VVV Forum
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
08 Lipnja, 2026, 12:33:49
1 Sat
1 Dan
1 Tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:
Napredno pretraživanje
69.721
Postova u
368
Tema od
1.680
Članova
Najnoviji Član:
File_89
VVV Forum
Vinogradarstvo
Zaštita u vinogradu
Bolesti vinove loze
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
« natrag
naprijed »
Str:
1
...
66
67
[
68
]
69
70
...
97
Autor
Tema: Bolesti vinove loze (Posjeta: 623509 puta)
riba
Moderator
zlatni član
Bednja
Odg: Bolesti vinove loze
«
Odgovor #1005 na:
22 Srpnja, 2014, 14:07:54 »
Pa tu jednostavno ne kužiš čovjeka da je u stanju to napravit iz svog vinograda.A sad jedino ako nije imao sredsatava za kupitm zaštitu.Al da je gado,..gadno je,..slabe će tu biti pjesme u berbi
Evidentirano
Brane
Novak
«
Odgovor #1006 na:
22 Srpnja, 2014, 17:04:19 »
Bil sam na Visu 10-tak dana, prekrasan otok, puno vinograda, uživao na odmoru.
Peronosporu u ovakvom obimu nisam vidio, al nažalost, vidio sam puno zapuštenih vinograda, teško mi za povjerovat koliko uopće ako znamo kolike su cijene zemljišta dolje...razumio bi nas ljude u kontinentalnom dijelu gdje ima zemlje na pretek, zapustiš bilo kakvu parcelu pa nikome ništ...ali ovdje doslovno je zemlja ukradena od kamena još za pradjedova a sad to netko zapušta....
Samo za primjer, susjed na Visu, ribar al alkohol ga vzel, cca 45godina, živi od danas do sutra u 20-tak m2, tu i tamo nešto zemlje proda po jebenoj cijeni za moje pojmove....sad će ove dane opet prodat(možda i je već) komad svoje zemlje tako da čovjek dobije pristupni put do svoje parcele da može dobit građevinsku...traži 15000€ za 60tak matara puta a ovaj mu nudi 13000€
Evidentirano
MarkoMarin
Mlađi novak
«
Odgovor #1007 na:
22 Srpnja, 2014, 19:52:37 »
Napukle mi bobe u dva dana. Previse vode , ili nesto drugo?
image.jpg
(1679.04 kB, 2592x1936 - (hitova: 207 ).)
Evidentirano
skip
Mlađi novak
«
Odgovor #1008 na:
22 Srpnja, 2014, 21:22:50 »
nešto slično imam na čabskom biseru koji upravo dozrijeva. na ostalim sortama, vinskim i stolnim ovo nisam primjetio, a kako je lišće zdravo tješim se da je od viška vode
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
«
Odgovor #1009 na:
22 Srpnja, 2014, 21:35:14 »
Neću se kladiti u velike pare, ali meni ove raspucale bobe djeluju kao posljedica leda/tuče....originalni primjerci, imam ih i kod sebe jer je prije tri dana prašila malo po vinogradu
ako nije bilo leda kod vas onda
Evidentirano
Srky
Novak
«
Odgovor #1010 na:
22 Srpnja, 2014, 22:16:39 »
Meni isto izgleda kao posljedica tuče, premda je isto moguće da su se raspukle od viška vode. Meni se slično zna dogodit na muškat hamburgu kad na brzinu povuče puno vode.
Evidentirano
mmilec2
Mlađi novak
«
Odgovor #1011 na:
22 Srpnja, 2014, 23:00:17 »
Ja bih rekao da je prije ovo drugo, a ne tuča. Moj vinograd ni ove godine nije tuča zaobišla, nada u maloj mjeri. Na jagodicama se vidi mjesto udara, dok je tu nema. Al je moguče da griješim.
Evidentirano
MarkoMarin
Mlađi novak
«
Odgovor #1012 na:
23 Srpnja, 2014, 05:54:56 »
Da bila je tuca noc prije. Moguce i da je to razlog.
Evidentirano
mmilec2
Mlađi novak
«
Odgovor #1013 na:
23 Srpnja, 2014, 17:06:51 »
Mislim da nije od tuče. Danas sam u vinogradu našao isti primjer, a tuča je bila prije nekih 4 tjedna, pa do sada toga nije bilo.
