Poštovani!Pošto nemam namjeru otakati vino, samo ću peći rakiju, koliko šećera moram staviti u drop, i moram li ikako?Početnik sam i nemam mnogo iskustva sa ovim poslovima, pa vas molim da mi pomognete.
Alambik, vidim da imaš osim znanja i volju da pomogneš pa evo imam i ja pitanje. Prošle godine sam prvi put pravio vino i na nagovor susjeda, nakon prešanja grođža uzeo sam isprešano grožđe i stavio u jednu kacu od 100 lit, napunio do vrha vodom i u njoj otopio određenu količinu šećera (ne znam točno koliko je bilo šećera).Nakon što je komina odradila kod toga susjeda sam i ispekao rakiju (oko 21 grad). Ja sam osobno popio 2-3 čašice i nije mi se činila baš tako loša (pitka, jaka i miris na lozu). Ostatak su popili drugi i nitko nije dao primjedbu na kvalitet rakije. Moje je pitanje da li je u redu praviti rakiju kako sam gore naveo ili je to nešto što baš nije u redu. Pozdrav.
Quote from: tenamar on 30 Kolovoza, 2007, 07:44:05Poštovani!Pošto nemam namjeru otakati vino, samo ću peći rakiju, koliko šećera moram staviti u drop, i moram li ikako?Početnik sam i nemam mnogo iskustva sa ovim poslovima, pa vas molim da mi pomognete.Ako sam dobro shvatio pitanje vi nećete otakati mošt (slatki sok, zbunilo me ovo "neću otakati vino"), nego ćete od grožđa napraviti kominu za destilaciju lozovače.Ako rakija nije za prodaju nemojte stavljati nimalo šećera! (nadam se da će svi shvatiti da je ovo bila mala i neukusna šala sa moje strane).Dakle, po definiciji, komina bez dodatka šećera mora, u teoriji, uvek dati bolji krajnji rezultat, to jest rakiju nego sa šećerom.Pogotovo ove godine, koja je bila obilno sunčana, mislim da nemate nikavih razloga da dodajete šećer (osim financijskih, 1 kg šećera dodanog u kominu daje, ugrubo preračunato, 1 litru rakije više).Ako se ipak odlučite da pravite lozovaču za prodaju, i da dodate šećer, onda morate voditi računa o dve stvari:1. to neće više biti lozovača već "lozovača", ali to krijte od potencijalnih kupaca i2. izmerite količinu šećera u grožđu da se ne desi da preterate sa šećerom jer će vam komina teško previrati, a moguće čak i potpuno stati sa vrenjem,a biće još slatka. Vi možete, u principu, dodati šeera koliko vam god volja, ali morate voditi računa o njegovoj koncentraciji u komini, i tu koncentraciju podešavati tako da razređujete vodom. U svakom slučaju ja vam preporučujem da ne idete preko 200 g šećera po litri, a bolje je još manje, recimo 180 g/l.
Ukratko, ako sam dobro shvatio, na kom se nasipa voda i ceka da provrije, a provrila je kada vise nije slatka i onda se destilira. Zanima me posto cu i ja ove godine prvi puta pokusati ispeci komovicu. Imam oko 100 kg tropa ili koma. Koliko vode da na to dosipam i dali da zatvorim posudu kada to napravim? Koliko dobijem rakije, ako ne stavim nista secera? A ako bi stavljao secer koliko maksimalno da stavim na tu kolicinu za kucnu upotrebu?