VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
01 Lipnja, 2026, 01:59:16

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Voćarsko-vinogradarske teme
| | |-+  Zaštita na radu i zaštitna oprema u vinogradu i voćnjaku
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita na radu i zaštitna oprema u vinogradu i voćnjaku  (Posjeta: 20450 puta)
goranin
Mlađi novak
*

Email
« na: 02 Rujna, 2009, 12:59:38 »

Vidim da smo se pozabavili malo i sa zaštitom kod prskanja. Pošto sam nekoliko godina radio kao komercijalista  opreme zaštite na radu, htio bi vam dati nekoliko preporuka. U hrvatskoj je zaštita na radu u nekim slučajevima još uvijek  zanemarena. često je komoditet  više bitan pri radu od zaštite. Nažalost tako je i najčešće kod rada sa otrovima i agresivnim sredstvima u vinogradarstvu i vinarstvu. Najčešće kod vinogradara amatera ili kako mi to još volimo nazvati hobi vinogradari. Ljudi zapravo nisu svjesni koliko je bitna zaštita za zdravlje a u nekim slučajevima ne daj bože za život.
Preko dišnih organa u našem slučaju, najlakše unosimo otrove u tijelo ili krv. Najčešće stradaju jetra, gušterača, bubrezi itd. Nakon 10,20 i više godina rada sa otrovima, mogu se pokazati loši nalazi krvi što je posljedica oštećenje jetre, a prvo pitanje doktora je dali pijete a vi kažete malo, tu i tamo, a kad mu kažete čime se bavite reći će vam da to baš neće biti tu i tamo. Sigurno vas neće pitati koliko ste otrova svih tih godina unijeli u tijelo. Sigurno neki dok ovo čitaju misle ovaj ga stvarno pretjeruje ali iskustvo u poslu me je naučilo. Bolje spriječiti nego liječiti. Dobro malo o zaštitnoj opremi.

1.   Zaštita dišnih organa i putova.
      U postovima se spominju jednokratne maske. To zaboravite. te maske ne mogu  
 zaustaviti ni prašinu. Nabolje su maske sa filtrima. Sa jednim filtrom ili dva filtra koji se mogu mijenjati. Nije bitan broj filtra. Razlika je sa dva filtra se lakše diše. Filtar kod raznih proizvođača ima razne oznake pa kod kupnje treba naglasiti kod kojih poslova se koristi. Ukoliko vidite da prodavač nema pojma što je nažalost najčešći slučaj, treba pogledati uputstvo. Tamo piše za koje tvari se može koristiti. Najsigurnije je pitati nekoga koji se dobro razumije u to. Filtri se mijenjaju kada disanje postane teže jer je zasićenost sve veća.ili ako im istekne rok upotrebe. Rok upotrebe piše na filtru. Jeftinija varijanta su maske koje izgledaju kao jednokratne zaštitne maske sa oznakom FFP 2 ili FFP 3. To su maske koje se mogu koristi isto više puta. Maske takvog tipa s vremenom se zasićuju pa disanje postane teže ali ne propuštaju zato više otrova.  Najčešće takve maske na sebi imaju dodatni ventil koji olakšava disanje. Kod udisaja zrak prolazi kroz filtar a kod izdisanje zrak ide kroz ventil. Treba reći da maska isto tako štiti usta tako da otrovi preko sline ne ulaze u tijelo.

2. Zaštita oči
Oko je vrlo osjetljiv organ i vrlo lako se oštete slojevi oka, zbog agresivnih tvari. Vrlo lako apsorbira otrove. zbog mnoštva kapilara  otrovi lako dolaze u kontakt sa krvi. Iz tog razloga obavezno koristiti zaštitne naočale.

3.Zaštita ruku i tijela
Zaštita ruku je svakako bitna jer rukama vrlo lako prenosimo otrove i agresivne tvari, dodirom usta, (dolazimo u kontakt sa slinom) oka i ostalih dijelova tijela. Ruke nije dovoljno oprati samo sa vodom da bi bile čiste a sapun rijetko imamo kod sebe kod takvih poslova
Rukavice moraju biti nepropusne za tekućine. Najbolje su jednokratne jer ih lako zamijenimo.  Kožne, platnene ili pamučne ne koriste jer lako upijaju tekućinu.  

Zaštita tijela je najproblematičnija. Pamučna ili druga platnena zaštitna odjeća lako upijaju tekućine a vodo nepropusna odjeća najčešće ne propušta tekućinu izvana ali isto tako ne upija znoj i nije prozračna pa nam je vruće. Tu smo sada kod problema komoditeta. Moramo sami odlučiti što nam je važnije udobnost ili zaštita. Postoje Razni proizvodi koji su vodo nepropusni izvana ali propuštaju toplinu tijela i upijaju znoj. Nažalost takvi su proizvodi skupi i isplate se samo onima koji puno rade sa sredstvima od kojih se trebamo zaštiti.

