VVV Forum

Ostalo => Egzotična (alkoholna) pića => Likeri => Topic started by: gabro on 18 Lipanj, 2010, 21:16:08

Title: Pelinkovac
Post by: gabro on 18 Lipanj, 2010, 21:16:08
Dali itko ima iskustva kako se radi pelinkovac ili možda liker od pelina?
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: tupka on 01 Srpanj, 2010, 21:57:17
Potpisujem pitanje.
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: tupka on 01 Srpanj, 2010, 22:01:09


Pelinkovac

Uzmi jedan litar stare šljivovice rakije i metni u nju jednu šaku pelina, 7 suhi šljiva, jedan komad žalfije i komadiæ korijena od ljubièica. Sve ostavi da stoji zaèepljeno na suncu 25 dana, onda procijedi i upotrebljavaj.
 Evo pronašla sam ovaj recept. Treba probati da vidimo jel vrijedi.
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: tupka on 01 Srpanj, 2010, 22:04:02
Mala kuharica      
 
 
Grožđe
Lišće pelina
Suhe smokve
Grožđice
Naranče
Pelinkovac se radi od starog crnog vina i crnog grožđa (portugizac), grožđe se bere kad je posve zrelo, očisti se i objesi da visi u grozdovima dok malo ne uvene. Potom se grožđe slaže u bačvicu tako da je bačvica puna malo preko polovice. Između grožđa stavi se 1 kg suhih smokava, tri štapića vanilije, 1 kg grožđica, 1 do 2 dunje na izrezane na kriške, 5 dag gorušice, 2 oraška ( koja se prije stucaju ), korice od 2 naranče i najvažnije: lišće od pelina. Na 100 1 vina uzme se 5 kg kandis-šećera i 5 kg običnog šećera, koji se stavi na grožđe, a onda se prelije vinom, mora se paziti, da se bačva ne napuni do vrha, jer će se volumen povećati, kad se šećer otopi do kraja. Bačvica se dobro začepi, i nakon dva mjeseca pelinkovac je dobar za upotrebu.
Ovo mi se čini izvrsno
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: gabro on 02 Srpanj, 2010, 22:19:55
Super recepti,jaimam divljeg pelina koliko te volja,probat ću,a šta je ovo sa vinom u šta to spada čini mi se da je kupljeni pelinkovac jači ne vjerujem da se radi samo od vina.Kako se zove to piće,sviđa mi se riceta!
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: pirou on 03 Srpanj, 2010, 00:46:35
Izrađivao sam pelin pred 2 godine i sad smo ga već popili.
Recepat je otprilike išao ovako:
mošt od crnih sorti se prokuhava u kotlu  i dok pola ispari (pjena se vadi van) se dodaju mirodije. suhi pelin 100 g, gorušica tucana 1 šaka, pregršt, narančine i limunove(limetine) kore,
korijander pola šake, klinčić prstohvat, cimet prstohvat, malo vanilijie.
Sve se mirodije zamotaju u gazu i umoče u taj ugušćeni  mošt koji se ostavi da vrije. nakon vrenja se gaza s mirodijama ocijed (u vino) i vino se pretoči.
To vrenje zna potrajat dosta dugo jer ugušćeni mošt ima dosta sladora (isparavanje vode - šećer ostaje). i obavezno vino ostane polusuho do slatko (nisam mjerio).
dobie se vino jačine cca 15-16% alc.
Pošto je pelin liker- žestica, treba ga natjerati na barem 30% alc.- pristupamo pojačacvanju vina ili kvalitetnom tropicom ili alkoholom iz apoteke (74%).
Probali smo i jedno i drugo. Po mojem mišljenju ispada bolji ovaj kupovni alkohol jer je ful neutralan i ne mijenja okus ovom krasnom aromatiziranom gorkom vinu.
Dobra je i tropica al mora biti što neutralnija i čišća.
Natjerati alkohol možete i po svojem šmeku - okusu. al da je barem prek 25 % alc. To natjeravanje možete izvesti preko formula koje mi se sad nedaju pisati jer sam blago omamljen od izlaska van. ;D
inače radi se o količini od cca 30l pelina (60l mošta crnog)
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: tupka on 03 Srpanj, 2010, 09:35:27
Hvala prioru. Čini se dobar recept.
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: tupka on 03 Srpanj, 2010, 09:58:01
Super recepti,jaimam divljeg pelina koliko te volja,probat ću,a šta je ovo sa vinom u šta to spada čini mi se da je kupljeni pelinkovac jači ne vjerujem da se radi samo od vina.Kako se zove to piće,sviđa mi se riceta!
To sam skinula sa neta, ne sječam se od kud, ali je pisalo mala kuharica, isto kak piše i u naslovu recepta, i pisalo je pelinkovac. Meni više liči na bermet, trebalo probati manju koliočinu, čini se fino. Priorov izgleda da je pravi pelinkovac.
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: pirou on 03 Srpanj, 2010, 10:14:48
Naravno da je pravi!
Bolji je bil od svih kupovnih. Barem meni.
Kome se da zezat neka ga proba napravit, frend je radio od crnog direktora i bil je vrhunski.
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: gabro on 03 Srpanj, 2010, 13:05:58
Naravno da je pravi!
Bolji je bil od svih kupovnih. Barem meni.
Kome se da zezat neka ga proba napravit, frend je radio od crnog direktora i bil je vrhunski.
Normalno da ću probat!Mi imamo plavac mali i on je prilićno jak inače nisi pisa koji dio pelina list ili šta drugo? Ja volim sve prirodno i domaće tako da dosta toga radimo sami orahovac,višnjak,varinik i ostale stvarčice i da znaš stranci su ludi za tim i ne pitaju za cijenu! HA,HA.
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: tupka on 04 Srpanj, 2010, 16:04:05
Normalno da ću probat!Mi imamo plavac mali i on je prilićno jak inače nisi pisa koji dio pelina list ili šta drugo? Ja volim sve prirodno i domaće tako da dosta toga radimo sami orahovac,višnjak,varinik i ostale stvarčice i da znaš stranci su ludi za tim i ne pitaju za cijenu! HA,HA.

