VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
18 Travnja, 2026, 22:37:14

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.

Sretna nova 2023.

Sretna nova 2022.

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma

Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"

09.12.2012. - Snijeg u RH

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

Puno sreće dečki!!!

69.717 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Problemi s vrenjem mošta
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 64 Dolje Ispis
Autor Tema: Problemi s vrenjem mošta  (Posjeta: 409045 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #525 na: 25 Prosinca, 2011, 15:46:38 »

Da, slažem se, trebalo je stvarno pripaziti da se ne prska previše jer nije bilo kiše da to ispere. Moram priznati da nijedne godine nisam tako malo prskao, možda davne 2000. g, trebao bi pogledati u bilješke. No, ljudi ponukani lanjskom godinom u pravilu su prskali više nego šta je stvarno trebalo i otud mogući problemi.
Grožđe je bilo vrhunsko i zdravo pa nije ni trebalo previše preparata, no problem su bile vrućine i preburna vrenja, tako da je trebalo kontrolirati vrenje i taloženje hlađenjem tko je mogao.
Bilo je inače stvarno teško zadržati mošteve da ne krenu spontano i unatoč tome šta je prskano, tako da ne vidim ništa specifično u Ivanovom postu.
Mislim da su veći problemi bili tamo gdje su ljudi htjeli taložiti, a nisu imali mogućnosti hlađenja pa su morali šopati mošta sumporom i onda pretjerali.
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #526 na: 26 Prosinca, 2011, 18:12:35 »

Ponavljam, premda sam već o tome pisao,da je jedan od osnovnih ovogodišnjih problema u zastoju vrenja vina u sljedećem;
Neizbalansirana iliti pretjerana  zaštita u doba sazrijevanja bobica koja nije bila čak ni potrebna!
Nije bilo kiše koja bi oprala ta sredstva(sistemike,bakar,swich isl.) sa bobica pa su ona zapečena ušla u vinifikaciju i spriječila pravilan rad kvasaca.
Upravo kod takvih "vinogradara" dešava se taj problem.Zašto to ne priznati kad to priznaje i struka?
Podrumar 1987, nije li to slučaj i kod tebe?

Moramo biti svijesni da je priroda ta koja diktira neke činbenike protiv kojih se ne možemo boriti isforsiranim šablonama.Ponekad je treba samo promatrati, ne čineći ama baš ništa, kako bi dobili ono najbolje što ona može pružiti...nama i našim nepcima!
Antibiotike ne pijemo preventivno,pa ni lozi ne trebaju silni sistemici ako nema preduvjeta da oboli?
...teška godina u podrumu???...pretok, kontrola sumpora!
Svakom kojem je teška mora razmisliti da li je tu težinu donio iz vinograda ili je stvarno nastala u samom podrumu!...
I da zasigurno, protiv prirode niti smo se mogli niti ćemo se ikad moći boriti!
U zdravlje svim onima kojima vina nisu ostala slatkasta, sem ako to nisu i htjeli! :D

Vidim da sam opet prozvan, mjesec dana nisam napisao ni riječi na forumu ali na Badnajk sam imao vremena i napisao svoja ovogodišnja iskustva i odmah dobio  po nosu.

Pissta

Kad me več prozivaš da previše prskam daj mi objasni sa kojim bi kontaktnim preparatom zaštitio vinograd kad mi je tuča uzela oko 30 posto, a u vinogradu je bilo nemoguče nači grozd koji nije oštečen od tuće???  
Slike su ovdje: http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=198.315
                     http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=247.1065
Ili mi objasni kako bi moj kum sačuvao vinograd ( 2 km zračne linije od mene)  da nije koristio sistematike??? Tuča mu je uzela samo 92 % uroda...
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #527 na: 26 Prosinca, 2011, 18:32:12 »

pa meni je vecina vina normalno prosla fermentacijau al s 4 bačve sam imao problema.... tri koliko ovak po mom misljenju zavrsile fermentaciju ali jedna jos fermentira jako slabo ali mjehurići izlaze uglavnom

talozi su zdravi pa ih jos nisam pretakao samo su dosta niske kiseline
al ubuduće kad grasevina natera 80-85 oe krecem u berbu nije men grasevina ak ima puno alkohola

Sa ovim se potpuno slažem, meni je graševina ove godine nakupila 91 Oe . Vino je alkoholno jako, tjelo nije bogzna šta , a kiseline su niske.  Da budem iskren nije mi baš nešto, samo te brzo šupi u glavu. Graševina sa 11 % alkohola je zakon, ima svježinu i  ugodnu aromu...
Evidentirano
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #528 na: 26 Prosinca, 2011, 19:30:44 »

