VVV Forum

Gospodarstvo i financije => Registrirani proizvođači => Topic started by: soundofsilence on 02 Srpanj, 2008, 18:51:02

Title: Registrirani proizvođač vina
Post by: soundofsilence on 02 Srpanj, 2008, 18:51:02
naime htio bi ove godine pustiti nesta vina na legalno tršište,, pa me zanima koji je postupak registracije,dobivanje markice i slično,, ,te koja je minimalna količina vina,,,, eto,,, bio bi zahvalan na odgovorima,,,, danke ;D
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 02 Srpanj, 2008, 21:11:48
ja sam to bas zbavio prije koji mjesec.. kao prvo moras biti upisan u upisnik proizvodaca grozda i vina, moras biti u sustavu pdva i moras imati rjesenje o kontroliranom zemljopisnom porijeklu. pretpostavljam da ovo prvo dvoje vec imas jer to ima gotovo svako sa par tisuca trsova.. dakle bitno ti je dobiti to rjesenje o KZPu, procedura je jednostavna: imas na hrzvv.hr za skinuti i ispuniti obrazac i poslati im to, u roku pola godine oni ti se moraju javiti, rade uvidaj na terenu (vinogradu) i provjeravaju da li je sve u skladu s upisnikom, u koji naravno moras biti prethodno upisan, i onda platis cca 1700 kn za to rjesenje, barem sam ja toliko a registrirao sam 5 sorti za KZP, plus 300 kn upravne pristojbe, dakle oko 2000 kn. nakon par dana dobis rjesenje (jako su brzi u hrzvvu!) i zatim mozes dati vino da ti naprave sluzbenu analizu (kemijsku i organolepticku koja se mislim radi jednom u 3 tjedna, dakle oko jednom mjesecno..), i ako je sve ok sto se tice kolicina jer po zakonu o vinu imas za svaku zonu odredeni prinos po ha i moras zadovoljiti minimalne bodovne uvjete za pojedinu kategoriju vina (stolno, kvalitetno, vrhunsko) i zatim dobivas markice od hrzvva i mozes dati vino u promet. procedura je u biti zbilja jednostavno i najbolje se obratiti direktno njima u hrzvv i sve ce ti reci.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Kauboj on 01 Rujan, 2008, 16:48:14
"...presliku dokumentacije vezano za registraciju pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda, ili tehničko-tehnološki projekt za odobrenje djelatnosti prerade..."

- u sklopu natječaja minisarstva traži se iznad gore navedeno. Tko izrađuje tehničko-tehnološki projekt, a tko odobrava? I što sve treba sadržavati taj projekat? Jel tko ima iskustva o tome?
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Razor on 05 Listopad, 2008, 19:46:54
Probaj pitati Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarastvo! Imaju i web stranicu!
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: ozren007 on 15 Siječanj, 2009, 18:52:30
EKIPA POZDRAV!        
    
  Dali ja kao početnik u ozbiljnijem vinogradarstvu mogu kupiti grožđe za preradu u vino jer još nemam dovoljne površine pod vinogradom za ozbiljniju proizvodnju a dok vinograd dodje u rod, znamo koliko je potrebno vremenski, jer vino moj krajnji proizvod. Plan je kupiti 4-6 tona kvalitetnog grožđa. Kako zatim vino od kupljenog grožđa staviti na tržište (ono sa KZP-om) jer znam da ekipa iz iz zavoda izlazi na teren radi provjere stanja u u upisniku i na terenu? Znam da za kupljeno grožđe moram imati račun, odnosno mora se znati odakle je. Molim nekoga da mi pojasni kako to sve funkcionira. Grožđe je sa jednog vinogorja i dva položaja. ®eljeni proizvod bio bi kvalitetno vino sa KZP-om.  hvala
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: ozren007 on 12 Veljača, 2009, 11:22:25
kakva je procedura ukoliko jedan vinogradar ima u upisniku nešto više vinograda navedeno nego što to posjeduje u stvarnosti... recimo ovako: vinogradi su sađeni u vrijeme kada se poticaj za sadnju dobivao prije sadnje, recimo u ovo vrijeme za sadnju u ovoj godini. Znači prijavljivao je da sadi 4 ha od čega je dobio državni poticaj od 28 000kn/ ha, a na taj hektar je posadio 3000 cjepova, stim da je prijavio sadnju 5500 cjepova i od županije dobio još 3 kn po cijepu, a da ga nitko tada nije terenski provjeravao.....do sada je prodavao grožđe, a sada se htio baviti i podrumarenjem, dali on može dobiti KZP?
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Juznjak on 18 Siječanj, 2010, 14:32:23
Mozda je za takve zanimljivo hoce li (opet) proraditi veza za Goli Otok  ;)
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: ozren007 on 18 Siječanj, 2010, 14:51:42
južnjak a kod mene ih takvi imaš barem desetak iako su to manji vinogradi do cca. 1 ha..........a šta bi rekao recimo za one koji imaju po 200 -300 ha zemlje i više, bave se ratarstvomi i siju samo pola ili ništa a traže poticaje za ukupne površine...........njiih da niti ne spominjem............a njih ima kod mene........
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 18 Siječanj, 2010, 14:58:36
ozren, i ja znam kod nas takve koji su se prakticki obogatili na tim poticajima a nisu posadili 1 kg sjemena na 500 ha.. ??? :o ja bi to u zatvor!!

