Jučer 18.06. smo prijatelj Jnix i moja malenkost bili u Bedekovčini na 43.sajmu i izložbi vina.Pa da krenem redom:
Jedna od zamjerki bi bila što u brošuri o nagrađenim vinima nit je napomenuto u koju kategoriju spada (suho,polusuho,slatko),nit od kud je dotični nagrađeni proizvođać.Znaći osim godišta,imena nagrađenog,te boje medalje ..ništa,pa ti pogađaj.
Šampionom sajma proglašen je Traminac mirisni gosp.Josipa Hanžeka,2008,polusuho..88 bodova.Iskreno,nije mi se dopalo.Bez prepoznatljivog mirisa i okusa,poprilično gorak okus nakon ispijanja.Ni kolega Jnix nije bio oduševljen.
U kategoriji proizvodnje vina za vlastite potrebe pobjedila je sa 18,50 bodova gđa.,ili gđica? Monika Gorićki sa suhom graševinom,2009.
Vino sa zaista dosta jako izraženom kiselinom,nedovoljno izbalansirano,dok je boja i miris u redu.I tu smo se složili da definitivno nije za zlato.
Isprobali par Chardonaya i R.rizlinga(normalno zlatna),za mene sve dosta praznjikavog okusa,takođe sa poprilično oporosti,bez prepoznatljivog bukea dotičnih sorti.Nekako sam stekao dojam previše izmučenih vina,više bih se usudio reći prisiljenih.
Tako da su me sva ova zlatom nagrađena vina zaista razočarala.U usporedbi sa Vinicom,tamo su zaista odisala svježinom i punim pravom predstavljala dostojne predstavnike pojedinih sorti.
Međutim ostali smo stvarno ugodno iznenađeni vinima srebrnih odličja.Kao prvo istaknuo bih Savinjon gsp.Ðurek Marjana.Stvarno ugodnog i prepoznatljivog mirisa,te ugodnog,blagog okusa,sa odlično izbalansiranim kiselinama i šećerima,te postojanog tijela.No,sljedeći je bio totalno razočaranje,moglo bi se reći preoksidiran,jednostavno nestane u ustima i taj zaista ne zavređuje srebro.
Sljedeće udodno iznenađenje(bar za mene) bio je Zeleni silvanac gosp.Ladišić Stjepana.Stvarno dobar,jedan od boljih koje sam probao do sad.
I najveće otkriće probali smo na kraju.Muškat žuti gosp.Glavać Marijana.E,to je po meni trebao biti šampion,a i kolega Jnix ima slićno mišljenje.Nemam tu šta puno nabrajat,dovoljan će biti podatak da nakon pola sata vožnje do kuće još uvijek sam osjećao njegovu aromu u ustima.
I moj rezime na kraju bio bi sljedeći:
Prisutnost poprilićne konfuznosti u organizaciji,popraćen dvojbenim odlukama ocjenjivaćke komisije,a najavljeno predavanje o IPARD -u i SAPARD - u pretvorilo se u izlaganje o provođenju izrade digitalnih karata obradivih čestica,te stupanju na snagu sa 01.07.2010.g.agencije o prometu nekretnina(normalno napomenuto je ako uspije),dok o pogodnostima i uvjetima za dotične programe EU-e nije bilo ni slova.Također ostaje žaljenje što nismo uspjeli upoznati NITI JEDNOG forumaša iz dotične županije.Šteta

Moram i priznati da me od svega toga iskušanog i izmiješanog na kraju i malo zaboljela glava

,i ne bi bilo fer ne pohvaliti domaćine na ukusno spremljenom Švedskom stolu na kojem je bilo od svega ponešto u dovoljnoj kolićini.