kako je vinogradarska sezona već u velikom zaletu, nećemo krenuti po redu nego od aktualnosti, a lagano se vraćati na osnovno.Trenutna faza razvoja loze zahtijeva još uvijek intenzivniju potrebu za dušikom (N). Posebice zbog problema u porastu, hladniji dani, te je zbog toga napad grinja puno veći. Potrebno je folijarno prihraniti sa dušikom uz dodatak kalcija i magnezija (dušik potiće porast, kalcij daje potrebnu čvrstoću (između ostalog), a magnezij neophodan za tvorbu klorofila i enzimatsku aktivnost stanica). Ako je grinja (kao što je) u pojedinim krajevima napravila štetu, potrebno je mladice oporaviti aminokiselinama uz dodatak navedenih elemenata.Prije cvatnje i nakon cvatnje potrebno je dodati Bor (B) i to kojih 200 g čistog Bora po ha, pa onda s obzirom na preparat, nije teško izračunati.Preparati sa najviše bora su kod nas Borogreen i Folijarel B. Potpuno isti proizvodi, ista tvornica, isti sastav, samo razlika u trad mark etiketi.I na kraju najvažnije i bitno za svaki put napomenuti: analiza tla je osnova kvalitetne ciljane gnojidbe.
Pozdrav! Zanima me kolko ide Forifertila B na 10 litara i kolko puta špricati?Fala
Interesira me kakav je kozji gnoj u odnosu na kravlji i da li je dobar za gnojidbu vinograda? I da li je prekasno dodavati KAN u vinograd?
Pozdrav! To sam i ja tražil (Veterina), ali to nema nigde??Fala na pomoći Vule
Primjenjuje se do cvatnje jer poslije više nema smisla, budući da bor djeluje na oplodnju. Inače folijarna gnojiva je dobro koristit do kraja cvatnje, ali dalje nije potrebno jel nema više nekog efekta, a može i loza nedozrijet do jeseni pa se pomrzne.
U načelu se slažem za bor, ovo je točno u teoriji.Ali, u praksi mislim da je totalno nerentabilno toliko gnojiti vinograd.Vinograd ipak nije povrtnjak. Koji su samo to troškovi ako se ima par desetaka hektara.Amortizacija, materijal, benzin...Za stolne sorte, ovo je opravdano, ali za vinske...
Quote from: Razor on 06 Lipnja, 2006, 00:31:15U načelu se slažem za bor, ovo je točno u teoriji.Ali, u praksi mislim da je totalno nerentabilno toliko gnojiti vinograd.Vinograd ipak nije povrtnjak. Koji su samo to troškovi ako se ima par desetaka hektara.Amortizacija, materijal, benzin...Za stolne sorte, ovo je opravdano, ali za vinske...pa naravno da je riječ o rentabilnosti, pogotovo kad loza trpi zbog nedostaka, a i postižu se bolji efekti kvalitete i kvanitetete sa foliarnim tretmanom.Po staroj školi ishrane je folijarno bil samo dopunsko tretiranje, dok danas spada u osnovno.