ovo sa viskom trsova je vrlo lako provjerljivo, izmjeri se razmak vinograda i dobije se broj trsova/ha i po katastru se vidi koliko ima zemlje i koliko na njoj moze imati trsova. svejedno je da li se radi o par trsova sim-tam ali ovo je prakticki par tisuca trsova..!? ti dobijes KZP prema upisniku u registar proizvodaca grozda i vina i na temelju toga ti izdaju KZP. morat ce ubuduce prijavljivati manji rod i manje vina kako bi mogao proci za kvalitetno vino (ako to zeli).
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 17 Veljača, 2010, 12:31:27
kolega Trtar je saznao za ;


Uciliste Libar( www.libar.net) u Sibeniku, na adresi Draga 2
P.P. 109 ,prikuplja potreban broj polaznika za odrzavanje seminara za Vinogradara i vinara.
Trenutno imaju 8 prijava.
Inf. o odrzavanju seminara dobio sam od voditelja ureda Sibenskog HZPSS-a Davora Pamica.
Bitno je naglasiti, da donosenjem Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju 83/2009, postoji potpora edukaciji u iznosu do 100%, koje drzava daje lokalnoj samoupravi.Inace, pun iznos seminara iznosi 3000KN.Ovim proizlazi da svi polaznici imaju pravo na umanjen novcani iznos kojim placaju seminar!
Jos jedan detalj.Sibenska zupanija participira certificirane lozne sadnice s 3,20Kn po komadu.Ovo participiranje proizlazi iz ovog zakkona, tako da je jasno da zakon je na snazi!
koja glupost, danas platis 3000 kn i prakticki si vinar (samo po papirima).. a ja budala isao na specijalni studij za to, potrosio najmanje 15 puta toliko kao ovaj tecaj i na kraju smo isti drek.. ::) ali dobro, mene ionako ne zanima vinogradarstvo i vinarstvo sa znanstvene strane i ne patim na to pa mi je barem malo osobno lakse..
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: jnix on 17 Veljača, 2010, 12:36:11
   >:(pa zar opet podcjenjivanje ljudi koji završe bar  nešto korisno , bar odslušaju predavanja sveučilišnih profesora...   neki idu na faks godinama pa ga ne završe
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 17 Veljača, 2010, 12:44:52
   >:(pa zar opet podcjenjivanje ljudi koji završe bar  nešto korisno , bar odslušaju predavanja sveučilišnih profesora...   neki idu na faks godinama pa ga ne završe

jel se opet vracamo na isto.. >:(

kakvo podcjenjivanje o cemu ti pricas..!? isto mislim i o nekim ekonomskim studijima (vidimo svi sto se u zadnje vrijeme dogada sa nekim ekonomskim ljetnim skolama i podukama kod "profesora" Tipurica po sistemu plati i prodi..) gdje vise nije bitno znanje nego lova. cinjenica je da danas za ovih bijednih 3000 kn mozes sluzbeno voditi podrum i vinogradarsko-vinarsko gospodarstvo i nositi titulu "enologa" a o mom faxu se do prije par godina raspravljalo da li mi koji ga zavrsimo mozemo uopce dobiti tu titulu jer je kao 3 godine ipak premalo za to.. ???

moje misljenje ce ti svako potvrditi ko je zavrsio agronomiju ili neki vinogradarsko-vinarski studij koji se izjednacava sa ovih par tjedana predavanja i 3000 kn.. pa se onda zapitaj koga se u toj prici podcjenjuje.. :o
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: jnix on 17 Veljača, 2010, 12:57:29
ti se vraćaš svojim istim rječitima izjavama na isto...

 voditelj podruma ne može raditi ono što ti možeš kad završiš svoj faks, ali bi isto bilo glupo da čovjek koji si otvara doma obrt-podrum mali obiteljski mora završiti faks.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 17 Veljača, 2010, 13:02:50
ti se vraćaš svojim istim rječitima izjavama na isto...

voditelj podruma ne može raditi ono što ti možeš kad završiš svoj faks, ali bi isto bilo glupo da čovjek koji si otvara doma obrt-podrum mali obiteljski mora završiti faks.

