VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Listopad, 2019, 00:17:06

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
68.430 Postova u 358 Tema od 1.635 Članova
Najnoviji Član: AlokinInjek
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Problemi s vrenjem mošta
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 57 58 [59] Dolje Ispis
Autor Tema: Problemi s vrenjem mošta  (Posjeta: 260824 puta)
toplichanec
Novak
**
Offline Offline

Postova: 311

Krapinske Toplice


« Odgovor #870 na: 23 Rujan, 2019, 19:00:28 »

Ako si dodao
i uz dodatak 50g vinobrana
na 100 litara, to ti je puno previše.
morat ćeš  ga prozračiti pumpom, da ode sumpor.
20 g vinobrana/ 100 l je sasvim dovoljno uz led.
A ako si stavio 50g na cijelu svoju količinu (550 litara - onda samo pričekaj).
Ne vidi se dobro iz tvog posta koliko si stavio, uvjiek treba govoriti o količini na 100 litara.

Panike nema, sumporeno je, ne može se pokvariti. Možda je samo malo pothlađeno, a vrlo vjerojatno dosta presumporeno.
Pretoči otvoreno da se prozrači, vrati natrag, neka mošt dođe na 18 stupnjeva, može i 20. Prvo će krenuti smeđi  kružić veličine 5 kn na sredini bačve.
Svašta sam prolazio, ovo je najmanje, nema straha. Puno teže je kad su visoki šećeri, pa počne fiktivno vrenje, kipi i ne spušta šećere, to je već problem, ali mislim da sam to već opisao negdje tu.

Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Bobobit
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 12


« Odgovor #871 na: 23 Rujan, 2019, 20:46:00 »

Pozdrav ljudi, hej Kaca!

Kako je gospon Toplichanec naveo, definitivno razloga za brigu nema. Meni samo par stvari nije bas jasno..., idemo redom:
1. Kad istocis jedan deci mosta u casu i prislonis ju na uho, da li cujes kakvo pucketanje i da li vidis kakve mjehurice na povrsini?
2. Spominjes drvenu kacu od 550 lit, kakva je to kaca, da li mislis na klasicnu bacvu ili...?
3. Kolika je tocna kolicina koju imas, 400 lit?
4. Ako imas 400 lit mosta, zasto si isao sa 200 gr kvasca. 50 g/hl je previse.
5. Spustanje temperature mosta kod rehidracije kvasca ti je mozda bilo malo “agresivno” za kvasac, ali kako je ec1118 inace bayanus otporan kao konj to ne bi trebao biti preveliki problem
6. Sa Vini kompletom si mjerio slobodan ili ukupan sumpor. Ja mislim da si mjerio slobodni i ako je 85 onda si ok. Malo previse, ali ok.

Uglavnom, najbitnija pitanja su 1., 2. I zadnje.
Kolega Toplichanec preporucuje odzracivanje, sa ovakvim slobodnim sumporom ti nije potrebno. Mozda da na donju pipu ispustis dvije tri kante i vratis ih natrag u bacvu da malo kvasci dobiju zraka. Krenuti ce to sigurno

Pozdrav
Evidentirano
kaca
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 53


Razlog zašto se bavim vinogradarstvom? Volim piti


« Odgovor #872 na: 24 Rujan, 2019, 11:49:14 »

Evo da javim sto se dogodilo, naime prilikom muljanja sam pomocniku rekao da mi odvaze 20 g vinobrana, a on mi je jucer potvrdio je odvagao 200g vinobrana.
To je razlog zasto nije niti ce biti vrenja.
Po preporuci struke nabavio sam novih 200kg grozda i sada cekam nove kvasce te cu to samo zamuljat i rehidrirat nove kvasce i sve zajedno pomjesat.