Kaj je varinik i kak se radi?
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: gabro on 04 Srpanj, 2010, 23:09:30
Kaj je varinik i kak se radi?
Varinik se koliko ja znam radi samo u dalmaciji,ali ti nisam baš siguran.Uzmeš procijeđenu slaćicu(mošt koji još nije poćeo vrenje)i staviš na vatru da provrije i onda kuhaš na laganoj vatri uz često mješanje dok ne izkuha NA jednu trećinu,kad se malo ohladi staviš u staklene boce.
Koristi se kod jela od ribe(brujet) i mesa(pašticada,odresci u šugu mesni rižoti) te u nekim kolačima.Po nama odlična stvar,za naš tip kuhinje.
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: pirou on 05 Srpanj, 2010, 12:07:12
Glede pelinkovca, radili smo ga od osušenog lišća.
Kupljeno na štantu jednog travara.
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: MALI MIHA on 20 Veljača, 2013, 09:39:01
e ekipa a gdje raste pelin el to na moru ili ga ima i tu kod nas u slavoniji
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: Jeremija on 20 Veljača, 2013, 10:45:13
Ja sam ga imao posađenog u vrtu(sjeverozapad Hrvatske) i rastao je u redu.Posušio se zbog suše jer ga nisam zaljevao.
Title: Odg: Pelinkovac
Post by: blitva on 20 Veljača, 2013, 13:18:46
e ekipa a gdje raste pelin el to na moru ili ga ima i tu kod nas u slavoniji

ja ga posadio prošle godine...niknuo iz sjemena, sve po propisu (di sam ga više kupio ne sjećam se, jel u Kaliji, Bauhausu, nekoj poljoapoteci...)

a drugi grm pelina kupio na sajmu cvijeća u Zagrebu, isto raste sve po propisu... :)