jedna štilovka(13l) bila mi je dosta za pošpricati 276 komada(10-12 pupova po trsu) ?mislim da sam stavljal sam na štilovku: 95g rivala 5ml vivanda 80g magneziogreena 75g foliarelboraprihranu sam već tak bacal i nije bilo problema
Sliku mogu staviti sutra-prekosutra mada vjerujem da vam nije nužna.
Ne znam gdje da smjestim pitanje, ovaj je topic najprikladniji od svih koje sam dosad prošla.Što učiniti kad se vinograd nalazi između polja kukuruza i polja pšenice, a jedan od susjeda ošprica svoje polje izrazito vjetrovitog dana, vinograd je već "protjerao" i ne preporuča se špricanje takvih polja u blizini vinograda (valjda su dopušteni nekakvi određeni preparati), a mjesec dana kasnije loza je narasla visoko, lišća uopće nema, ostali su batrljci poput nekakvih školjkica (zakržljalo lišće), a pupova ko u priči??? Ostalo je samo donje lišće i cijeli vinograd izgleda dosta žalosno. Oba se susjeda kunu da su špricali prije daleka dva mjeseca, okrivljuju jedan drugog i ne govore kojim su preparatima špricali svoje njive. Sliku mogu staviti sutra-prekosutra mada vjerujem da vam nije nužna.Nas samo zanima je li moguće išta od toga spasiti, možda nekakvim preparatima, može li taj vinograd nekako doći sebi sad kad bi se već trebala dogoditi i oplodnja? Riječ je o prilično velikoj površini i bojimo se da bi nas ovo moglo koštati cijelog ovogodišnjeg uroda.Hvala!
Što učiniti kad se vinograd nalazi između polja kukuruza i polja pšenice, a jedan od susjeda ošprica svoje polje izrazito vjetrovitog dana, vinograd je već "protjerao" i ne preporuča se špricanje takvih polja u blizini vinograda (valjda su dopušteni nekakvi određeni preparati), a mjesec dana kasnije loza je narasla visoko, lišća uopće nema, ostali su batrljci poput nekakvih školjkica (zakržljalo lišće), a pupova ko u priči??? Ostalo je samo donje lišće i cijeli vinograd izgleda dosta žalosno.
gdje se vinograd nalazi opcenito, koja regija, zupanija, mjesto, polozaj..? ako je vinograd zbilja izmedu 2 ratarske kulture onda mu kao prvo nije tamo mjesto ako cemo iskreno, pogotovo ako se radi o vecoj povrsini, takoder me zanima o kojoj velicini vinograda se radi (trsovi, kvadrati, svejedno)? vrlo vjerojatno se radi o jakim herbicidima posto je loza ostala bez lisca. stane je gotovo nemoguce popraviti jer novi listovi nece izrasti osim mozda na zapercima ali to ovisi o stupnju unistenja.. bez obzira koliko vinograd jadno izgledao mislim da bi najbolje bilo da se stavi koja fotka pa da vidimo, vise iz razloga kako spasiti situaciju nego za utvrdivanje uzroka jer mislim da je on poprilicno jasan a to su herbicidi..
Ovaj opis i mogućnosti vrlo vjerojatno govore o driftu herbicida. Ako sumnjate na to, odnesite na ispitivanje uzorak izboja na zavod za Ishranu bilja u Zg, Agronomski fakultet, ili tamo di vas oni upute. Na temelju tih podataka možete dići privatnu tužbu ako se pokažu podaci osnovanim za to!Isto tako, DHMZ ima podatke za svaki dan na području RH, vremena, smjera i intenziteta vjetra i prilično je lako utvrditi s kojeg polja je došao možebitni drift!Pomoći lozi možete samo sa aminokiselinskim gnojivom za stres ( drin) i nakon toga prihranom.