kod pavina uzeo, proizvodac toscana enologica mori, model precisa 50, evo ti link ako te zanima na sluzbene stranice, kad smo je pustili u rad, radila je fino ko beba.. http://www.tem.it/prodotti3.asp?IdProd=18&IdCat=5
Ja sam pobral 17. i 20. IX.,malo prerano, ali takva je godina, nešto ranija. Neke sorte su mi slabo "plaćale", nisu bile moštene, posebno one koje sam poslije kiša, a prije vrućina naglo otvorio. Svi smo imali "ožegotina".
Naime, susjed je otjerao 2 tipa i jednu ženu koji su mi s vrečama i kantama uletili u vinograd ... prošle godine su mi poskidali sve (doslovno SVE) s brajdi...
Evo i ja pobrao ovu subotu (26.09.), odlična berba, ovo mi je bila jedna od boljih, ne samo zbog lijepog grožđa već je i vrijeme bilo odlično, brzo pobrali, ekipa vesela, našvasali smo se stare graševine 'ko avioni, čudim se kak sam uspio istaložiti ... Crno (većinom frankovka) oko 95Oe, graševina i miješano oko 85Oe... najradije bih ostavio još min tjedan-dva ali kako sam ostao zadnji na brijegu, sve pčele, ose, stršljeni ... se sjatilo kod mene i počelo raditi štetu. Srećom, ptice su me zaobišle, ali ne i lopovi. Naime, susjed je otjerao 2 tipa i jednu ženu koji su mi s vrečama i kantama uletili u vinograd ... prošle godine su mi poskidali sve (doslovno SVE) s brajdi...Inače su kod mene svi pobrali prije 2-3 tjedna u razmaku od 7 dana, čim je prvi ubrao jednu kantu, sve je planulo bez obzira je li bilo zrelo ili ne, sve se bralo, po 13% ako treba,,,
otjerao e vidilo bi svoga boga da ih ja najdem u vinogradu na takvom zadatku uff al bi ih naprasio
sto se tice cabernet franca, gdje imas vinograd i kako si se odlucio njega saditi, pa to je dosta zajebana sorta sto se tice zrelosti a uostalom iznimno je rijetka, pogotovo u kontinentalnom dijelu..?