VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 19:42:46

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2006. - Prskanje (zaštita vinograda)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10 Dolje Ispis
Autor Tema: 2006. - Prskanje (zaštita vinograda)  (Posjeta: 78901 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #75 na: 27 Lipnja, 2006, 00:47:21 »

Ja prekjučer sredio nasad s Forumom Star i Rubiganom.
Nema kiše, samo vrućina, al ima dosta rose ujutro tako da se ipak uspije razvit bolest.
Jednu stvar bih ipak htio napomenut : Za razvoj peronospore treba kapljica rose ili kiše, dakle voda!
                                                     Za razvoj pepelnice dostatna je visoka vlažnost zraka, iznad 60%
Eh sad da bar imamo CDA uređaje na svakom lokalitetu gdje imamo vinograde, al to je posebna tema.
Za one koji ne znaju to su uređaji koji mjere određene parametre razvoja bolesti (Computer diagnostic of agrar) i štetnika. Tako funkcionira i savjetodavna služba. 
Ti uređaji mjere temperaturu zraka, količinu oborina, vlažnost zraka, itd. u svako doba dana i noći, i još to dobijete na mail s objašnjenjem.
Imaju poseban program za svaku važnu bolest vinove loze,voćaka pa i povrća. Isto tako mogu odredit početak faze razvoja određenih štetnika na istim kulturama.
Cijena, prava sitnica od 27.000,00 kn na više.
Evidentirano

krešo
Mlađi novak
*

karlovac

Email
« Odgovor #76 na: 27 Lipnja, 2006, 21:56:30 »

Pozdrav
može mi netko odgovorit kakav to ovlaživač koristite tj . čemu on služi i zašto se s tim ide jer (nemojte mi zamjerit) još nisam nikad čuo za to, a kaže se da nije sramota ne znati nego je sramota ne pitati, jel tako?
Evidentirano

pij malo, pij dobro, pij uvijek
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #77 na: 27 Lipnja, 2006, 22:49:55 »

To je sredstvo koje smanjuje površinsku napetost preparata na listu. Omogućuje bolje lijepljenje preparata za list i samim time njegovo bolje iskorištenje i veću učinkovitost.
Ima ih pod raznim imenima - Chromovit, Radovit, Citowett, Sandovit...
Koristi se prvenstveno kod kontaktnih preparata za tu namjenu.
To je nešto kao tekući detergent.
Nije nužno to koristiti, ali svakako ima svoje prednosti.
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #78 na: 28 Lipnja, 2006, 06:42:05 »

Jedan od ponajboljih preparata je NU Film kojeg nažalost u RH nema za kupiti.
Evo podataka o njemu, a bitno da je isproban u RH i to sa klasičnim preparatima (Cuprablau) i učinak je izvrstan
NU-FILM-17
Pomoćno sredstvo (okvašivać, ljepilo)
-   kemijska skupina: smole
-   aktivna tvar: di-1-p-menten
-   koncentracija: 96%
-   formulacija: koncentrirana emulzija – EC
-   skupina otrovnosti: nije razvrstan ni u jednu skupinu
-   karence: 30 dana pri proizvodnji namijenjenoj za prehranu, kod ostale proizvodnje nema karence
-   ambalaža: 100 ml, 500 ml, 1l, 5l

NU-FILM-17 je pomoćno sredstvo (okvašivać, ljepilo) kojeg dodajemo svim sredstvima za zaštitu. Sadrži prirodne smole četinara i nema nikakav uticaj na čovjeka, korisne životinje i okoliš. Radi dobrih karakteristika te svoje neotrovnosti pogodan je za sve oblike proizvodnje, te za biološku i integriranu proizvodnju.

UPOTREBA: NU-FILM-17 upotrebljavamo kao dodatak svim sredstvima za zaštitu bilja, također herbicidima u koncetraciji 0,025-0,075% za:
•   sprječavanje oticanja sredstava sa tretiranih biljaka
•   sprječavanje ispiranja sredstva uslijed oborina
•   smanjuje površinsku napetost kapljica
•   bolje pokrivanje zaštitnog sredstva na biljci, bolji prohod sistemičnih sredstava i folijarnih gnojiva
•   smanjuje razgradnju zaštitnog sredstva uslijed djelovanja UV zračenja i sa time bolje djelovanje na zaštiti biljke
•   smanjuje razgradnju zbog visoke temperature i svjetlosti
•   štiti sredstvo od hidrolize
•   poboljšava djelovanje sredstva koje djeluje sa plinskom fazom
•   produžuje djelovanje sredstva na osnovi bakterija (Bacillus thuringiensis)

Koristi se i u proizvodnji sjemena , tako što sprječava njegovo otpadanje i sa time povećava prinos.

