VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 23:33:20

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2010. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 62 Dolje Ispis
Autor Tema: 2010. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 409594 puta)
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #630 na: 24 Lipnja, 2010, 21:46:28 »

ne kužim ovo nestalo ti collisa pa si još išao sa vivandom,mora m dojti do tebe da ovo raspravimo ;D uz čašicu :D
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
SINKE
aktivni član

Email
« Odgovor #631 na: 24 Lipnja, 2010, 21:51:22 »

ne kužim ovo nestalo ti collisa pa si još išao sa vivandom,mora m dojti do tebe da ovo raspravimo ;D uz čašicu :D
mrgude to je išlo tebe ;D
Evidentirano

Mrgud
Mlađi novak
*

Novigrad Podravski

Email
« Odgovor #632 na: 25 Lipnja, 2010, 04:52:27 »

Doljnja tabla Kernera i Chardonnay pošpricano sa Melody duo + Collis a gornja tabla Kernera pošpricano sa Melody duo + Vivando.
Čekam...
Evidentirano
SINKE
aktivni član

Email
« Odgovor #633 na: 25 Lipnja, 2010, 08:59:19 »

Molim za savjet. Imam još nešto Sabithanea (možda za dve, tri šprice) kojemu je rok istekel. E sad,  zanima me, da li ga potrošiti za naredno prskanje ili koristiti neki "jači" preparat (Crystal, Vivando, Postalon...). U vinogradu nema vidljivih simptoma.
Išao bi sa kombinacijom Melody+Sabithane+Cezar.
Hvala.
potroši tog sabithana,vjerujem da djeluje,sobzirom da nemaš nikakvih znakova bolesti nemaš se kaj bojati ;)
Evidentirano

Mrgud
Mlađi novak
*

Novigrad Podravski

Email
« Odgovor #634 na: 27 Lipnja, 2010, 07:28:19 »

Da,chromgor ne ide u dosta stvari.
 Systan i crystal idu u jedan špric,pogotovo ako je velika opasnost za pepelnicu ili je već ima u vinogradu. Uostalom,preparat postalon je gotova kombinacija aktivnih tvari iz systana i crystala.

Molim potvrdu. Da li se  Systhane i Crystal miješaju u omjeru 1:1 da bi dobili Postalone i da li se koristi u istoj koncentraciji kao i tvornički preparat tj. 0,1 - 0,125%?
Vjerujem da se negdje već spominjalo ali ima previše toga.
Unaprijed zahvaljujem.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #635 na: 27 Lipnja, 2010, 07:49:00 »

Nema tu nikakvih omjera. Systana i crystala ti ide kao da ih i zasebno trošiš. Na deklaracijama ti pišu količine za svaki preparat.
Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #636 na: 29 Lipnja, 2010, 21:45:33 »

Hm. Prošlo je 5 dana od kad sam pošprical s RIDOMIL GOLD MZ 80 WP. Točnije, 24.6. Plus TELDOR za poslije cvatnje, ne? U međuvremenu sam moral pokositi, porezati živicu... Imaju moji međaši pravo. Sve mi je prioritet osim vinograda. Doduše, nisam baš dobro obavio plijevljenje i vezanje. He he. I danas dojdem u gorice, malo su razraštene, istina, ali i tuča ih je malo zahvatila, a ono peronospora, miceliji ispod lista, sve pjegavo, ajme. Da operem sve dobro s chromossulom ili da operem s ridomilom plus? Moram priznati da sam 18. 6. dok je bilo vrijeme za ridomil pošpricao s antracolom po preporuci hm. Znam da sam zakasnio s pravim sistemikom najmanje 6 dana. Kaj sad? Sutra špricam vjerojatno s RIDOMIL GOLD PLUS i još plus cuprablau i protiv pepelnice, kurativno i  sstemik. Pa međaš me bu tužil!
Evidentirano

pime ga pime ga
SINKE
aktivni član

Email
« Odgovor #637 na: 29 Lipnja, 2010, 22:03:57 »

