Ok, nemojte sada skakat na mene, znam kad je vrijeme za orezivanje jabuka, međutim neš mi se mota po glavi.Može li se ovo vrijeme iskoristiti barem za orezivanje (sječu ) vršnih vodopija. Ostatak voćke, plodne grane ne bih dirao nego ostavio za kasnije.... Naime, jabuke sam počeo sređivati nakon nekoliko godina što je rezidba bila zapostavljena, tako da su te vodopije guste i brojne na vrhu krošnje. Ili je bolje da ne diram sada niš, jer će sokovi jurnuti kroz cijelu jabuku i riskiram štetu na cijeloj voćki a ne samo na vrhu (što ne bi bila tragedija)?
Moja preporuka je da se nikakve rane ne rade na vockama pa makar bilo i uklanjanje vodopija!!!
Ja krećem kod sebe iza 26.12. na rješavanje jabuka i krušaka. Imam i hrpu loze, no to će pričekati još malo!Blitva, mogao si vodopije rješavati u 7. mjesecu!Jabuke i kruške se mogu slobodno rješavati od 12. mjeseca nadalje
Svi profići koji imaju par hektara voćaka kreću čim prije u rezidbu da to stignu napravit. Štete nema nikakve. Ako sad ne kreneš dok je dobro vrijeme, a imaš puno posla, nećeš stići do Uskrsa! Nije dobro sad rezati koštičave vrste, ali jabučaste se mogu slobodno dalje rezati ako vrijeme dozvoli!!!
Cek, samo da potvrdim jesam li dobro shvatio Razor:- mogu poceti sa orezivanjem cijele vocke, ne samo vodopija?I jos jedno pitanje, nesto sam s ocem lamentirao, rekao mi je da rezidba usporava "budjenje" vocke, ja imam u glavi da rezidba potice budjenje vocki
http://www.youtube.com/watch?v=BjJbE0E95Oc&NR=1&feature=endscreenEvo jedan dobar video klip u tome kako se treba orezivati