Šaljem vam slike djela vinograda koji mi je zahvatila bolest priložena slikom.Bolest je lanjske godine bila intenzivnija i zahvatila je najprije crne sorte (teran,borgonja), a nakon toga i bijelu sortu malvazije, sa cca 30 %.Objasnite mi o kakvoj se bolesti radi, koje štete može napraviti u vinogrdau i način tretiranja.Radi se o istočnom istarskom vinogorju.Unaprijed zahvaljujem na savjetima i pomoći. ®eljko
Mislim da botritis nije jer i ja imam gotovo svake godine dost trsova s ovakvim simptomima i ne pridajem tome neku važnost jer se bobice osuše i opadnu same..moje skromno mišljenje je da se radi o nedostatku nekog od mikroelemenata ili ožegotinama od sunca al i ja bih volio čuti Quercusovo i Razorovo mišljenje
Ako nemaš previše toga Vitis, otrgni s grozda i baci, u suprotnom morat ćeš još jednom upotrijebit sistemik, ako je toga više. Preporučam Acrobat MZ, Forum Star, Melody Duo, Ridomil Plus s bakrom.Teško ti više Peronospora može načiniti štete na grozdu. Ako i bude koja boba ovakva ona ti se ionako prisuši bez štete po druge.
Nisu iz iste kem. skupine, osim Acrobata i Foruma. Vidi ti koliko toga imaš.Odi s bakrenim sredstvima ako nemaš previše toga. U normalnim okolnostima i ovakvom vremenu ako potraje neće ti štete biti.Velim, boba se smežura i otpadne, ili prisuši bez opasnosti za drugu bobu. Bobe su sad već razvile debelu pokožicu kroz koji se više micelij gljive ne može probit.Pripazi na pepelnicu, ona vreba i dalje, karakteristični simptom na bobi je raspuklina na kojoj se vidi sjemenka.
I ja sam vikend vinogradar i možda bi ti preporučio prskanje koje preporučuju na www.hzpss.hr po svim županijama, postoji mogućnost dobivanja newsletter-a .Koristim to kojih 4 godine i špricam po njihovim preporukama i zadovoljan sam