u domeni vinarstva moze raditi isto sto i ja i ono sto je najbitnije a to je voditi svoje vinogradarsko gospodarstvo, biti sluzbeni enolog (dakle ne mora zaposljavati nekoga ko je zavrsio takav studij, tj. najcesce agronomiju i smjer VVV) i prodavati vino na trzistu sa markicama. dakle, to je apsolutno ista stvar kao i zavrseni faks i to je cinjenica jer znam par ljudi koji su zavrsili te tecajeve i vidio sam te njihove diplome/potvrde o strucnosti..
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: jnix on 17 Veljača, 2010, 13:14:34
to i mislim , za svoje potrebe i podrume, pa u "evropi" će morati svi to i položiti kao minimum... ja samo kažem da mi je drago da ljudi to prođu , a posebno ako će im biti besplatno, tak i tak se moraju poslje opet dokazivati na radu u podrumu, nema ništa bez prakse ,  a  ne boj se neće njih zapošljavati velike vinarije, razne sturčne institucije, labosi, polj. kombinati i sl...već će tražiti stručnjake sa fakultetom...
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 17 Veljača, 2010, 13:27:31
to i mislim , za svoje potrebe i podrume, pa u "evropi" će morati svi to i položiti kao minimum... ja samo kažem da mi je drago da ljudi to prođu , a posebno ako će im biti besplatno, tak i tak se moraju poslje opet dokazivati na radu u podrumu, nema ništa bez prakse ,  a  ne boj se neće njih zapošljavati velike vinarije, razne sturčne institucije, labosi, polj. kombinati i sl...već će tražiti stručnjake sa fakultetom...

znam da ce morati to poloziti ili zaposliti strucnu osobu, to mi je jasno, to i je jedini razlog zasto su uopce i organizirani ti tecajevi! ali je lose sto to izjednacava godine pravog studiranja (narocito na agronomiji) sa par tjedana tecajeva (na kojima sigurno nitko ne pada!) i 3000 kn koje opet odu u dzep profesorima i suradnicima koji rade na agronomskim i slicnim fakultetima.. i onda koga se tu podcjenjuje molim te lijepo..!?

uvijek je lijepo i pohvalno da covjek nesto uci i napreduje (pogotovo stariji) i meni je to drago ali najbitnije je to sto se skracuje proces ucenja i zalaganja a daje se mogucnost da do necega dodes "po precki" i bez puno rada i odricanja i uz relativno malu novcanu naknadu. sa te strane ja govorim da to nije u redu.. naravno da onaj ko nema gotovo nikakve skole i to zavrsi njemu je super a onome ko zavrsi faks na kojemu se trgao 5,6,7 i vise godina njemu to bas i nije drago i takav princip opcenito nije u redu.

ja zelim biti kirurg, da li ima kakav kraci tecaj za to, voljan sam platiti 15 000 kn.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: wineman on 17 Veljača, 2010, 14:17:03
g.Enjingi je zavrsio 4 razreda osnovne i odličan je vinar....praksa radi svoje...
a mislim prije 2-3 g da je taj tečaj bio u Kutjevu i da ga je i on morao proći da ima neki papir... ;D
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Vinofil on 17 Veljača, 2010, 15:01:32
Ajde,nema samo ova grana ovakve tečajeve u Hrvatskoj,imate ih koliko hoćete u pomorstvu,graditeljstvu,prometu,sigurnosti..cilj je ljude koliko toliko osposobiti ili prekvalificirati da bi lakše došli do posla. Kao i svaki tečaj,i ovdje se traži samo ispunjenje forme.
Nemojte samo uspoređivati neki viši fakultet sa ovime,jer zasigurno diplomirani inženjeri i znaju a i mogu raditi puno više stvari nego ovako osposobljeni vinogradari-vinari.

Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Juznjak on 17 Veljača, 2010, 15:02:44
Tako je Vinofil, slazem se.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: pissta on 17 Veljača, 2010, 15:14:12
Quote
ja zelim biti kirurg, da li ima kakav kraci tecaj za to, voljan sam platiti 15 000 kn.
ha,čuj, mislim da se bi i to dalo srediti u ovoj državi samo problem je ponuđena mala lova za takvu diplomu...iskustvo bi naravno, u tom slučaju dolazilo postepeno :D
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Moslavac on 17 Veljača, 2010, 15:23:47
Ivane, pričaš gluposti...sori na izrazu :D

Stavi se u moju poziciju. Ja studiram FER, a s druge strane postoji hrpa razno raznih tečajeva o tom području (Carnet i Srce), tko god ih završi nije niti će biti dipl.ing elektrotehnike...

ista stvar je i ovdje! Ovo je tečaj, ne fakultet! Ovo ide u radnu knjižicu upisano kao tečaj a ne zvanje i titula. Čast tebi, ti si (ili ćeš biti) dipl.agronom, ali čovjek sa tečajem ne!

