Ak je kisela zemlja mislim da je trebala podloga ići na divljaka ili tomu slično.Jedno sam naučio da kad god ideš u kupnju sadnica obavezno moraš znati na koju podlogu želiš jer ovi u rasadnicima sve i svašta podvaljuju pa se onda kupci iščuđavaju sorti da kak je tak kiljava i nikakva i onda vele te nove sorte niš nevaljaju i odu na sajam i kupe stare neukusne sorte od djedice na divljaka. A u isto vrijeme vide kak susijed ima te njihove željene sorte bezbrige u svom voćnjaku.Tak sam bio nedavno prije tijedan dana pitao u rasadniku za dvije sorte jabuka jel imaju na mm106 vele da nemaju nego samo na m9, i sad da sam ja išao ko turist kupovati kod njih željene sorte dobio bih ih na podlozi m9. I onda čorak jer nemam nijednu voćkicu na žicu već samo na te srednje bujne podloge bez potrebe za doživotnim potporanjem.
A koje sorte si tražio???
Usput, ima li tko iskustva sa podlogom gisele 5 - posadio tresnju na toj podlozi (germersdorf, vele hrust po naski) - koliku visinu mogu ocekivati (bez rezanja). Negdje sam nasao podatke da naraste do 3.5 m, negdje da ta podloga smanjuje bujnost za 30-50 % (sto mi je logicnije) ?
Gisela 5 se pokazala kao najbolji klon za sada. Razvija 50 – 60% stabla veličine sjemenjaka. Razmak sadnje u redu na vretenastom grmu je oko 3 metra zavisno o sorti. Razvija stabla visine 3-4 m. Prilagodljiva je svim uzgojnim oblicima. Početak rasta je slabiji, nije nužna armatura. Sorte cijepljene na njoj rode u drugoj godini, razvija dobre i kvalitetne prirode. Prilagodljiva je na većinu tla i hladnije klimatske uvjete, tolerantna je na većinu virusa. Osjetljiva na sušu.