Eto sto je razlika u jednoj nuli Sad Angry Angry Angry

Sto je najcudnije drop koji sam stavio za rakiju uz dodatak kvasaca je provrio burnu i sada tiho vrije u badnju. Javim rezultat a ako koga zanima kako se radi sok od grozda nek se javi, mozda je taj sok skupli nego vino. Grin Angry
Evidentirano
Bobobit
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 12


« Odgovor #873 na: 24 Rujan, 2019, 12:31:32 »

Kaca, ne bi ti volio biti u kozi.
Ali, nije mi jasno ako ti je so2 85 mg/lit, tako malu vrijednost ne mozes dobiti od 200 g sumpora
Evidentirano
kaca
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 53


Razlog zašto se bavim vinogradarstvom? Volim piti


« Odgovor #874 na: 24 Rujan, 2019, 19:40:49 »

Bio je on i puno veci samo pretakanje i mjesanje su valjda smanjili jedan dio.

radim vino vec 20g i ovako nesto nisam ni sam mogao zamislit ali zivom coviku se svasta dogodi.

Cekam kvasce pa ce mo vidit sto ce na kraju ispast. Lips Sealed
Evidentirano
tonini
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 131



« Odgovor #875 na: 24 Rujan, 2019, 21:40:33 »

on je odvagao kako imaš pakiranje vinobrana mi svi koristimo samo pyrovin pakiranje 10 grama i to je mjera za 100 litara kao orijentir. <kako je tvoj "pomoćnik" i s čim vagao.

Sad to sve skupa prozrači odnosno pretoči kroz bakreni lijevak koji si prethodno sa šmigl papirom malo prošao i sve vrati u bačve ali opet preko tog lijevka pa izmjeri sumpore
Evidentirano

Quale vinum, tale Latinum
http://www.sshc.hr/
Mc Ozy
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.419


Marija Bistrica


« Odgovor #876 na: 24 Rujan, 2019, 22:54:06 »

Kaca @ Cemu panika nakon 72 sata? Ocito si presumporio most, pa kvascima treba vremena da se razmnoze. Prati moje postove na prethodnoj stranici: Trop zakuhao odmah preko noci, na divljacima. Presevina nakon 24 sata, 1. inox samotoka nakon 48 sati, 2. inox samotoka nakon 144 sata (6 dana) !!! Nista nisam carobirao, jer mi se to povremeno dogadja i sve dobro zavrsi. A gle, sve pobrano isti dan, mljeveno u jednu kacu, otocen samotok pumpom, presano sve zajedno isti dan, talozeno i pretoceno u tri inoxa, isti dan dodan isti kvasac - vrenje krenulo razlicito, nakon 24 -46-144sati.

Ovaj potez s dodatnih 200 kg grozdja ce sigurno dati rezultate, ako se ne dogodi da ti ovo prvo krene s vrenjem prije ovog dodatka od 200 !? Inace i to sam vec radio, ali bilo je dovoljno 20 kg na tu kolicinu.

Inace i ja odvagnem potrebnu kolicinu vinobrana, zapravo imam jednu zlicu koja sadrzi ravno "obrisana" 10gr, kupim 1 kg za 28 kn, ne koristim pyrovin paketice po 10 gr jer dosta trosim pa mi je to skupo.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
kaca
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 53


Razlog zašto se bavim vinogradarstvom? Volim piti


« Odgovor #877 na: 25 Rujan, 2019, 12:26:32 »

Ovaj potez s dodatnih 200 kg grozdja ce sigurno dati rezultate, ako se ne dogodi da ti ovo prvo krene s vrenjem prije ovog dodatka od 200 !? Inace i to sam vec radio, ali bilo je dovoljno 20 kg na tu kolicinu.
Danas ovaj citat zvuci prorocki!!! Cheesy Grin

Evo da javim stanje, tem. mosta 26 C, na vrhu se digli kvasci i pocelo vrenje. Pijane i lude sam Bog cuva pa tako i mos svoje kvasce.
Bio sam uvjeren da od tih kvasaca nema nista, ocito su otporni na sumpor. Mislim pustit jos danas na toj temperaturi ili da stavim odmah spiralo???
Isto cu ja popodne smlit jos 200 kg novog grozda redehidrirat jos 100g kvasaca i razdjelit u dva inox-a. Pitnje do koliko punite inox tj koliko ostavljate slobodnog/praznog prostora moj je zapremine 660l. Cheesy Cheesy Cheesy