Nije u redu omalovažavat te tečajeve...sve je dobro dok se uči, a tvoju titulu tebi nitko neće uzeti (pa čak ni znanje)
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 17 Veljača, 2010, 15:52:34
Moslavac, to ipak nije isto ali ovo je prilicno slicno i vjerojatno je ovaj tecaj najslicniji necemu sto je uspredivo sa bilo kojim faksom.. dobivas potvrdu da se mozes baviti vinom, voditi podrum i gospodarstvo, javljati se na razno razne natjecaje koji UVJETUJU da imas zaposlenog enologa ili agronoma, ali u biti nisi ni jedno ni drugo, ali svejedno se sve stavlja u isti kos i mozes sve isto raditi kao i onaj koji je zavrsio faks ili visu skolu.

nebitno tko koliko zna, to je jako relativno pogotovo u ovoj vinogradarsko-vinarskoj bransi gdje je 3/4 posla iskustvo i prakticno znanje. ti ipak ne mozes izjednaciti carnet, srce i fer ali ovo mozes iz jednostavnog razloga jer su sami organizatori i provodioci izjednacili faks i taj tecaj u svrhu osposobljavanja ljudi za ovo sta sam vec napisao..

namece se jednostavno pitanje - da li se bolje muciti godinama na faksu ili zavrsiti ovaj neki tecaj s kojim u konacnici mozes raditi isto sto i sa faksom..?

meni je super kad mi dode lik i kaze da je on vinar i ima diplomu, potvrdu, sve fino upisano a ja kao nisam.. to mi se desilo kad me g. Matusin, kad je jos prije par godina bio predsjednik udruge Skrlet iz Popovace, nagovarao da bi bilo super da to upisem (mislim da je cijena tada bila 5000 kn..) jer da se necu moci baviti vinogradarstvom i vinom ako nemam tu potvrdu a ja njemu objasnjavam da idem na specijalni faks za to!? naravno, ispao sam glup sto idem na faks jer kako je tada covjek i sam rekao da je to ista stvar.. i sad ga fuckaj.

nije apsolutno isto da li zavrsis agronomiju ili taj tecaj ali u ocima zakona ti si isti vinar sa 10ha kao i tvoj sused sa 200 trsova koji je zavrsio tecaj..
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: orlando on 17 Veljača, 2010, 16:43:47
Slažem se  da je malo blesavo da za 3000 kn postaneš enolog kao što to Ivan kaže ali to nije istina, to je tečaj za vinara i podrumara u trajanju od 72 sata gdje se stvarno mogu posložiti neka znanja u glavu. Naravno ako padneš s vedra neba i nemaš pojima o vinu i vinogradu nemaš šta tražiti na tom tečaju.Ja sam to položio još 2006 i mislim da je to jedno pozitivno iskustvo i tada je to koštalo 1300 kn s tim da nam je udruga i županija sufinancirala 1000 kn. Možda si neki mogu priuštiti da se školuju po raznim fakultetima i da im to tatice plačaju ali titulom ing. neće znati ništa puno više od onoga koji živi i radi u i za vino i vinograd.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Moslavac on 17 Veljača, 2010, 17:11:05
Ivane geldaj, možda su tečajevi Carneta u nečemu bolji od FER-a, ali šta ti to vrijedi kad ja nakon tečaja sam specificiran samo za tu odeđenu stvar (npr programiranje php-a) dok nakon faksa sam totalno otvoren za rad u bilo kojem djelu IT-a. Isto je sa tvojim faksom, gdje ti nećeš isključivo vodit podrum i vinograd već možeš biti u savjetodavnoj službi, možeš radit na faksu počev od asistenta, svašta možeš sa faksom...

Tako da nije ni taj tečaj loš, ali isto tako nije u egalu sa faksom... a oni koji se smatraju velikim vinarima su u krivu... Ovaj tečaj kako orlando veli ti posloži neke stvari a ujedno je i papir, odosno forma koju moraš ispunit u slučaju prodaje vina
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 17 Veljača, 2010, 18:28:14
Ti tecajevi su dobra stvar za obiteljske proizvodjace koji nakon polozenog tecaja mogu voditi svoj podrum. To nikako nije izjednacavanje sa dipl.agronomima. ne znam cemu tolika strka...
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Juznjak on 17 Veljača, 2010, 23:25:52
Upravo tako Koshpa!
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Trtar on 19 Veljača, 2010, 17:49:13
Upravo tako Koshpa!