   UČINKOVITIJE PRSKANJE
   MANJI GUBITAK SREDSTAVA RADI VREMENSKIH UTICAJA
   MANJE PRSKANJA, MANJI TROŠAK RADA
   PRODU®ENO DJELOVANJE SREDSTVA
   VEÆI I KVALITETNIJI PRINOSI
   BOLJI BIOLOŠKI UČINAK

1.NU-FILM-17 smanjuje površinsku napetost kapljica, povećava njihovu površinu, a sa time i pokrovnost, te sprječava oticanje zaštitnog sredstva sa tretiranih biljaka.
2.NU-FILM-17 je netopiv u vodi. Kada se na biljci posuši, voda ga ne može isprati te na taj način zaštiti pesticidni sloj na biljci. Ostala sredstva ne djeluju na taj način, odnosno vodotopiva su te ih oborine ispiru skupa sa pesticidima.
3.NU-FILM-17 omogućava jednakomjerno raspoređivanje sredstava po biljci i na povoštenim i na dlakavim površinama
4.NU-FILM-17 derivat biljnih smola – prirodno ljepilo. Sa njegovom upotrebom povećavamo pri tretiranju depozit 30-450%. Pored toga taj depozit zaštitnog sredstva NU-FILM-17 štiti od vremenskih uticaja kao što su kiša, jaka magla, rosa, erozija vjetra, zalijevanje preko listova, itd.…
5.NU-FILM-17
6.NU-FILM-17 omekšava površinu biljnog tkiva, te time omogućuje bolji prohod sistemičnih sredstava i folijarnih gnojiva u biljku
7.Upotrebom NU-FILM-17-a sa nižom dozom poboljšavamo sistemičnih translokacijskih herbicida i regulatora rasta. NU-FILM-17 se brzo po aplikaciji osuši i tvori elastični film, koji štiti škropivo na površini biljke od vanjskih uticaja, te time omogućava siguran prohod sredstva u biljku.
8.NU-FILM-17 štiti sredstvo pred UV zrakama, koji uzrokuje razgradnju sredstva za zaštitu bilja. Sa time produžujemo njegovo djelovanje.
9.NU-FILM-17 sprječava razgradnju uslijed djelovanja visokih temperatura.
10.Hidroliza je prirodna pojava između tvari te sa kisikom i dušikom. NU-FILM-17 sprječava brzu razgradnju sredstva za zaštitu bilja, koja nastupi radi hidrolize
11.NU-FILM-17 ima sposobnost vezanja hlapljivih sredstava, te osigurava njihovo duže djelovanje.
12.Dodatak NU-FILM-17-a, koji je potpuno prirodan i neotrovan proizvod, biološkim preparatima izrazito povećavamo njihovo djelovanje.
Evidentirano
danka
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #79 na: 28 Lipnja, 2006, 06:48:59 »

Evo još jedne neznalice. Planiram prskati sa Forum starom i Collisom + ovlaživač. Znam da se za preparate na bazi sumpora mora paziti na temperaturu zraka. Ima li ovdje ograničenja?
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #80 na: 28 Lipnja, 2006, 06:52:53 »

Sa svim preparatima treba paziti kod visokih temperatura, odnosno, svakako izbjegavati prskanje dok je temperatura visoka, dok su listovi vrući.
To se odnosi i na čistu vodu, a kamoli ne na preparate sa kemikalijama, gnojiva.....
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #81 na: 28 Lipnja, 2006, 16:05:38 »

Jedan od ponajboljih preparata je NU Film kojeg nažalost u RH nema za kupiti.
Evo podataka o njemu, a bitno da je isproban u RH i to sa klasičnim preparatima (Cuprablau) i učinak je izvrstan
NU-FILM-17
Pomoćno sredstvo (okvašivać, ljepilo)

da, sad kad sam ovo procitao sjetio sam se da je to i Enjingi koristio kod svoje zastite vinograda.. preparat je prirodan i na bazi je borove smole, nema ga za kupiti kod nas (ne znam da li ce ga i biti..), a on ga je kupovao u Njemackoj i Austriji i jako je skup.
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #82 na: 01 Srpnja, 2006, 13:48:57 »