Evidentirano
Bobobit
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 12


« Odgovor #878 na: 25 Rujan, 2019, 13:13:44 »

Obavezno spirala odmah unutra, ali nemoj naglo spustiti temperaturu (5 •C/h)
A zasto 100 grama kvasca za 200 kg grozdja. To je punooooo previse. Ide ti 20-25 g/100 lit.
Ja na inoxima od 320 lit ostavim 10-15 %.
Evidentirano
vrelko
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 68


« Odgovor #879 na: 25 Rujan, 2019, 21:03:45 »

Kada koristim lud CM kvasac, pripremam starter sa 10g/hl. To ti je oko pola doze koja je deklarirana na kesi. Do sada je uvjek odradilo bez problema do suhog - bilo bjelo, crni masulj nema veze..
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.419


Marija Bistrica


« Odgovor #880 na: 25 Rujan, 2019, 21:34:14 »

I ja sam znao pripremati starter, to dobro funkcionira. Nego, kritizirao bih proizvodjace/prodavace zbog oskudnih uputa na kvascima. Ok, svi traze 35°C, neki samo vodu, drugi voda/most 1:1, rehidraciju Siha kaze 10-ak min. iako se meni pokazala super nakon 20, uvaferm 20, Vason 30 min., ali nitko ne spominje snizavanje temperature postupnim dodavanjem mosta, da se razlika T kvasaca i mase spusti na max. 5°C, da se kvasci ne "prehlade".
K vragu, za svaki lijek dobiješ opširnu uputu, da ne kažem za alate, brusilice i sl. gdje su tako opsirne da te gnjave s bezvezarijama kao "cuvajte alat od djece" i "ne brusite nokte i ne busite rupe po sebi", "iskljucite iz struje kad sarafite po alatu"... a ovima je tesko napisat jednu prosirenu recenicu s bitnim podacima. Ali zato napisu da ne odgovaraju za pogresnu rehidraciju i da "osigurate kvalitetnu homogenizaciju", sto vecina na mojem bregu ne kuzi. Napisi brate, mijesaj dvije, tri, deset minuta i sl.
Zato dolazi do "problema" s vrenjem. Susjed mi se pohvali da je njegovo zakuhalo nakon 4 sata. Nisam mu rekao da su vjerojatno u pitanju divlji kvasci i da bude oprezan zbog moguceg zastoja.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
vrelko
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 68


« Odgovor #881 na: 25 Rujan, 2019, 22:48:14 »

Otkada sam procitao, prakticiram principe pripreme kvasca s prvog i drugog posta od kiternasa na ovom linku:

http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=187.msg59073#msg59073





Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 4.285


Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I


WWW
« Odgovor #882 na: 27 Rujan, 2019, 21:35:09 »

Svi kvasci uredno kreću i završavaju ako se ih rehidrira prema uputama proizvođača. Ja sam priklonjen rehidraciji u vodi, pa kroz 15ak minuta postupno uvodjenje mosta.
Kvasci prije sušenja se nalaze upravo u identičnom stanju kao nakon rehidracije u vodi. Bez šećera, mošta, fenola, sumpora...
Evidentirano

Mc Ozy
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.419


Marija Bistrica


« Odgovor #883 na: 28 Rujan, 2019, 01:01:30 »

Jasno, moras ih rehidrirati bez obzira spremaš li starter ili ih zašoraš u u inox/bacvu. Znalo mi se ranije dogoditi da kvasac nije baš reagirao pri rehidraciji, jedva se malo zapjenio. Ove godine su se krasno nadigli Siha 7 i Cross evolution, a Vasonov Premium Chardonnay 100 gr je napunio 3-litarsku posudicu, luda reakcija.

Imam od lani u rezervi par bayanusa, mozda ih iz radoznalosti ubacim pred kraj fermentacije, nek odrade posao do kraja. Čini mi se da tak rade na faxu u Jazbini !?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
 Str: 1 ... 57 58 [59] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!