VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 02:21:13

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Ishrana i gnojidba u vinogradu
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 71 Dolje Ispis
Autor Tema: Ishrana i gnojidba u vinogradu  (Posjeta: 580037 puta)
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #195 na: 24 Ožujka, 2009, 22:43:21 »

A ne ide to samo sa šalicom kafe ;D   Ok,dobro je dodati dušik ovako kako je savjetovao agronom sada pred kretanje vegetacije ali postoji još agrotehničkih mjera koji pospješuju rast i razvoj mlade loze.  U prvom redu tu mislim na redovito okopavanje te održavanje optimalne vlažnosti tla,ni prevlažno ni presuho te ciljanu folijarnu ishranu.
Evidentirano
ozren007
Novak
**

Email
« Odgovor #196 na: 30 Ožujka, 2009, 20:31:55 »

ekipa bok! evo kroz nekih mjesec i pol sadim 6 200 trsova.. Molim nekoga da mi objasni sljedeće......... napravio sam analizu tla u osijeku  i ona izgleda ovako:

ph KCL- 6,22   
    ph H2O- 7,24
    P2O5   - 2,05 mg
    K2O    - 25,29 mg 
    humus - 2,20
    N uk.   - 0,123
    CaCO3 - 2,09
    Ca       -270 mg
    Tekstura- 2 (srednja)

Preporuka gnojidbe i popravka tla pri zasnivanju nasada je 1616 kg P2O5 i ništa drugo, kaže analiza, niti stajskog niti nekog drugog elementa. Zemlja nije obrađivana, dosada, oko 10 g i bila je ledina. moj problem je taj što nigdje nenalazim čisto fosforno gnojivo, petrokemija ga ne radi više nalazim se u slavoniji a zvao sam petrokemiju, pa vin, neku firmu u karlovcu pa sam završio čak u metkoviću i 0 bodova.. ali u petrokemiji vele da nerade takvo gnojivo jer je fosfor kao sirovina jako skup kod uvoza a oni ga koriste kod dobivanja komleksnog mineralnog gnojiva NPK, predložili su mi da idem sa NPK 10-30-20 oko 1200 kg/ha što znači da fosfora unosim oko 360 kg P2O5 (analiza kaže 1616kg) ...............ili sljedeća alternativa mi je FOSFORNAL FORTE isto od petrokemije ali se on zapravo koristi kao nadomjestak stočnoj hrani i zapravo nije gnojivo ali kažu oni se može upotrijebitii kao gnojivo, u nekom kristalićastom je obliku ( kao nekad MAP ), ima 11% N i 50% P2O5. kažu njega unijeti oko 1000 kg. dali ima itko iskustva sa tim FOSFORNAL FORTE-om ili neki dr. savjet. Tlo je podrivano i nakon toga 2 puta rigolano prošle godine..znam da kasnim sa gnojidbom ali kako se kaže bolje spriječiti nego lječiti.   
                                                                                  hvala! 

Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #197 na: 31 Ožujka, 2009, 10:49:07 »

http://www.poljopromet.com/kontakt.html

http://jamatva.net/naslovnica/

Jedino može bit da ga trenutno nemaju na lageru jer se ne proizvodi trenutno.
Kad sam uzimao na jesen imali su u ponudi austrijski te talijanski superfosfat 19%.

Ak ga imaju onda mi lijepo dovezeš stupiće za vinograd i ukrcaš fosfat i svi sretni ;D

Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #198 na: 17 Travnja, 2009, 17:35:12 »

poštovani:molim vas da mi netko kaže kako mogu popraviti nedostatak magnezija u vinogradu?sada mi je peta godina kako sam posadio vinograd,imam rajnski rizling i graševinu.kad sam rigolav vinograd nisam dao zemlju na analizu.kada sam nosio listove kod jednog agronoma rekao je da je to nedostatak magnezija i da sad moram svaku godinu prskati preko lista.dal možda ima neko rješenje koje bi bilo trajnije?hvala.

???
Evidentirano

I onda neš pil
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #199 na: 17 Travnja, 2009, 17:55:03 »

poštovani:molim vas da mi netko kaže kako mogu popraviti nedostatak magnezija u vinogradu?sada mi je peta godina kako sam posadio vinograd,imam rajnski rizling i graševinu.kad sam rigolav vinograd nisam dao zemlju na analizu.kada sam nosio listove kod jednog agronoma rekao je da je to nedostatak magnezija i da sad moram svaku godinu prskati preko lista.dal možda ima neko rješenje koje bi bilo trajnije?hvala.
 ???
Ovisi od sorte do sorte,pretpostavljam da nije cijeli vinograd bio takav?To si nosio pred zriobu?Ja sam najesen također imao nešto malo nedostatka magnezija.Folijarna prihrana nije "moranje" nego potreba i svakako se preporučuje.Ima i umjetnih gnojiva sa magnezijem.Prouči stare postove o tome,a evo ti link na program prihrane.
http://www.vvvforum.eu/fileovi/Program_foliarne_ishrane_vinove_loze.pdf  ;)
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #200 na: 17 Travnja, 2009, 19:08:03 »

Točno Zagorac to sam nosio negdje na početku osmog mjeseca i nije mi cijeli vinograd zahvačeni nego samo jedan nasreču manji dio.folijarnu ishranu obavljam s fertinom G.puno Ti hvala.

pozdrav!
Evidentirano

I onda neš pil
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #201 na: 17 Travnja, 2009, 21:54:39 »

Evo usporednih sastava gnojiva za vinovu lozu s magnezijem i mikroelementima. Obratite pažnju na sastav fertine G i  sastav green Italia folijarnih gnojiva te na sastave željeza i magnezija i ostalih mikroelemenata.

