Počeo s berbom 31.08, 10-tak prije neg što je uobičajeno, šećeri se kreću oko 19% sladora, a s kiselinama blago rečeno nisam zadovoljan.
Danas sam i ja kupio taj refraktometar, da budem i ja frajer i sad me zanima sljedece: s njim se mjeri samo secer ili i kiseline?ima tri skale : ljevo pise % mas Sacch skale 0-32, na srednjoj ispod skale piše °Oe a iznad 20°C, skala je 0-140, i desno je °KMW Babo.koju ja sad skalu čitam i što znači koja od njih?i piše da ima automatsku korekciju temperature.
a za mjerenje kiseline postoji neki drugi aparat ili se to mjeri s tekućinom?
Quote from: Vinofil on 02 Rujna, 2007, 19:25:57Počeo s berbom 31.08, 10-tak prije neg što je uobičajeno, šećeri se kreću oko 19% sladora, a s kiselinama blago rečeno nisam zadovoljan.sta znaci blago receno, prenisko..?
Quote from: Ivan on 02 Rujna, 2007, 23:45:47Quote from: Vinofil on 02 Rujna, 2007, 19:25:57Počeo s berbom 31.08, 10-tak prije neg što je uobičajeno, šećeri se kreću oko 19% sladora, a s kiselinama blago rečeno nisam zadovoljan.sta znaci blago receno, prenisko..?Znači da su oko 4.
Dokiseljavanje je i više neg potrebno.Ništa čudno za dalmatince koje i inače imaju problema s manjkom kiselina.Stvar je za pojedince još gora jer se vrhunska vina ne smiju dokiseljavat.
.... vjerojatno ce kroz koju godinu i nas dopasti zakoni koji ce nam u potpunosti zabranjivati sadnju vinograda i ikakvo doseceravanje mosta i ja tu ideju podrzavam. brate mili, ako ti grozde zbilja nije sposobno nakupiti barem 11% potencijalnog alkohola o cemu mi pricamo, o kakvom naprednom vinarstvu i vinogradarstvu..??