Možeš peći kruh, ali nisi pekar. Dok je svatko "stručnjak za marketing", naravno.
Hm ali problem je kod dizajnerske struke sto se cesto osjecaju "ugrozeno" od stranih obicnog puka jer kao sto je vinopija napisao svatko moze instalirati Photoshop i nesto drljati. Ljudi koji odluce sami napraviti nesto za svoj proizvod nisu konkurencija profi dizajnerima niti ce oni zaradjivati novce dizajniranjem.Slazem se da se svatko treba opredijeliti za uze podrucje u kojem ce biti specijalist, ali to ne dopustaju sva zanimanja. Primjerice vecina tehnickih faulteta (elektrotehnika, strojarstvo, promet, gradjevina...) ima usmjerenja iskljucivo iz razloga sto pokrivaju jako veliko podrucje znanja, dok kod nekih to nije slucaj.Recimo studiji dizajna se jako malo bave tiskom i tehnikama tiska sto se onda prenosi i na dizajnerske studije koji imaju zaposlene dizajnere, a pripremu za tisak im radi vanjski suradnik. Po meni je to najveci apsurd jer jedno bez drugoga ne ide i da bi realizacija ideje bila dobra mora se poznavati dostupna tehnika. vinopija ce ovo zasigurno potvrditi.
jos mi nije sve zavrsio,napravio je za bocu i nju nesto doradjuje,jos treba kartonsku ambalazu,case,poklon pakete i sve drugo...neznam tocno stari vodi matematiku,ali oko5-10 000 eura...a sto se tice etikete on mi je nasao u zagrebu nekoga samo moram otici na dogovorali ovaj natpis markota je ugraviran u bocu, tako da imam kombinaciju gravirano + etiketica...a boca(etiketa,cep,gravura) ce me stajati 10 ak kn..
Ja se slažem da treba uložiti u etiketu i marketing i slažem se da je "vjerovatno" najbolje kada ti to odrade profesionalci ali većina forumaša su mali i srednji vinogradari sa proizvodnjom da 10 000 lit, čast izuzecima, i onda se ja pitam tko si može priuštiti da da "profićima" da mu odrade marketing i dizajniraju etiketu.Tko to može platiti? Vinopija koliko takav paket usluge uopće košta?
Kod nas u Hrvatskoj vino je u prodaji dosta skupo, etikete su svakakve i mislim da svatko tko zeli proboj svog vina treba uz vrhunski sadrzaj uraditi i vrhunsku etiketu