FERTINA G - za vinovu lozu

NPK 6-0-7+Mg, B, Fe

Dušik (N) 6 %
Kalij (K2O) 7 %
Magnezij (MgO) 1 %
Bor (B) 0,5 %
®eljezo (Fe) 0,2 %

Oligogreen

magnezijev oksid (MgO), topen v vodi ........................................................................3%
bor (B) iz borove kisline, topen v vodi ........................................................................0,5%
baker (Cu) v kelatni obliki (EDTA), topen v vodi ...........................................................1%
železo (Fe) v kelatni obliki (EDTA), topen v vodi ............................................................2%
mangan (Mn) v kelatni obliki (EDTA), topen v vodi ......................................................4%
molibden (Mo) v kelatni obliki (EDTA), topen v vodi ................................................0,05%
cink (Zn) v kelatni obliki (EDTA), topen v vodi ................................................................3%

Magnesiogreen

magnezijev oksid (MgO), topen v vodi ......................................................................16%
žveplov anhidrid (SO3), topen v vodi ...........................................................................33%
bor (B) iz borove kisline, topen v vodi ........................................................................0,1%
baker (Cu) (EDTA), topen v vodi .................................................................................0,1%
mangan (Mn)  (EDTA), topen v vodi ...........................................................................0,1%
cink (Zn) (EDTA), topen v vodi ......................................................................................0,1%

Toliko o fertinama i folifertilima i sličnim
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #202 na: 18 Travnja, 2009, 06:25:44 »

pošto meni najviše treba magnezija,mislim dabi onda najviše odgovarao magnesiogreen jer ima najveći postotak magnezija.u svakom slučaju ču sad koristiti magnesiogreen ili oligogreen a ne fertinu.hvala Razor ovo mi puno znači.
Pozdrav!
Evidentirano

I onda neš pil
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #203 na: 21 Travnja, 2009, 06:52:52 »

Ovo je PDF dokument gdje se vidi kako na lišću izgledaju pomanjkanja u gnjojidbi.Za isprintati,spremiti na komp...  ;)
http://www.karsia.si/cms/downloadPDF.php?id=346
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #204 na: 21 Travnja, 2009, 07:14:34 »

Da se požalim,jučer sam obišao 6 poljoapoteka,tražio Drin,u zadnjoj ga našao,Oligogreen nigdje,Magnesiogreen u dvije,Foliarel B obično naruče pred cvatnju,Foliacon ima u dvije,ali zato Fertina i Folifertila,ne možeš se ni snaći koliko ih ima.Bezveze,jeftinije bih prošao da sam to lijepo naručio preko interneta.Osim jedne apoteke gdje zainteresirani mladi agronom kuži i zna čemu što služi i ljudima objašnjava poantu u ostalima je bio odgovor da to nitko ne traži.Normalno da ne traži kad nisi naručio i objasnio čovjeku što postiže s kojim gnjojivom,neko bi uzeo,neko ne.Ja sam za pola stvari nisam čuo dok nisam na forum došao.Eto  >:(
Evidentirano

poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #205 na: 21 Travnja, 2009, 10:32:47 »

"pri gorupu" oligogreen 100g oko 30kn, magnesiogrren 1kg mislim 38kn, foliarel B mislim 100g 30-40 kn
pital sam u više apoteka i htel kupiti magnsio green,
a svigde su mi se agronomi i trgovci čudili kaj to kupujem: "jer prihrana ide kad su mladice velike od 35cm do 40cm"

quercus piše da:"sa magnezijem se kreće sa prvim porastom, dakle čim se otvore prvi listići, tada se postižu najbolji efekti"
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #206 na: 21 Travnja, 2009, 10:55:49 »

Zagorac možeš kupit prek interneta na Cedar agro,imaju sve što tražiš.
Evidentirano

I onda neš pil
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #207 na: 04 Svibnja, 2009, 14:43:27 »

Sad sam malo pregledavo folijarnu ishranu i malo me zbunilo gdje piše:zimski pup Foliarel b 5 kg/ha u tlo jednom u 2-3 godine.Pa kako bi to mogao rasipati na jedan hektar 5 kg.možda je to pogrešno napisano.
Evidentirano

I onda neš pil
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #208 na: 04 Svibnja, 2009, 15:08:28 »

Zašto ne bi mogao?Vjerojatno netko ko to radi pomiješa sa drugim gnjojivima u prikladnom omjeru pa zajedno baca.Ja ga nisam stavljao u tlo nego folijarno,kaj da npr.trebaš staviti u vinograd 0,1ha 50 kg nekog umjetnog gnjojiva i 0,5kg bora?Uzmeš kantu 10kg umjetnog+100g Foliarela,pomiješaš pa bacaš  ;)
Evidentirano

vinoljubac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #209 na: 04 Svibnja, 2009, 15:16:36 »

Ja sam, kako sam bio i naveo pod temom o zaštiti vinograda, obavio folijnu gnojidbu sa Magnesiogreenom i Foliarelom B. Stavio sam 300 g Magnesiogreena i 100 g Foliarela B na 100 l vode!!!
Evidentirano
 Str: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 71 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!