Nadam se da sam vam uspio bar malo pomoći. Ukoliko imate još kakvih pitanja vezana za ovu temu rado ću pomoći ukoliko mogu.
Evidentirano
nikola_VUK
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1 na: 15 Listopada, 2010, 18:02:02 »

Nisam video da pise na forumu pa me zanima sta koristite kao zastitu tokom prskanja koliko sam shvatio ovo je jedna od boljih varijanti pa da vidimo ima li ko iskustva, ili mozda nesto bolje, ako se ne varam ove su oko 500eura.
Evidentirano
Chajks
Novak
**

Bedekovčina

Email
« Odgovor #2 na: 15 Listopada, 2010, 21:34:58 »

hahah, loot si, ja u tomu nebi izdrzal dva reda jer bi zakuhal, a kam neke drugo  ;)
svaka čast, zaštita je nenadjebiva al su uvjeti grdi  :)
Evidentirano
DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #3 na: 16 Listopada, 2010, 06:23:41 »

Ovakvu zaštitnu opremu nisam do sada vidio osim na TV-u u filmovima ekoloških katastrofa ali tko zna možda će biti obavezni zaštitni komplet ako se nastave sve veći i brojniji ekološki incidenti.
Ti to stvarno koristiš kod prskanja vinograda?, nekako mi ova oprema stvara strah koliko su zapravo otrovna zaštitna sredstva.

Inače od zaštite koristim radni mantil, kapu i one jednokratne zaštite za nos i usta.
Evidentirano
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #4 na: 16 Listopada, 2010, 09:10:03 »

videl sam prekjučer u apollo 13 da imaju takve ;D
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #5 na: 16 Listopada, 2010, 09:18:32 »

hahah, loot si, ja u tomu nebi izdrzal dva reda jer bi zakuhal, a kam neke drugo  ;)
svaka čast, zaštita je nenadjebiva al su uvjeti grdi  :)

Kod voćara u vrgoračkom kraju ovo je standardna oprema. Ne znoji se tu ništa posebno  više od obične maske sa filterima,svaka maska ima punjive baterije i priključak na 12V,te s tim i ventilaciju.

Za amatere i nije potrebna ali za profije ovo je obavezna oprema ukoliko nemaju kabinu sa filterima.
Evidentirano
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #6 na: 16 Listopada, 2010, 09:27:32 »

vidio sam ovu opremu kod forumaša mkash
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
nikola_VUK
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #7 na: 16 Listopada, 2010, 11:44:02 »

Imam nameru da pravim vinograd ove godine, posto traktori koje sam gledao da kupim nemaju kabine sa ugljenim filterima, imam nameru da kupujem ovakvu masku i da ne razmisljam posto necu ja da prskam nego radnici, mislim da bi bilo ne korektno ako vec znam da to ne uradim kako treba.
Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #8 na: 03 Travnja, 2011, 23:05:11 »

Dečki pa radi i ovo. Prsti na rukavicama su odrezani da može curiti znoj.

* Zaštita.JPG (25.6 kB, 327x245 - (hitova: 3122 ).)
Evidentirano

pime ga pime ga
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #9 na: 03 Travnja, 2011, 23:20:50 »

videl sam prekjučer u apollo 13 da imaju takve ;D
Nije u redu da se smijete nečemu šta je osnova zaštite.
Čovjek koji 10 sati na dan prska pesticidima mora imati i ekvivalentnu zaštitu! >:(

Evidentirano

SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #10 na: 04 Travnja, 2011, 20:11:03 »

Nije u redu da se smijete nečemu šta je osnova zaštite.
Čovjek koji 10 sati na dan prska pesticidima mora imati i ekvivalentnu zaštitu! >:(

u potpunosti se slažem da treba biti adekvatna zaštita ;)
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
sapy
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #11 na: 04 Travnja, 2011, 20:45:55 »

ima li koji link sa zaštitnom opremom
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #12 na: 04 Travnja, 2011, 21:27:07 »

hahaha, al najjace mi je sta ta zastitna oprema stoji na kaucu u pretpostavljam nekoj dnevnoj sobi ali ok, vidi se da je nova pa ajde.. ;D
Evidentirano

Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #13 na: 11 Lipnja, 2012, 08:31:50 »

Imam jenog frenda lakira aute i kad radi stavlja te bijele maskice . E , kad on izidje iz lakirnice i skine tu maskicu tocno se vidi trag farbe po licu ispod oka kak ulazi pored maske tak da o tim maskama imam misljenje ko da stavis trubu u usta ! Teze ti je disati a od nje skoro pa nikakve koristi .
Probat masku tipa ovak nesto pa cete vidjet razliku !!! :
http://www.pik.ba/artikal/2641447/maska-za-lakiranje-/
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
MALI MIHA
Novak
**

Email
« Odgovor #14 na: 12 Lipnja, 2012, 06:52:13 »

ma i ja starom govorim al on neda ni čuti da je to k,,od zaštite
 inace nosim naocale kad spricam a kako dišem samo mi se magle naocale znas tocno di ulazi i izlazi zrak tamo kod ociju
a i nemas dovoljno zraka za disati meni se krene spavat pa skinem masku jel ne mogu disat u tome
 vec sam razmisljao imam kdo kuce novu vojnu gas masku da probam s njom al mislim da bi se skuhao u njoj hehehe  :D
Evidentirano

Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
 Str: [1] 2 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!