Evidentirano
Brane
Novak
«
Odgovor #1014 na:
24 Srpnja, 2014, 07:36:02 »
eh, dragi kolege.....
Mislil sam da imam klorozu na chardonnayu...i kupio magnesiogreen i hascon...al sad sam već 100% siguran da nije...
Nažalost,
FITOPLAZMA je u pitanju i to školski primjer
Chardonnay, četvrta godina, slovenski rasadnik, virus free plava etiketa
Od 150 mladih trsova računam da barem 30-40 trsova za sad moram izbacit.
Par etiketa, plavih markica imam sačuvanih, ići u rasadnik i bunit se ili kaj, poklopit po ušima i kupit negdje drugdje, opet možda zaražene?
Pa da recimo i dobijem nove trseve od istog - može bit opet ista stvar
Evidentirano
marac1988
Mlađi novak
«
Odgovor #1015 na:
24 Srpnja, 2014, 08:10:15 »
kod mog međaša ista situacija samo kaj je 3 godina i od 120 komada 100 trseva chardonnaya ima fitoplazmu.. cijepovi kupljeni u sloveniji a posrednik je bio Sever iz Klanjca..
Evidentirano
Siki
Novak
«
Odgovor #1016 na:
24 Srpnja, 2014, 08:11:50 »
Ja sam ove godine isto zamijenil 30 trseva Chardonnaya zaraženih fitoplazmom. Baš je osjetljiv na to i razmišljam da ga polako precijepim. Nemora bit da su ti trsevi došli zaraženi iz rasadnika jer bi se vjerovatno simptomi bolesti pokazali več i prije. Kod mene je ove godine puno bolje jer sam postavil žute ljepljive ploče i pratim koliko ima američkog i zelenog cvrčka pa na vrijeme prskam po potrebi. Ako cvrčak zarazi lozu ove godine simptomi se vide na lozi tek iduče godine, al onda se to več jako proširi. Avaunt je stvarno super jer ima dugotrajno i odbijajuče djelovanje. Kaj se tiče rasadnika oni baš i ne mare za viruse jer im je bitna samo zarada. Pretprošle godine sam si ostavil 4 trsa koji su se posušili na cijepljenom mjestu, a potjerali su niže iz zemlje da se zapomognem podloge. Na tri ta trsa se odma pojavil virus koji je bio vidljiv na lišću. Znači da su im podloge bile zaražene u rasadniku, a uzimali su reznice sa tih zaraženih trseva. Imam 5 zdravih trseva Kobera i SO4 podloge koju sam sam razmnožil pa dalje mislim sam cijepiti. Koliko sam gledal vani Austrija i Njemačka svaki malo veči vinogradar sam proizvodi cijepove za svoje potrebe. To je super jer sam kontroliraš bolesti i radiš odma i selekciju. Možeš uzimat plemke samo sa najboljih trseva za razliku od rasadnika kojima nije ništa bitno osim dobre zarade.
Evidentirano
dasamec
Novak
«
Odgovor #1017 na:
24 Srpnja, 2014, 12:01:48 »
Onda sam ja super prošel ja sam u petoj godini na sardoneu skinul samo 9 od 200 trseva s fitoplazmama
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član
Bednja
«
Odgovor #1018 na:
24 Srpnja, 2014, 12:43:24 »
Uglavnom fitoplazmu se i ne može baš otkriti prije 3-4 godine.Nešto se experimentiralo rezom u glavu,no rezultati su tako-tako.
Brane,teško ćeš što postići reklamacijom,(iako vrijedi pokušati),jer će taj proizvođać naći 100-tinu razloga zbog ćega je to došlo(ako je imalo educiran o tom sranju,a vjerojatno je).
Evidentirano
Brane
Novak
«
Odgovor #1019 na:
24 Srpnja, 2014, 13:18:07 »
kaj mi je delati sad s tim trsevima, ostavit da dozori grožđe to kolko ima i kaj bude dozorilo, i na jesen kad se bude točno vidjelo sve zaražene i sumnjive izbacit van i spaliti
Evidentirano
Str:
1
...
66
67
[
68
]
69
70
...