Namjeravam u ponedjeljak - utorak pošpricati, a nisam siguran što uzeti sad protiv peronospore. Špricao sam 3x s Rivalom, zadnja 2x sa Forum Star. Imam od prošle godine višak Sabithane protiv pepelnice i Sumilex protiv botritisa i što sad s tim iskombinirati. ??? Trsje je zasad sve OK. :D Lani sam u ovo doba koristio bakreni Ridomil Gold Plus.
Još da dodam danas sam uspio poštucati skoro cijelo trsje, a tu je preporuka bakreni sistemik nakon toga - Ridomil Gold Plus, samo ne znam dal' ga mogu miješati sa Sabithaneom ili da uzmem Tilt ili Topas ???
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #83 na: 02 Srpnja, 2006, 16:09:10 »

dobar ti je Ridomil MZ 68 za peronosporu, on ti je preporucljiv sad nakon cvatnje. Rival i Forum Star nemoj vise koristiti.
Evidentirano

vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #84 na: 02 Srpnja, 2006, 19:35:29 »

Do sada sam vec 3x u prskanje dodavao Chromosul, pa me zanima da li je ok da ga i dalje stavljam? U zadnjem spricanju sam isao s Quadrisom kojemu navodno ne treba sumpor i Ronilanom protiv botritisa.

Ovaj tjedan sam mislio ici sa Ridomilom Gold + Ronilan + Rotor 1.25 EC (prema Chromosovom planu). Da li je to OK? Da li da stavljam i nesto (sto?) protiv pepelnice?
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #85 na: 02 Srpnja, 2006, 21:01:59 »

dobar ti je Ridomil MZ 68 za peronosporu, on ti je preporucljiv sad nakon cvatnje. Rival i Forum Star nemoj vise koristiti.

S tim nisam šprical mislil sam uzeti Ridomil Gold Plus koji ima 40% bakra jer sam obrezal - poštucal  cijelo trsje. Navodno je dobar jer bakar usporava rast mladica, a meni je ionak zasad dosta izraslo, a vidjet ću sutra, ak vrijeme dozvli i kiša stane.

Do sada sam vec 3x u prskanje dodavao Chromosul, pa me zanima da li je ok da ga i dalje stavljam? U zadnjem spricanju sam isao s Quadrisom kojemu navodno ne treba sumpor i Ronilanom protiv botritisa.
Ovaj tjedan sam mislio ici sa Ridomilom Gold + Ronilan + Rotor 1.25 EC (prema Chromosovom planu). Da li je to OK? Da li da stavljam i nesto (sto?) protiv pepelnice?

Štima to, ali moraš protiv pepelnice staviti Tilit ili Topas-sistemici. Ja sam isto šprical po Chromosovom programu, ja isto stavljam Chromosul ili slično pod drugim nazivom, ak je temperatura niska inače ga izbjegavam zbog fitotoksičnosti preko 28 stupnjeva voli izazvati ožegotine po lišću, tak piše u uputama. Ja ću sutra pošpricati, ak stane kiša i ak bude temperatura kak danas 23 do 26 stavit ću ga ;)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #86 na: 02 Srpnja, 2006, 22:11:52 »

a mozes staviti Chromosul preventivno protiv pepelnice, samo pozeljno je i dodati neki sistemik, sve ovisi o nacinu zastite.. ja inace ne rabim sistemike protiv pepelnice. a sljedece godine cu probat da uopce nejdem sa sistemicima. samo kontaktni preparati i spricanje na vrijeme i sve radnje u vinogradu obavljene na vrijeme i nema greske.
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #87 na: 02 Srpnja, 2006, 22:34:10 »

a mozes staviti Chromosul preventivno protiv pepelnice, samo pozeljno je i dodati neki sistemik, sve ovisi o nacinu zastite.. ja inace ne rabim sistemike protiv pepelnice a sljedece godine cu probat da uopce nejdem sa sistemicima. samo kontaktni preparati i spricanje na vrijeme i sve radnje u vinogradu obavljene na vrijeme i nema greske.

Sve je to OK, kad ti se potrefi dobro vrijeme, ja sam hladio guzicu 10 dana na moru i sutra mi je 14 dan za špricanje dosad je bilo vrijeme OK, sunčano i vruće  i čim sam došao doma pada kiša i sad ti znaj, dosad je bilo 35 stupnjeva, a jučer i danas 20 i kiša pada bez prestanka  >:(
Evidentirano

vule
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #88 na: 03 Srpnja, 2006, 18:52:23 »

Pozdrav! Spremam se špricat krajem tjedna 2X. 1X sem šprical Forum star, Collis, Chromovit. Dal' još jempot s tem ili kaj drugo ???
Vule
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #89 na: 06 Srpnja, 2006, 21:24:04 »

Slobodno ponovi, dobro ti je to. Do 3 puta smiješ koristiti.
Evidentirano

Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!