zanimalo bi me sta mislite o gnojenju peletiranim konjskim gnojem na način da se ga unaša deponatorom na 30-40 cm, zanima me koji bi bili nedostaci te tehnike?
Pa plantele bi bilo 10 kg na 100m2 dosta. Prebroji koliko imaš trsova na 100 m2. Podijeli 10 kg sa brojem trsova u 100 m2 i eto ti koliko po trsu.ako imaš 86 kom/100m2. 10kg / 86 kom = 0.112 kg/trsu. Tak ja radim ali je stavljam na jesen. Sad uskoro idem s NPK 15-15-15.
ok, zasada mi ne treba ali raspitujem se, uvijek je dobro stvari pribaviti prije nego ti zatrebaju..evo nasao sam nesto o tome Organicu:OrganicProizvedeno iz kokošjeg gnoja, ono sadrži sve hranjive tvari potrebne biljkama, makroelemente (dušik, fosfor, kalij), veliku količinu organskih tvari i pepela, te značajne količine mikroelemenata (kalcij, magnezij, željezo, magnan i cink). Obogaćeno je aminokiselinama, huminskom i fulvinskom kiselinom, koje povoljno utječu na rast biljaka, njihovu bolju prehranu i na povećanje prinosa. Njegovo sporo i dugotrajno djelovanje naročito je važno kod dušika. Hranjivi elementi postupno prelaze u topive oblike i postaju lako pristupačni biljkama. Reakcija mu je blago alkalna (pH 7,2).Osnovna se gnojidba izvodi dva puta godišnje, i to u jesen i u proljeće. Ovog gnojiva potrebno je u prosjeku čak do 10 puta manje, nego stajskog za isti učlinak. Kod prihrane ono može potpuno zamijeniti brzo razgradiva mineralna gnojiva. Uz sve nabrojeno, ono popravlja strukturu tla i omogućuje pravilan razvitak korijenovog sustava biljaka. U ispitivanjima provedenim u nekoliko instituta za povrće (paprika, rajčica, luk, krumpir, kupus, salata, krastavci), kao i u voćnjacima i vinogradima primjenom Organic-a utvrđeno je povećanje prinosa, povećanje kvalitete ubranih plodova, bolje zdravstveno stanje i čak ranija zrioba za 5 do 7 dana. Osim povećanja prinosa, primjenom se povećava i sadržaj suhe tvari u plodovima, koji je u ispitivanjima bio veći za 9 d0 20 %, zavisno od kulture.
Pročital cijeli topic oko gnojenja...s tim da folijarno preskakal jer nije na redu bolji ovaj kokošji ili konjski peletirani? Imam prilike dobit jeftino pileći gnoj s farme (stoji od jeseni) a imam i vrecću od 25kg 7-14-21?Vinograd je prošle godine(proljeće 2009) zaštihan i pognojen stajskim u kombinaciji sa 7-14-21, u jesen nisam ništa gnojil planiram poslije Uskrsa pognojit i sve zajedno pofrezat...250 čokota je u priči a ove godine budem regolal za još 150Stajnjaka nemam(napominjem, nije problem kupit umjetnjak, ali htel bi iskoristit ono kaj imam, kaj je ostalo, ak treba još kaj slobodno predložite)
Paziti svakako s dušikom i stajskim gnojem. Pileći ili kokošji gnoj je znatno jači nego kravlji ili konjski.