Haha, lokomotiva... dobra Upravo zbog tih karakteristika zelim koristiti CEG, ali 2g za redom imam problem, a vidim da se i drugi javljaju. Cak mi je i susjed prosle godine imao problema. Pretpostavljam da se radi o ovomo sto si napisao, da ga je potrebno malo potaknuti na vrenje povremenim mijesanjem tijekom dana. To je nesto sto nisam radio. Stavio bih ga, promijesao, dosao za 24h u vinograd, promijesao, dosao za novih 24h, dobro se ispsovao jer ne vrije i stavio CM. Interesantno je da mi je prosle godine krenulo "spontano vrenje" u manjem dijelu iste grasevine koju nisam uopce talozio. U svakom slucaju, pokusatio cu slijedece godine opet ali i uzeti godisnji tih par dana. Quote from: Quercus on 19 Rujna, 2007, 07:13:56CEG je inače sporiji i "teži" kvasac, nije lokomotiva kao CM kojeg malo što može zaustaviti.No zato ima karakteristike koje CM nema i s te strane ga cijene.CM se ponaša gotovo kao mnogi bayanudi, radi i kod puno nižih temperatura, kod viših alkohola, ali i kod nepovoljnijih kemijskih uvijeta mošta.Preporučujem ga promiješati par puta dnevno, podići sa dna i na taj način isprovocirati kretanje.Da je nešto u moštu kaže vam i podatak da nakon toliko vremena bi i ona mala količina divljih kvasaca započela vrenje.Godina je bila vruća, kemijski sastav mošta je drugačiji i sve to kvascima otežava rad.
CEG je inače sporiji i "teži" kvasac, nije lokomotiva kao CM kojeg malo što može zaustaviti.No zato ima karakteristike koje CM nema i s te strane ga cijene.CM se ponaša gotovo kao mnogi bayanudi, radi i kod puno nižih temperatura, kod viših alkohola, ali i kod nepovoljnijih kemijskih uvijeta mošta.Preporučujem ga promiješati par puta dnevno, podići sa dna i na taj način isprovocirati kretanje.Da je nešto u moštu kaže vam i podatak da nakon toliko vremena bi i ona mala količina divljih kvasaca započela vrenje.Godina je bila vruća, kemijski sastav mošta je drugačiji i sve to kvascima otežava rad.
Gotovo pod obavezno bi preporučio u drugom pretoku korištenje želatine za bistrenje, a u prvom pretoku čim prije nakon fermentacije skinuti sa taloga.
Najmanje 3 dana...
Evo došli smo do najbitnije stvari : dosao za novih 24h, dobro se ispsovaoTak se potiče vrenje.