Ma clanak je pisanje od smijeha
Ovo ti je i dobra reklama.Ipak se treba izboriti na tržištuSve pohvale.
Nije stvar u kvaliteti članka. Stvar je u tome da je jedno OPG dobilo medijskog prostora u Večernjem listu. Cijelu stranu.Biti prisutan je jako puno. Evo primjera:Jedno OPG iz mog kraja će tako i organizirati i ledenu berbu, pozvati lokalne novinare, složiti zakusku za ekipu iz grada i redovito će izaći članak u novinama. I pazi, u siječnju, reklama samo tako. A i vino za kušanje i izložbe. Još se uzme par medalja. (iako vjerojatno neće imati baš neke direktne finacijske koristi od toga (tona grožđa = manje od 100 litara vina koja neće moći prodati po 10 puta većoj cijeni), al kad uračunaš reklamu i još pokoju kunu od tog vina mislim da je okaj). Ništa kospa, sadi hiljadarku traminaca i za koju godinu da vidimo još kasniju berbu.*Ovime ne kažem da je koshpa imao berbu radi reklame, već optimalne zrelosti grožđa. Članak je bonus!
Evo neki dan sam posjetio Vinariju Trdenic. Vec duze vrijeme se dogovaramo o obilasku, ali nikak smognut vremena pa smo morali cekat zimske uvjete i noc da to i realiziramo. Da ne duzim odmah prelazimo na vina. Prvo smo probali skrlet koji jos lagano radi. Izrazito vocan miris koji jako dominira. Lakseg tijela (nista cudno za ovu godinu) i s malim ostacima secera koji su po meni pun pogodak. Zatim prelazimo na pinot bijeli. Dosta jaceg tijela i dobrog balansa, ali miris mi je bio cudan. Ne nesto sto sam navikao od pinota. Mozda zato kaj me susjed Pintaric razmazio jer on iz godine u godinu ima medju najboljim, ako ne i najbolji pinot bijeli u Moslavini. Prelazimo na pinot sivi s kojim je slicna prica. Jos je jaceg tijela, ali miris ga negdje koci. I secer za kraj rajnski rizling. Odlicno vino, izrazito dobre arome i lijepe balansiranosti. Tijelo mu je naravno slabije (pogotovo u odnosu na proslu god) ali je vino izrazito pitko i ugodno. Iako mi se cini da ima dio nekog muskata u sebi, gazda je to negirao. Nakon rizlinga prelazimo na pinot sivi, ali filtriran s KDS12. Dakle onaj isti iz velikog tanka, samo filtriran. Zanimljivo vino ima puno puno izrazeniju i ljepsu aromu i na okus djeluje "ljupkuje" i vise sklono nepcu. U medjuvremenu smo jos probavali grasevinu cije grozdje potjece iz Iloka. Lijepo ugodno vino, ali nista posebno. Pio sam i bolje ove godine. Na kraju prelazimo na veci podrum gdje jos probavamo izvedenice skrleta, pinota bijelog i sivog koji su po meni losije od onih prvih. Takdjer probavamo frankovku koja je dosta puna i jaka za ovu godinu i cabernet koji je nesto slabasniji od ocekivanog, iako korektan. Inace u svim bijelim vinima je pentagel i zelatina na temperaturi vina od 12°C. Vina su jos mutna i kako je Tomo rekao sto su dulje mutna na finom talogu to su kasnije bolja, ali i njega trziste stisce (kao i Miklauzica) pa mora forsirati vina iako to nebi radio da ima dovoljno starih zaliha. Sve u svemu jako dobro provedenih 6h. Malo razmijenili iskustva, poslusali iskusnije i vece vinare, zanimljive ideje sto se tice samog plasmana proizvoda (tu su oni maheri za sve na moslavackom podrucju) no isto tako su oni nama, a i mi njima ukazali na greske koji radimo u samom vinogradarenju, ali jos bitnije kasnijoj vinifikaciji.