To je karakteristika CEG kvasaca. Treba mu i do 5 dana da krene s vrenjem. Sto mozes napraviti? Odlitz par kanti s dna i nalit odozgo u bacvu.Ovaj razlog je jedan jedini zasto te kvasce vise ne mislim koristiti kod sebe, na startu uzasno kilave!
Bas mi je drago da je netko napisao ovu opasku. Ja sam ove godine isao sa minimalnim deklariranim dozama kvasaca i jos su mi kvasci poprilicno brzo odvrijali cijeli most, bez obzira na niske temperature vrenja. Tako da sam slobodan zakljuciti da se slobodno moze ici ispod minimalnih deklariranih doza u dobrim godinama.Ista stvar je i sa hranom...
chardonnay 120l lagano kipi na Siha 7mješavina 400l isto tako, malo burnije, ima nešto pjenemješavina 300l kipi na vlastitim kvascima, probni uzorak, zakipilo 1 dan poslije Siha 7Baš me zanima razlika između ova dva vina, prirodni kvasac i Siha 7 aktiv na mješaviniHlađenje podruma nažalost nema, samo jedan ventilator koji, ajde, odvodi toplinu sa stjenke inoxa
I meni se sve vise cine selekcionirani kvasci kao jedna velika trgovina. Evo ove godine crno islo sa vlastitim kvascima bez problema sto je i realno ocekivati, ali bijeli istalozeni most sam radio ss selekcioniranim kvascima, a talog od bijeloga pustio da sam vrije bez ikakve hrane. Zasad talog brze ide jer je na Oe 999, a bijelo na Oe 1010. Vjerojatno u losijim godinama kvasci su dobra stvar, inace je sve dobro vec prisutno u grozdju. Ja mislim da je ova opcija sa npr. samo 10 g/ hl selekcioniranih kvasaca mozda najbolja opcija jer se tu bore najbolji prirodni kvasci s ovim dodanima i niko ne moze reci ko tu pobjedjuje i vino ne bi smjelo biti monokromatsko.....
hehehe, i onda mozda jednog dana shvatis da ti niti ne trebaju kupovni kvasci ni hrana.. prijasnjih godina kad sam koristio kvasce iz vrecice nisam ih uopce pripremao po receptu vec sam ih samo posipao po mostu i drugi dan je vrenje normalno krenulo..
Pa cuj, ja imam kontrolu. A ti? Mozda si previdio, ali meni ove godine jedna mala bacvica kipi na svojim kvascima - pinot bijeli...
A kaj ak ti se desi godina ko prosla gdje na ulazu imas losu sirovinu pa jos onda pustis da vrije na vlastitim kvascima?