Ivane, apsolutno je jasno da polaznici s polozenim tecajem ulaze u najnizi rang strukovno priznatih razreda.Nemjerljivo je trajanje tog seminara i kompletno edukativno trajanje naobrazbe dipl.agronoma ili enologa.No, Zakon trazi minum obveza i to pokriva seminar.I jasno je da svatko tko u edukaciji stane s krajem tog tečaja a ima namjeru proizvoditi vino s imenom, ne zna koje zlo čini sebi.Smatram da nivo znanja usvojen s tečaja mjerljiv u promilskom postotku znanja i informacija koje posjeduje enolog ili dipl.ing.vinarstva.Dobivanjem te licence, dolazi se na sjajnu odskočnu dasku enoloskog napretka jer je to moguća polaznica za ciljana i ekonomska strukovna udruzivanja.
Takvi ljudi, tj. osobe s polozenom licencu sigurno mogu biti jako dobri radnici u svojim podrumima,jer ruku na srce, mnogo puta vinifikacijski koraci se kopiraju iz jedne godine u drugu.Bitne finese moze sigurno usmjeravati enolog  ili dipl.ing, koji svojim odlukama daje zavrsni organolepticki glanc vinima.
U udruzenju, enolog obilazi pogone tih malih ljudi, s polozenim licencama i naredjuje im korake koje moraju poduzeti.Za svoj nadzor naplacuje se po volumneom udjelu kojeg kako koji podrumar posjeduje.
Enolog osim place, dobiva i amortizaciju edukacije po sajmovima itd, gdje stjece nove spoznaje.
Tako ja vidim strukovnu piramidu.Vrh je enolog ili dipl.ing, a najsiri dio piramide cine licencirani podrumari.U konacnici, nadam se u skoroj buducnosti, i nasa www udruga mogla bi slicno mojoj viziji funcionirati!
No, mogli bi oformiti i ekspertnu grupu za ocijenjivanje nasih forumskih vina!Vec vidim Ivana, no predlozio bih i konobara sommeliera iz Terra nova iz Splita, Damira!Duze vremena prati i Gastro sajam u Splitu, na dijelu gdje se mogu za smijesnih 5 ili 10kuna probati svako vino kojeg nadjete na vinskoj karti.
Jednom smo imali temu "garaznih"vinskih "bisera", u produkciji ljudi koji bi na osnovi poznatih vinskih sorti grozdja koje su vinificirali, trazili po 100Kn za octene neetiketirane uratke.To kaotično i polukriminalno stanje, dalo bi se jako dobro"ispeglati"upravo na predlozenom stolu ekspertne skupine.
Ocjena skupine bila bi alfa i omega.To bi bila polazna okosnica potrošačkom trzistu, slicno vinskom vodiču.Kratko i jasno:jesi nosio vino na "stol"?Je li proslo i koliko ima bodova?Proporcionalno je Kuna(vrijednost)!Ocjenjivanje se naplacuje, to je ulaznica za daljnju vinarsku ekonomiju!
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: tupka on 17 Lipanj, 2010, 09:09:07
Nisam našla ovu temu, a mislim da bi svima koristila saznanja o plasmanu vina. Ponukalo me je kad sam u Lidlu vidjela i kupila iz znatiželje vino Pinot Sivi od vinogradara Ivana Čobankovića. Nismo ga još probali, ali nije bilo skupo, pa ko zna da li i kvaliteta odgovara cijeni. Obavjestit ću vas o tome.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 17 Lipanj, 2010, 18:46:58
Nisam našla ovu temu, a mislim da bi svima koristila saznanja o plasmanu vina. Ponukalo me je kad sam u Lidlu vidjela i kupila iz znatiželje vino Pinot Sivi od vinogradara Ivana Čobankovića. Nismo ga još probali, ali nije bilo skupo, pa ko zna da li i kvaliteta odgovara cijeni. Obavjestit ću vas o tome.

a cijena vina je..!?
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: tupka on 17 Lipanj, 2010, 20:34:20
a cijena vina je..!?

kupila sam prošli tjedan, bilo je na akciji, nisam točno sigurna čini mi se da od 25-30 kn
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: jnix on 20 Rujan, 2010, 08:23:55
http://www.nacional.hr/clanak/91501/osnovana-koordinacija-vinskih-udruga-i-obiteljskih-vinarija-hrvatske
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Juznjak on 21 Rujan, 2010, 10:26:41
http://www.nacional.hr/clanak/91501/osnovana-koordinacija-vinskih-udruga-i-obiteljskih-vinarija-hrvatske

