Samo mala digresija. Ove godine sam manji dio rizlinga napravio vlastitim kvascima dok ostatak vrije na Elementu. Da bi usporedba bila realnija, odvojio sam i manji dio mosta rizlinga u koji je inokuliran selekcionirani kvasac te ga stavio u posudu iste velicine i odmah do ovog sto vrije prirodnim kvascima.Odmah po startu fermentacije moglo se vidjeti da prirodni kvasac ide u kompleksnijem smjeru. Na pocetku je nesto vise pjenio, ali je cak i brze preradio secer. Oba vriju na 18C i hrana im je identicno dodana.Cisti dokaz da u dobrim godinama s manje prskanja bez problema mozete raditi vlastitim kvascima iz vinograda koji ce vam dati osobnosti i prepoznatljivost.
Samo kratko, valjda je pod dobrom temom.Vrenje se odvija ok.Sauvignon mi nikad nije imao ovakav miris, totalni miris mačje pišaline. U literaturi sam pronašao da je to za sortu ok, ali ovo nisam nikad tak intenzivno doživio.Čak me malo i brine.
Moze. @gabro: ti moras bit svjestan da kontinentalni uvjeti su daleko od morskih. Kod nas se rijetko kad pogodi ovakva godina s malo padalina, malim brojem tretiranja, bez trulezi.Inace kvasac sam selekcionirao na sljedeci nacin:1. u muljacu 5g vinobrana2. prvi samotok iz prese u karnister za starter+hrana za kvasce Proferm H+23. karnister sa mostom ostavio na toplom, ali ne direktnom suncu (UV zracenje steti razvoju kvasaca)4. drugi dan promijesao most5. treci dan pretocio, tj. maknuo one najgrublje vegetalne cestice6. u roku 3 dana mi je krenuo starter kojeg sam 5 po 5L mijesao s baznim mostom7. nakon 1-2h kompletan most je fermentirao
Ima veze s godinom.