jučer rehidrirao kvasac spustio mu temp.na 19 mošt je bil 15 stupnjeva međutim još ne vri temp.mošta je 14 kaj da delam ak sutra ne krene
pa meni je normalno odnosno čudno mi je da drugi dan odnosno nakon 24 sata još ne vri to mi se još nije desilo al bumo još pričekali dan-dva pa bumo onda nekaj zmišljavali
Pozdrav svima, potpuno sam nov u proizvodnji vina. Evo koliko sam uspio prcitati ovdje se pise najvise o problemima s talozenjem mosta i dodavanjem kvasaca. Imam problem da vrenje ne pocinje, a nije radjeno talozenje mosta. Dakle, most se nalazi u dvije inox bacve. U jednoj se nalazi oko 2/3 mosta dok je u drugoj 1/3 (mozda je tu problem jer nisam mogao drugacije izvesti a trebalo biti oko 4/5 u bacvama).Prostorija gdje se nalaze bacve je grijana i temperatura je oko 25 stupnjeva. Proslo je 7 dana od berbe, refraktometar pokazuje 86 Oe°. Eto zanima me ima li netko kakav prijedlog sto uciniti, ako su potrebne jos neke informacije samo vicite.
Imam problem da vrenje ne pocinje, a nije radjeno talozenje mosta. Prostorija gdje se nalaze bacve je grijana i temperatura je oko 25 stupnjeva. Proslo je 7 dana od berbe, refraktometar pokazuje 86 Oe°.
Ne razumijem, pitanje,da li je krenulo vrenje ili nije?Za početak smanjuj temperaruru pothitno!!Hladi vodom,napuni plastične boce vodom,stavi u škrinju preko nooći i ubaci u mošt.Moraš spustit temperaturu bar na 15.Možda ti je već i odvrijelo za 7 dana ako je toliko visoka temperatura.
Bude ti vec netko od iskusnijih bolje odgovorio, ali meni se cini da bi problem mogao biti u kasnom prskanju izvan karence pa da zato mozda imas problema s pocetkom spontanog vrenja? Kada si i s cime zadnjo put prskao?Ako nisi sumporio i talozio, most ti je nakon 7 dana vjerojatno oksidirao... da li je? Da li je potamnio?Mozes dodati kvasce soja bayanus (uvaferm bc npr.), oni su mrcine, pokrenuti ce vrenje i obicne vode , imaju i killer faktor pa ce pobit ove divlje ...Svakako izmjeri i temp mosta i spusti ga na 17-19C
Nije oksidiralo, zadnje prskanje je bilo sa Switchom i to datuma 15. kolovoza. Evo prethodni post sam napisao da je temp. mosta 20°C, trebam li ga ipak malo spustati (na ovih 19°C) ili je to ok? Inace i meni je ovo s prskanjem palo na pamet al nisam znao sto da radim, ne tolko ovo sa zadnjim prskanjem nego je vinograd cijele godine tretiran sa zastitinim sredstvima i jasno mi je da to sigurno utjece (al nazalost nema se vremena za talozenje ...)
Temperatura prostorije je 25°C (ne mosta) jer se grije i to samo po danu, po noci je grijanje iskljuceno. Upravo sam izmjerio temp mosta i ona je 20°C. Kolko vidim vrenje je pocelo ali mi se cini nekak "tiho". Vrenjaca izbacuje jako rijetko , e sad, moguce da je to zbog dosta praznog prostora u bacvi pa se plinovi akumuliraju unutra pa negdje pomalo izlaze mimo vrenjace (omotao sam poklopac najlon folijom), na uho se u bacvi koja je puna do 2/3 zapremnine slabo cuje kip, ali u ovoj drugoj (1/3 zapremnine ispunjena mostom) nista.