Za pohvalu je ova inicijativa!
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: soundofsilence on 17 Listopad, 2010, 20:56:00
zanima me jel za vinski podrum koji bi bio ispod zemlje tj u visini zemljista isto potrebna građevnska dozvola?
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: nikola_VUK on 18 Listopad, 2010, 09:43:55
Uvek potrebna dozvola, ponarocito zato sto ces nekada hteti da registrujes vinariju.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: gabro on 18 Listopad, 2010, 20:27:04
zanima me jel za vinski podrum koji bi bio ispod zemlje tj u visini zemljista isto potrebna građevnska dozvola?
Pitaj u svojoj općini ili u županiji!
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Omnibus on 20 Siječanj, 2011, 12:49:16
Vratio bih se malo na raspravu o tečaju.
Temeljno - nije isto jer s tečajem ne možete biti enolog u vinariji s proizvodnjom većom od 35000 litara, a to realno nije neka ekstremno velika brojka. Nakon toga morate ponovno zaposliti nekoga s diplomom fakulteta.
A glede ostalog - ja sam završio takav tečaj i shvatio ga ozbiljno. Na koncu konca, završio sam dva fakulteta i nisam više spreman ponovno polagati dio jedno te istih općih ispita. Meni je bio potreban isključivo uski stručni dio tematike, a nekoliko je predavača bilo prvorazrednih, uglavnom s Agronomskog fakulteta.
Prešao sam i skripte za taj tečaj i skripte s Križevačkog veleučilišta i svu moguću literaturu. Ozbiljno sam shvatio tečaj, kao što sam ozbiljno shvatio i fakultet. Zato što znanje treba steći, kako god, jer je neophodno u svakome poslu. I koliko znam, htjeli ne htjeli, mali vinari ga zakonski moraju imati, a nije realno očekivati da se isplati ići na fakultet zbog 1000-2000 litara vina.
Problem je da mnogi od polaznika, osobito onih kojima su tečajevi plaćeni, isti ne shvate ozbiljno, no to je njihova pogreška i sve će im se to vratiti i naplatiti kroz kvalitetu njihovog proizvoda, a što će prije ili kasnije biti prepoznato i rušit će cijenu njihova proizvoda.
Neka mi Ivan ne zamjeri, shvaćam i o čemu on govori i njegovi su postovi među najkorisnijim na forumu, ali mislim da ovdje nije u pravu.
Preporučam ljudima te tečajeve, ali preporučam i da ih ozbiljno shvate i neće im biti žao, stečeno znanje sigurno neće naškoditi profesionalnim enolozima, već će im samo olakšati posao. Barem u toj mjeri da se ne moraju bakčati osnovama.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Podrumar1987 on 20 Siječanj, 2011, 13:35:44
Bio sam kod frenda čiji stari ima završen taj tečaj za vinogradara i podrumara. Proizvodi oko 3000 litara vina i prodaje ga u svojoj birtiji. Njegovo vino je lošije nego naše koje se pije doma. Kad mu netko nešto predloži njega to baš ne zanima,a položio je tečaj sa 5.

Drugi primjer je Boris Drenški, pretpostavljam da i on ima položeni tečaj a po struci je ekonomist. Znanje je skupljao po knjigama,savjetima od kolega iz slovenije i pogledajte do kuda je dogurao.

Htio bi samo reči da ako čovjek nema volje i želje da proizvodi čim bolje vino njemu ne mogu pomoči nikakvi tečejevi niti literatura.

Treba imati neki cilj i težiti kvaliteti, jer kada se uđe u EU kod njih stolna vina koštaju oko 0.5 /l tak da su neisplativa za proizvodnju. A imati 35000 litara kvalitetnog ili vrhunskog vina  za to je potrebno oko 5-6 h vinograda, nije to tak malo... Ako se od toga nemože preživjeti onda je bezveze se baviti vinogradarstvom.... ;D
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Omnibus on 20 Siječanj, 2011, 18:22:24
Eto, meni se čini da se slažemo, o tome i govorim da ljudi ne uzmu ono što im se pruži i ne izvuku nikakvu korist. Da ispit prolaze svi, to je istina, jer je to naš običaj "pa nećemo čovjeku radit problema", a zapravo mu činimo štetu kada ga pustimo na ispitu, a pojma nema, a niti volje. To je znak da se ne bi niti trebao baviti vinarstvom.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: SINKE on 20 Siječanj, 2011, 18:23:38
Eto, meni se čini da se slažemo, o tome i govorim da ljudi ne uzmu ono što im se pruži i ne izvuku nikakvu korist. Da ispit prolaze svi, to je istina, jer je to naš običaj "pa nećemo čovjeku radit problema", a zapravo mu činimo štetu kada ga pustimo na ispitu, a pojma nema, a niti volje. To je znak da se ne bi niti trebao baviti vinarstvom.
potpisujem ;)
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Omnibus on 20 Siječanj, 2011, 18:40:48
Zapravo sam htio nešto pitati, ali sam se zakačio na ovu temu tečajeva.
Kod registracije, što je s podrumom? Treba li i podrum najprije proći kakvu kontrolu? Logika mi govori da treba, ako već i urede kontroliraju kod pokretanja tvrtke.
Terba li kome prijaviti podrumski prostor?
Koju je sve dokumentaciju potrebno voditi u svezi podruma i vinograda? Postoje li gotovi obrazci?
Eto, mene uvijek ta papirologija mori.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 20 Siječanj, 2011, 19:34:01
Zapravo sam htio nešto pitati, ali sam se zakačio na ovu temu tečajeva.
Kod registracije, što je s podrumom? Treba li i podrum najprije proći kakvu kontrolu? Logika mi govori da treba, ako već i urede kontroliraju kod pokretanja tvrtke.
Terba li kome prijaviti podrumski prostor?
Koju je sve dokumentaciju potrebno voditi u svezi podruma i vinograda? Postoje li gotovi obrazci?
Eto, mene uvijek ta papirologija mori.

postoji nesto sto se zove minimalni tehnicki uvjeti i to jos nije u potpunosti zazivilo kod nas ali od ulaska u EU itekako hoce! ako si vinar za trziste ili imas registirano gospodarstvo za proizvodnju vina onda si vec morao dobiti zahtjev za one carinske trosarine i jedan od elemenata za ispunjenje i predaju tog zahtjeva je i prilog o minimalnim tehnickim uvjetima koje ti izdaje ministarstvo poljoprivrede ali jos se tolerira ako to nemas. ja sam predao zahtjev i cekam inspekcijiski nadzor koji je naravno kod nas itekako spor i nezaineresiran..
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 17 Ožujak, 2011, 14:27:15
Danas mi je bio inspektor za vinarstvo. Sve je super proslo. :) Navratit ce u 5om mjesecu pofotkati vinograde i etikete. Isto tako je napomenuo da od ove godinesvi registrirani proizvodjaci moraju voditi evidenciju o utrosenom zastitnom materijalu te zbrinjavanju ambalaze od istih.

