Već par godina sam pek'o rakiju od kruške (viljamovku). Pošto nije bilo potrošnje, skladištio sam je u kanister (PVC/? guma??).Rakija je jačine 50 gradi. NIJE zamućena - NIJE kisela, ali je poprimila ukus gumene plastike, ili obrnuto (plastične gume). Verovatnoća ukusa je nastala od vrste ambalaže, tj kanistera. Zanima me kako da se otarasim tog mirisa i ukusa. Da li to neko zna i da li je imao neki sličan slučaj? Probao sam da je prepečem zajedno sa prošlogodišnjim rodom kruške, ali miris i ukus je ostao. Skidao sam po 5 litara od kazana od 100 litara.Hteo sam rakiju bez šećera i drugih primesa. Sakupio sam oko 30 litara. Mislim da je šteta baciti, ako postoji način da se otkloni miris i ukus.
Daj mi moli te objasni s čim si izmjerio 50 gradi i reci koliko je tu alkohola u postotcima Kad već objašnjavaš objasni mi i kaj su to gradi?
Imas u starijim postovima,ovih 50gradi bi bilo 125% alkohola kaj je nemoguce,covjek je pobrkao mjerne jedinice,ocito je mislio 50%alkohola ili 20 gradi,vidio sam na jednom alkometru,to samo zbunjuje kad je na svim alkoholnim picima navedena kolicina alkohola u postotku
Ako ono njegovo očitanje i je 50 %alkohola to je prejako pogotovo ako nije prepečeno.Treba razrjediti .Zato i je razgradilo karnister.
Ja uvijek svoju rakiju na kraju razrijedim na 52% alkohola.
Poštovanje,zamolio bih vas ako mi možete reči koliko trebam staviti šećera na 100 kg višanja. Jer bi trebali peći rakiju od nje. I također me zanima koliko treba stojati u buretu.Što se tiće šećera neki mi kažu 20kg, a neki 10kg. Nije li to malo previše?Hvala!
... koliko trebam staviti šećera na 100 kg višanja. Jer bi trebali peći rakiju od nje...