ok možda sam zapravo fulal kao prvo post. ti pišeš o gnoju, a ja o kataklizmi. kao drugo kaj ti je to fitoplazma?
poštovani vinogradari,na jednom trsu sam primjetio veoma čudne deformacije. Srećom nije se proširilo. Dali netko zna o čemu je riječ i kako to spriječiti u buduće?
ovo na fotkama je filoksera, sad ne mozes to vise nikako rjesiti ali inace se to rjesava cjepljenjem loze, ovo je neki hibrid ili divljak..
uocio sam na dva do tri trsa uvijanje listova i to mi slici na fitoplazmu.citam da za to nema lijeka osim sjekire i da to treba poseci u sestom mjesecu jer u sedmom to cikade prenose dalje na druge trsove (to pise jedan forum) ,sad na drugom citam da se bolest ne prenosi nego da je kriv sadni materijal ,ali da zarazeni trs ionak ugiba za par godina.trsje sam kupio u međimurju u Svetoj nedjelji (privatni rasadnik) i drugi su u redu osim ova tri (kak je onda to moguce)Dalje Ivan pise da se gnojidbom to moze regulirati .Pa sad ne znam kaj napravit zao mi ih je poseci sad su treca godina i mladice su jake i rodne?
Imam odnedavno problem sa nekom bolesti. Pojavljuje se pri vrhovima lastara. Molim za pomoc ako je neko imao iskustva sa slicnim problemom. Unaprijed hvala
Ne, to je divljak. Ova slika je dokaz. Na europskoj lozi nije napadnut list već samo korijen.
"biti ili ne biti, pitanje je sad" piti ili ne piti - to je pitanje...