Isto tako sam ovih dana zatrazio promjenu naziva vina pod KZPom i zanimljivo je kako HZZV nema arhivu, a trebao mi je jedan obrazac koji mora bit kod njih. Svasta... ::)
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: luka985 on 17 Ožujak, 2011, 16:22:05
Danas mi je bio inspektor za vinarstvo. Sve je super proslo. :) Navratit ce u 5om mjesecu pofotkati vinograde i etikete. Isto tako je napomenuo da od ove godinesvi registrirani proizvodjaci moraju voditi evidenciju o utrosenom zastitnom materijalu te zbrinjavanju ambalaze od istih.

Isto tako sam ovih dana zatrazio promjenu naziva vina pod KZPom i zanimljivo je kako HZZV nema arhivu, a trebao mi je jedan obrazac koji mora bit kod njih. Svasta... ::)

Moraju imati arhivu, odnosno koliko ja znam drže sve obrasce u zadnje tri godine. To su mi rekli prije dva dana kad su nama završavali KZP.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 17 Ožujak, 2011, 17:18:15
Moraju imati arhivu, odnosno koliko ja znam drže sve obrasce u zadnje tri godine. To su mi rekli prije dva dana kad su nama završavali KZP.
Pa jasno da moraju. Gospodja iz Rijeke mi je rekla da moraju imat, a par dana prije mi je voditeljica u ZG rekla kako njima arhiva nije pri ruci.  ??? ::)
Mislim W T F?!?! Ja tog obrazca doma nemam tak da mora biti negdje kod njih.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 17 Ožujak, 2011, 21:59:59
Danas mi je bio inspektor za vinarstvo. Sve je super proslo. :)

koji, jel Vice? mene je zvao negdje krajem prosle godine da bi dosao ali drugi vinari iz Popovace nisu mogli tada pa je otkazao za proljece da nejde samo zbog mene ali jos mi se nije javio.. valjda bude sad nekad ak je sredio vas u Kutini.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 18 Ožujak, 2011, 00:16:15
Vice Vice. Odlican covjek. :) Raspricali se kasnije o svemu, informatici, strojarstvu, dizajnu ma svemu. Pohvalio rizling da je odlican  ::) A meni je bas nikakav.  :-\
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 18 Ožujak, 2011, 21:47:21
Vice Vice. Odlican covjek. :) Raspricali se kasnije o svemu, informatici, strojarstvu, dizajnu ma svemu. Pohvalio rizling da je odlican  ::) A meni je bas nikakav.  :-\


covjek je dobar, prvi put kad smo se sreli prosle godine ja sam ga docekao na zeljeznickom kolodvoru u Popovaci, odma me pitao jel ti sta u rodu bio Ivan Kosovec (moj pokojni djed, po njemu sam i dobio ime) jer oni su nekada zajedno radili u Ministarstvu (djed je bio magistar veterine i radio kao tadasnji republicki veterinarski inspektor za cijelu bivsu jugu), druzili se, festali, bili super kompanjoni.. a reko, bas je svijet malen. 8)

ali u njegovo degustatorsko znanje blago sumnjam.. ;D
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 19 Ožujak, 2011, 02:50:59
Ovo zadnje da! Pricat cu ti jednom kak je to proslo!
...i koliko volim svoje curicke! :D
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 19 Ožujak, 2011, 18:06:43
Ovo zadnje da! Pricat cu ti jednom kak je to proslo!
...i koliko volim svoje curicke! :D

hehe, ok, nemoj zaboravit, imam neki filing da je dobra prica.. ;D
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 22 Rujan, 2011, 13:26:37
Izgleda da je ovaj apsurd od zakona opako stupio na snagu.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/vlada-zabranjuje-pomaganje-u-berbi-grozdja-ili-mijenjanju-zarulje/542876.aspx

