Mislim da ovdje pričamo o zelenoj rezidbi mi mali vinari. Naime , ja želim imati moje stolno vrhunsko vino , neovisno o položaju, poznanstvima sa faksa, prijateljima u ocjenjivačkoj komisiji i osobnim interesima , jer su to teme iz dnevnih novina. Činjenica je da od 3,5 kg grožđa na trsu nemreš imati odlično vino i Tačka. Ja želim imati vrhunsko vino za mene , moju obitelj, prijatelje i dobrodošle poznanike i uz pravilno praćenje bolesti, obradu tla, zelenu rezidbu, berbu i podrumarstvo. To mogu dobiti na način da u zelenoj rezidbi u proljeće ostavim na čokotu ono što sam u zimsko rezidbi predvidio da će se moći ostvariti. Ako sam nešto previdio, popraviti ću sa ostavljanjem mladica koje su samovoljno izrasle sa trsa. Jer vino se pravi u ovom trenutku, a ne kasnijim dodacima i ispravcima. Sve je stvar osobnih kriterija što je za koga dobro i što tko želi, zato ja svoja vina izlažem na minimalno tri različite lokacijski naravno, izložbe i te izložbe govore o mom vinu meni da znam što trebam popraviti. Ako je to zelena rezidba, onda je to to , jer sve ono drugo je više manje isto. ( naravno da nije , ali je slično)
Ja neznam od kud čupate takve gluposti, na trsu imam lucanj i reznik s sve ukupno 15 pupova i vi pričate o preopterećenju?Reznik možeš ostaviti i iz mladice iz glave i nema problema na nekim sortama ide i lucanj iz glave.
diabolic stolno vrhunsko vino nepostoji. Za sebe možeš napraviti i vino od direkta i pričati da je "vrhunsko" jer si ga bral 1-2 kg po trsu.slažem se da je pljevljenje nužno ali ne baš tako detaljno kao što govoriš, koliko imaš trsova da to sve stigneš
1352 + 62 koja sam ove godine podsadioStolno vrhunsko vino postoji. Ako ja želim, napraviti ću ga. jer to nisam napisao kao "vrhunsko vino s oznakom kontroliranog porijekla" već najbolje od onog što ja imam. Mea pulpa
E, vidiš Orlando. Ja imam 2 lucnja i 12 pupova na svakom lucnju i još 2-3 reznika sa dva pupa.A, svaka mladica na tramincu je dupla, negdje i trostruka. O tome ti govorim.Ja bi imao oko 50 rodnih mladica da ne pljevim.Šta se tiče literature, predavao mi je osobno Dr. Bernard Kozina vinogradarstvo, i imali smo svaki svoj red i baš smo tako tamo ( na fakultetskom vinogradu ) radili. Tamo je isto bilo na dva lucnja.Ako ti tvrdiš da 50 rodnih mladica po trsu treba ostaviti, bez posljedica po trsu, onda stvarno nemam komentara.Da, nemaju svi 1 lucanj i jedan reznik. Neki imaju 2 lucnja, neki kordonce, neki sorte koje jednostavno ne daju prinos kao slankamenka ili smederevka ( sivi pinot, traminac )
Ja nisam rekao da je 50 rodnih mladica po trsu ok to je previše, ja u staroj graševini ima 2-3 lucnja sa 12-15 pupuva i 3-4 reznika i berem na njoj u prosjeku 5 kg po trsu i vina su mi uvjek visoko srebro ili zlato.A posljedice na trsu bi volio da dođeš pogledati.A prijatelju DR.Kozina je u Jazbini stavio i inox žicu po vinogradu i to tako tanku da gotovo nisu ni morali štucati jer je to vjetar napravio.
jedno pitanje, znači ako sam dobro shvatio, sad se zelenom rezidbom mogu skinuti sve mladice koje nisu na lucnjevima i na reznicima?
Molim za pomoč imam 300 čokota 200 grševine i 100 šardonea sad je trča godina pa me interesira dali ostaviti 2 ili 3 grane čokoti su dosta jaki