VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 00:18:56

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Sur lie tehnologija
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 3 4 [5] Dolje Ispis
Autor Tema: Sur lie tehnologija  (Posjeta: 54096 puta)
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #60 na: 06 Lipnja, 2018, 19:58:00 »

godine,prijatelju,godine
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #61 na: 07 Lipnja, 2018, 21:14:47 »

Valjda, rekel sam ženi da malo bolje pripazi na mene, a ona da je to zato što mislim na gluposti. Objasnil sam joj da mi gluposti u ovim godinama i s ovom penzijom ne padaju na pamet i da nemrem više kao nekad. Pola litre i dosta mi je. A nekakvo miješanje, sur lie, samo slučajno, ko ovaj put.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Žveplo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #62 na: 05 Listopada, 2018, 21:35:41 »

Tema je neaktivna, ali podrumi su aktivni, pa eto da probam malo aktivirati temu, jer je sada aktualna - približava se martinje i prvi pretok.

Pročitao sam manje više cijelu temu i koliko sam shvatio, mi sa inoxicama ne možemo raditi sur lie.

No, iz ranijih upisa vidim da ljudi koji rade u vinarijama spominju miješanje vina u inoxsu na finom talogu do veljače/ožujka mjeseca.

Koliko shvaćam, to znači da nema odvajanja taloga u studenom mjesecu, nego se vino samo miješa i tako do veljače/ožujka.

No nije mi jasno - da li ipak moramo vino prozračivati, tj. da li u studenom mjesecu vino samo pomiješamo sa talogom i opet zatvorimo ili ga ipak moramo pretočiti i vratiti u bačvu (naravno bez odvajanja taloga)?

Ako netko ima kakvih iskustava i ako mu se da, neka napiše. Ja bih ovo probao, pa kak bu bu.
Evidentirano
happy star
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #63 na: 06 Listopada, 2018, 08:06:53 »

To smes raditi pod uslovom da ti jef Fini  talog zdrav i bez neprijatnih mirisa. Koja sorta je u pitanju ?

Pozz
Evidentirano
Žveplo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #64 na: 06 Listopada, 2018, 20:19:14 »

Kupaža rajnskog rizlinga i graševine sa malo muškata. Omjer je cca 60% rajnskog, 35% graševine, 5% muškata.

Grožđe smo muljali, macerirali 2 sata, prešali, istaložili, pretočili u bačvu i odvojili onaj prvi ružni talog, fermentacija teče ok ...
Evidentirano
 Str: 1 ... 3 4 [5] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!