U nasem podrucju haraju inspektori po vinogradima i vocnjacima te pregledavaju berace. Jedan kolega i veci vinar u Moslavini vec je popio drakonsku kaznu.  ??? ::) :-\
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Juznjak on 03 Siječanj, 2012, 17:58:52
Da, kaze mi covjek koji mi je radio-pomagao u vinogradu na sadnji novih nasada sada u prosincu da kada ide nadnicariti da obavezno mora ponijeti Osobnu Kartu sa sobom u vinograd ali zato kada ide u bircuz popiti to sto zaradi da mu Osobna Karta netreba i da moze piti i banciti tri dana i noci da ga nece nitko nista pitati. Ali u vinogradu ehehe to su d(r)uge price! Motiku u ruke - Osobnu u dzep!
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Zagorac on 03 Siječanj, 2012, 19:54:12
Da, kaze mi covjek koji mi je radio-pomagao u vinogradu na sadnji novih nasada sada u prosincu da kada ide nadnicariti da obavezno mora ponijeti Osobnu Kartu sa sobom u vinograd ali zato kada ide u bircuz popiti to sto zaradi da mu Osobna Karta netreba i da moze piti i banciti tri dana i noci da ga nece nitko nista pitati. Ali u vinogradu ehehe to su d(r)uge price! Motiku u ruke - Osobnu u dzep!
Prijatelju,ne znam kaj radiš konkretno u Francuskoj,ali ostani samo tamo dok ti ide posao,iz ovog kaj si napisao za pomoć u vinogradu koju plaćaš jednostavno zaboravi ili budeš to sam napravio ili si pusti mira od toga  ;)
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Juznjak on 18 Veljača, 2012, 20:10:31
Zagorac ;) sada bi se to trebalo promijeniti kada smo dobili zeleno svijetlo za EU a mogucnost ce biti otvorena razmjeni radne snage sa ostalim EU drzavama .... ;)
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: psycho on 17 Rujan, 2012, 22:39:43
Zna li netko kakav je i čime se bavi registrirani opg "Roki" kod Ormoža?
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 24 Listopad, 2012, 13:29:02
Danas nam je izasao inspektor iz Ministarstva povodom zahtjeva za zastitu podrijetla. Zatitili smo grasevinu, pinot bijeli i cabernet sauvignon. Uz to jos imamo rajnski i sedminac pod zastitom.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: traper99 on 28 Studeni, 2012, 23:16:46
Molim jedno pitanje? Za otvaranje obrta za vinarstvo kakav podrum treba biti? Pretpostavljam da treba zadovoljiti minimalne tehnicke uvjete i da mora imati gradjevinsku i uporabnu dozvolu objekta, no navodno inspekcija dodje poslije otvaranja obrta??? Da li to znaci da pri otvaranju obrta mi samo prijavimo prostor, a onda se kasnije utvrdjuju ti uvjeti????
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 29 Studeni, 2012, 00:35:20
Molim jedno pitanje? Za otvaranje obrta za vinarstvo kakav podrum treba biti? Pretpostavljam da treba zadovoljiti minimalne tehnicke uvjete i da mora imati gradjevinsku i uporabnu dozvolu objekta, no navodno inspekcija dodje poslije otvaranja obrta??? Da li to znaci da pri otvaranju obrta mi samo prijavimo prostor, a onda se kasnije utvrdjuju ti uvjeti????

nisu to tako strasni uvjeti, potrazi na netu, minimalni tehnicki uvjeti.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: traper99 on 29 Studeni, 2012, 01:02:40
Pa ne nalazim nesto vise informacija, mozes li pomoci malo odredjenije.....
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Ivan on 29 Studeni, 2012, 01:30:37
Pa ne nalazim nesto vise informacija, mozes li pomoci malo odredjenije.....

ma znam da postoji cijeli pravilnik o tome sta i kako treba biti da bi se dobili ti uvjeti i koji su tocno al ne da mi se sad trazit, mislim da i koshpa to zna pa nek da neki link..
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 29 Studeni, 2012, 08:52:12
http://www.pregracanka.hr/zakoni/pravilnik_o_minimalnim_uvjetima.pdf
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: traper99 on 29 Studeni, 2012, 09:04:03
Zahvaljujem, decki!!!
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 21 Listopad, 2013, 14:47:49
Nove upute za oznacavanje vina prema EU legislativi.
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 11 Travanj, 2016, 22:12:38
http://www.mzoip.hr/doc/_6.pdf
Ovaj simbol morate imati na vasim etiketama
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: bing on 26 Listopad, 2018, 09:05:49
da li ima netko  obrazce podrumske evidencije koje se moraju voditi u pdf-u?
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 04 Studeni, 2018, 10:14:04
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiv6r3WsrreAhUqpYsKHeeWB2EQFjABegQICBAC&url=http%3A%2F%2Fzagrebacko-vinogorje.hr%2Fdata%2Fuploads%2Fpodrumska-evidencija.xlsx&usg=AOvVaw1zcqgosWjQeu9WyLwjlmgd
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: bing on 25 Siječanj, 2019, 19:06:17
e odlično, hvala!
Nije mi jasan ovaj ulaz vina. Kad ga pišem? Kad obavim analizu ili kad mošt prevrije u vino? Imam još pitanje kad da obavim analizu? Mislim da vino još nije stabilno i ima li neki rok do kojeg moram obaviti analizu? Mogu li dati bilo koje ime vinu?
Title: Odg: Registrirani proizvođač vina
Post by: Koshpa on 26 Siječanj, 2019, 10:00:38
kad mošt odfermentira. Izlaz je prodaja.
Nema roka za odradu analize.