Ja sam donedavno kupoval odličnu lozu 47% po 20 kn/l. Čovjek je imal zalihe od pet/šest godina. Vrtel je glavom na cijenu, ali sam ga stavil pred dilemu: očeš nofce odma v žep ili si ju gledaj doma još pet godina? Dal, je. Više nema rakije, ali ima nofce. Sad imam dobavljača po 25 kn. Mix loza+breskva, izvrsna !
Bez uvrede,da sam kupac nema sansi da ponudim nekome za dobru lozu 20kn bilo bi me sram i jos je stajala 5-6 godina Da meni to netko ponudi ,steral bi ga u 3 pm,radije s njom perem stakla doma,nek da ju dam po toj cijeni
Tak je Zdravko, jedno je rakija lozovača, a drugo tropica (komovica). Kad dodaješ puno šecera onda imaš rakiju koja niš nevalja, a moreš ju jeftino prodavat.
Tropicu niti necu piti,dehidrirani trop+voda+secer,jedino za mazanje zglobova,opet lozovaca,da uzmes 10% od vina i da ju das po 20-30kn,isto ko da sam vino prodal po 2-3kn,toliko kosta voda u ducanu Ak je Badelov konjak u ducanu 70kn,pol od toga su porezi,trosarine,marze,transport itd.Kad bi dobru domacu sljivovicu legalno prodaval sa svim davanjima i ostalim troskovima,sumnjam da bi maloprodajna cijena bila ispod 120kn/l.Zapravo kvalitetno napravljena sljivovica je u klasi dobrog viskija,a to velim zato jer je moj tetak nekad radil u Njemackoj i znal je uzeti kad se vracal od doma par litara rakije i svaki prijatelj Nijemac mu je odma davao viski za sljivovicu.Ak mi uobicajeno ne znamo cijeniti to sto valja,znaju stranci.
... jedno je rakija lozovača, a drugo tropica (komovica). Kad dodaješ puno šecera onda imaš rakiju koja niš nevalja, a moreš ju jeftino prodavat. Ja svoju isto ne prodajem.Mišljenja sam da ako litra najeftinijeg žestokog pića stoji u trgovini oko 50kn, a u njemu su umjetne arome,alkohol i voda, da onda litra domaće rakije treba imat barem istu cijenu.
... i to je to, prodaš i imaš čistu računicu na nusproizvodu-tropu kojeg bi možda bacio.
S kojom logikom je rakija s dodatkom šećera jeftinija od one iz čistog tropa/vina ? Šećer je trošak. Po kojoj logici litra domaće rakije ilegalno ispečena, vjerojatno puna metilnog alkohola, mora imati cijenu (50kn)