Da, slažem se, trebalo je stvarno pripaziti da se ne prska previše jer nije bilo kiše da to ispere. Moram priznati da nijedne godine nisam tako malo prskao, možda davne 2000. g, trebao bi pogledati u bilješke. No, ljudi ponukani lanjskom godinom u pravilu su prskali više nego šta je stvarno trebalo i otud mogući problemi.
Grožđe je bilo vrhunsko i zdravo pa nije ni trebalo previše preparata, no problem su bile vrućine i preburna vrenja, tako da je trebalo kontrolirati vrenje i taloženje hlađenjem tko je mogao.
Bilo je inače stvarno teško zadržati mošteve da ne krenu spontano i unatoč tome šta je prskano, tako da ne vidim ništa specifično u Ivanovom postu.
Mislim da su veći problemi bili tamo gdje su ljudi htjeli taložiti, a nisu imali mogućnosti hlađenja pa su morali šopati mošta sumporom i onda pretjerali.

I ja se slažem da je trebalo manje prskati, ali uvijek postoji ali.

Da li je ijedna služba (uključujući i vinogradarstvo.hr, napisalo bar jedan jedini put, nemojte prskati, suša je, nema opasnosti od bolesti, prištedite novce, trud.
Nikada niti jedna, zašto - odgovor znate i sami.

Dakle, ako se držimo ovog foruma, i HZPSS, kao i iskustvenim metodama nikada nije nitko rekao unaprijed ne treba.

Isto kao i kod vrenja mošta, sad svi znaju odjednom da je manjkalo dušika već u grožđu, ali to su znali u 11.-tom mjesecu, ali nisu znali krajem kolovoza, kao i za prskanje, sad ne trebam savjet, trebal sam u lipnju, sprnju. Sad je gotovo.

Napravimo jedan podforum "NEZAŠTITA" vinograda, dakle tamo pisati, ovo vinogorje preskače ovo prskanje, itd.

Nakon bitke svi generali, a mi vojska nekog moramo slušati.

Sretan Božić svima, a Šteficama i Štefima sretan imendan.

Evidentirano

vinum bonum pax in domum
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #529 na: 26 Prosinca, 2011, 21:31:45 »

Vidim da sam opet prozvan, mjesec dana nisam napisao ni riječi na forumu ali na Badnajk sam imao vremena i napisao svoja ovogodišnja iskustva i odmah dobio  po nosu.

Pissta

Kad me več prozivaš da previše prskam daj mi objasni sa kojim bi kontaktnim preparatom zaštitio vinograd kad mi je tuča uzela oko 30 posto, a u vinogradu je bilo nemoguče nači grozd koji nije oštečen od tuće??? 
Slike su ovdje: http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=198.315
                     http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=247.1065
Ili mi objasni kako bi moj kum sačuvao vinograd ( 2 km zračne linije od mene)  da nije koristio sistematike??? Tuča mu je uzela samo 92 % uroda...

hou,hou.hou...kolega nisam te prozivao,već te naveo kao primjer jer sam iz tvojih prijašnjih postova dobro upoznat sa nedačama koje su te zadesile ove godine ;)...i na koje si ih načine riješavao!
nisam ti ja neprijatelj samo zato kaj sam zagorec :D...bestućna ti bila 2012...pozdrav!
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #530 na: 26 Prosinca, 2011, 22:14:42 »

Isto kao i kod vrenja mošta, sad svi znaju odjednom da je manjkalo dušika već u grožđu, ali to su znali u 11.-tom mjesecu, ali nisu znali krajem kolovoza, kao i za prskanje, sad ne trebam savjet, trebal sam u lipnju, sprnju. Sad je gotovo.

Komentirao sam post pod zaštitom, osvrnuo bih se na vinarski dio. FAN indeks se može mjeriti, na žalost ne znam da li je moguće nabaviti kod nas reagense u prodaji kao setovi za određivanje slobodnog sumpora u vinu ili se mora nositi na analizu, šta je po meni nepraktično jer je onda jeftinije dodati malo više hrane prilikom pokretanja vrenja.
Koliko sam čitao, većinom fali dušika u moštovima u našim vinogorjima, a s obzirom na ovakvu godinu, visoke sladore i duže fermentacije, mislim da je svakako trebalo voditi računa o tome prije vrenja i ne štedjeti na hrani za kvasce ove godine.
No, koliko sam vidio prilikom vinifikacija gdje sam bio, upravo su na toj hrani ove godine ljudi najviše škrtarili i to većina.

Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #531 na: 27 Prosinca, 2011, 00:15:13 »

prema svemu tu rećenom bi proizlazilo sljedeće:
Znaći,mladi vinogradar,pogotovo podrumar će poprilićno teško od prve sam moći riješiti neke od tih problema,bilo u vinogradu ili u podrumu.Tek vođenjem neke višegodišnje  statistike i uviđanjem ponašanja vinograda i vina u pojedinim okolnostima može doći do određenih pravila ponašanja u ophođenju s dotićnim medijima.S toga mladići,nek nikoga previše ne razoćara početni neuspjeh,ili ti nezadovoljstvo finalnim proizvodom u pojedinoj godini.Skupljati znanje i iskustvo....jer vrijeme radi za nas!
Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #532 na: 27 Prosinca, 2011, 00:29:14 »

Riba ovo je sarkazam?
Evidentirano

pime ga pime ga
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #533 na: 27 Prosinca, 2011, 12:23:03 »

Može se i brže ako imaš nekoga tko se kuži u to kraj sebe. Osnove se za godinu dana nauče. Samo treba volje ;)
Evidentirano

Mirogojček
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #534 na: 27 Prosinca, 2011, 15:33:37 »

Ja sam brao graševinu prije svih, i nemam problema sa kiselinama, pa sam čak dobio jednu prekrasnu sliku za na zid podruma

Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #535 na: 28 Prosinca, 2011, 10:44:30 »

Može se i brže ako imaš nekoga tko se kuži u to kraj sebe. Osnove se za godinu dana nauče. Samo treba volje ;)

Pa,to je istina.Osnove se polove,i funkcionira to kad je sve u redu,al ti fali ono kad zapneš...onda se treba znat iskobeljat.A kako se uglavnom na vlastitim greškama ući (unatoć savjetima i preporukama),...e,za to treba onda iskustva koje se ipak stjeće vremenom,kao i specifičnošću pojedinih godina.

@ Psychiću....ti si mi to prijatelj razmotril s malo krivog aspekta...nije pisano u smislu sarkazma,već onak zdravorazumskim razmišljanjem.
Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #536 na: 28 Prosinca, 2011, 22:05:49 »

Ma sve u redu Riba. Ja sam se samo ponadal da je s... Zvučal si mi preozbiljno.  ;)
Evidentirano

pime ga pime ga
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #537 na: 15 Siječnja, 2012, 18:55:31 »

Slično i kod mene.Tri sortna vina odlična, D2 bolji nego ikad. Samo moj ljubimac škrlet sladaaaaaak ... jebo majku 8. Stara mati (84) ga pije litru na dan, s tabletama, donesi mi mošteka, veli (ima ga 300 l).Dodaval mu bayanuse, grijal, ni makac ! No dobro, svjesno sam se igral s divljcima. Niš tragično !
Ipal se kreće. ®ilav taj bayanus. Slador stalno, ali jako sporo pada.Sad je 6,8 Brixa. Vino više nije slatko, vuće na gorko, još radi. Vrlo sporo se bistri. Možda još sve dobro ispadne.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
wex24
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #538 na: 17 Siječnja, 2012, 13:11:05 »

Pisao sam u 11 mjesecu o zastoju fermentacije pa cisto da se dovezem,iznesem iskustvo.. Vino je sa bayanusima stalo na 7g sladora,kiseline su na 5.5,alkohol 13 i sumpor na 25.. Vino je na okus jako fino,meni je za +5.. Vjerojatno cu ga dat na ocjenjivanje,cisto da vidim sto struka kaze.. Hvala jos jednom na savjetima.
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #539 na: 09 Veljače, 2012, 15:10:31 »

Ipal se kreće. ®ilav taj bayanus. Slador stalno, ali jako sporo pada.Sad je 6,8 Brixa. Vino više nije slatko, vuće na gorko, još radi. Vrlo sporo se bistri. Možda još sve dobro ispadne.
I dalje se mijenja. Kiseline su već skoro zadovoljavajuće !? Gorčina i slador se još malo osjećaju, još je maglušasto, ali se čisti. Jel moguće da bayanus još radi svoje, a u podrumu je sad +5 !?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
 Str: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 64 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!