Ova godina je bila dosta teška u podrumu. Poznam nekoliko ljudi u svojem okruženju koji su radili fermentaciju na vlastitim kvascima a vina im još nisu prevrela do kraja, prvenstveno zbog visokih šečera i lošeg podrumarenja. Ima puno vina u kojima je izražena hlapiva kiselina. I ja imam Chardonnay sa hlapivom. Koliko sam uspio primjetiti amateri koji rade vino za svoje potrebe ne vode uopče brigu o temperaturi fermentacije, najprije ga taloži sa 30g /100l vinobrana ( jer se mošt teško bistri, a posebno na višoj temperaturi) a zatim očekuje da če vino prevreti do suhoga na 10 stupnjeva. To je nemoguče. Ako im predložiš neki dobra savjet oni misle da im govoriš gluposti, a samo im želiš pomoči. Naj žalosnije mi je to što se dosta ljudi sa takvim vinom okolo hvali a vino nije ni za rakiju ispeči. Ja sam zadovoljan sa svoja dva vina, dok sam se sa jednim i po drugu godinu za redom razočarao...
Slično i kod mene.Tri sortna vina odlična, D2 bolji nego ikad. Samo moj ljubimac škrlet sladaaaaaak ... jebo majku 8. Stara mati (84) ga pije litru na dan, s tabletama, donesi mi mošteka, veli (ima ga 300 l).Dodaval mu bayanuse, grijal, ni makac ! No dobro, svjesno sam se igral s divljcima. Niš tragično !
hehe, ovo mi je najjace kad mi ljudi pricaju da je godina bila "teska" u podrumu, ove godine u podrumu nisi prakticki imao sto raditi..sva ova prica oko neprevrelog i slatkog mosta je odraz koliko ljudi slabo posvecuju paznju vinogradu (ne mislim na opcenite radove i tzv. "zastitu") i to je cisti dokaz da se vina rade u vinogradu a ne u podrumu.. to je svakom normalnom jasno a onom kojem nije taj neka onda pije poluslatko vino. nikad vrenja nisu ljepse isla nego ove godine, predivni seceri, kiseline, arome, boje, temperature.. jedino je malo zeznulo to tzv. prisilno dozrijevanje grozda, da je bilo barem nesto kise krajem 8./pocetkom 9. mjeseca i da je bilo hladnije vrijeme (20ak °C) godina bi bila savrsena dok ovako to ipak nije.. kod mene sva vrenja na svim vinima i svim kolicinama (oko 20 000 l vina) prosla spontano, bez ikakvih problema, bez oksidacija, octikavosti, zastoja, sumporovodika (a jos su sva vina na grubom talogu bez pretoka).. bez dodavanih kvasaca, enzima, hrane, bistrila i kojekakavih pizdarija koje vas prodavaci nagovore da mecete u te svoje jadne isforsirane mosteke.. sva vina su mi suha, vrenje proslo apsolutno normalno u trajanju od 2-3 tjedna, tanini kod crnih (a i bijelih jer sam macerirao ch 7 dana) izvanredno glatki i mekani, fenomenalni randmani i kiseline.. uglavnom, postuj i vjeruj u prirodu i rezultati su ti zagarantirani bez ikakvih problema!
nikad vrenja nisu ljepse isla nego ove godine, predivni seceri, kiseline, arome, boje, temperature.. jedino je malo zeznulo to tzv. prisilno dozrijevanje grozda, da je bilo barem nesto kise krajem 8./pocetkom 9. mjeseca i da je bilo hladnije vrijeme (20ak °C) godina bi bila savrsena dok ovako to ipak nije..
kod mene sva vrenja na svim vinima i svim kolicinama (oko 20 000 l vina) prosla spontano, bez ikakvih problema, bez oksidacija, octikavosti, zastoja, sumporovodika (a jos su sva vina na grubom talogu bez pretoka).. bez dodavanih kvasaca, enzima, hrane, bistrila i kojekakavih pizdarija koje vas prodavaci nagovore da mecete u te svoje jadne isforsirane mosteke.. sva vina su mi suha, vrenje proslo apsolutno normalno u trajanju od 2-3 tjedna, tanini kod crnih (a i bijelih jer sam macerirao ch 7 dana) izvanredno glatki i mekani, fenomenalni randmani i kiseline..
da mecete u te svoje jadne isforsirane mosteke..
uglavnom, postuj i vjeruj u prirodu i rezultati su ti zagarantirani bez ikakvih problema