Hm. Prošlo je 5 dana od kad sam pošprical s RIDOMIL GOLD MZ 80 WP. Točnije, 24.6. Plus TELDOR za poslije cvatnje, ne? U međuvremenu sam moral pokositi, porezati živicu... Imaju moji međaši pravo. Sve mi je prioritet osim vinograda. Doduše, nisam baš dobro obavio plijevljenje i vezanje. He he. I danas dojdem u gorice, malo su razraštene, istina, ali i tuča ih je malo zahvatila, a ono peronospora, miceliji ispod lista, sve pjegavo, ajme. Da operem sve dobro s chromossulom ili da operem s ridomilom plus? Moram priznati da sam 18. 6. dok je bilo vrijeme za ridomil pošpricao s antracolom po preporuci hm. Znam da sam zakasnio s pravim sistemikom najmanje 6 dana. Kaj sad? Sutra špricam vjerojatno s RIDOMIL GOLD PLUS i još plus cuprablau i protiv pepelnice, kurativno i  sstemik. Pa međaš me bu tužil!
ak su bobice veličine graška treba iči sa sumporom pošto je bilo tuče a što se tiče peronospore najbolje buš zaustavil sa melody duo,forum starom,acrobatom mz ili curzate f s ridomilom nebuš tolko efikasan kolko sa ovim preparatima i smanji razmake između špricanja na 7 dana ovisno o zarazi i vremenu ;)
Evidentirano

Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #638 na: 29 Lipnja, 2010, 22:55:06 »

PSYCHO ! Mikal premium + vivando (ili falcon) + Drin. I opet za 4 dana. I onda za koji dan s nekim botricidom samo po grozdju, dok se ne zatvore grozdovi. Chorus, Kidan, Cezar... tek onda s Ridomilom plus itd. !
Evidentirano

46.086344, 16.117566
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #639 na: 29 Lipnja, 2010, 23:00:29 »

Sajko, vjerovatno nemaš pepelnicu, i nemoraš sad divljat tolko s Chromosulom po vručinama.
I ne moraš s bakrom još, tek za 2 špricanja cca. Moja preporuka je da mazneš s Forumom i Crystalom za sad.
Možeš i s Ridomilom ali ne s ovim kaj ima bakra (skupo), mada je kurativog djelovanja.
U glavnom s bilo kojim jačim sistematikom za peronosporu tipa  Melody Duo,  Mikal Premium, Acrobat, Forum star.
Vinograd se bude oporavil naočigled nakon toga.

Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #640 na: 30 Lipnja, 2010, 00:15:28 »

Hvala dečki. Valjda bude nečeg između cijene i kvalitete...
Evidentirano

pime ga pime ga
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #641 na: 30 Lipnja, 2010, 00:21:51 »

ok. To bude jaki sistemik. npr. triba bi ja t okupat s time. a ne ono magla. ili kak mi dojde?
Evidentirano

pime ga pime ga
Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #642 na: 30 Lipnja, 2010, 06:10:54 »

Već sam postavio ovo pitanje, ali nitko nije odgovorio. Zašto piše na uputama da se preparati na bazi sumpora (kalinosul, chromosul...) mogu koristiti godišnje samo 4 puta? Ili se to ne odnosi na vinovu lozu?
Evidentirano

Non progredi est regredi
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #643 na: 30 Lipnja, 2010, 07:19:31 »

jebeš antrakole  ;D, ko još šprica z njim, naj šparati na preparatima

ozy ti je rekel pravi recept
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #644 na: 30 Lipnja, 2010, 10:17:44 »

Već sam postavio ovo pitanje, ali nitko nije odgovorio. Zašto piše na uputama da se preparati na bazi sumpora (kalinosul, chromosul...) mogu koristiti godišnje samo 4 puta? Ili se to ne odnosi na vinovu lozu?

Te se mjere odnose na ostatke aktivne tvari na istom nasadu godišnje. Ovi podaci nisu točni za sve kulture.
Slovenci imaju to sređenije i ovakav je godišnji dozvoljeni broj tretiranja za određene kulture :
jabuke 14
vin loza i hmelj 8
krastavci, ogrozdi i jagode 6
breskve i nektarine 5
hrast 3
pšenica i ječam 2

Šta se tiče bojazni za rezistenciju, ona za sumpor ne postoji. Može se stalno lupati sa sumporom kao i bakrom teoretski, jedino šta je onda problem su ostaci i sadržaj tih tvari na nasadu.

Evidentirano

Str: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 62 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!