VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Listopad, 2019, 00:30:58

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
68.430 Postova u 358 Tema od 1.635 Članova
Najnoviji Član: AlokinInjek
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Sumpor u moštu i vinu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 47 Dolje Ispis
Autor Tema: Sumpor u moštu i vinu  (Posjeta: 236547 puta)
toplichanec
Novak
**
Offline Offline

Postova: 311

Krapinske Toplice


« na: 03 Listopad, 2007, 19:24:21 »

Koliko imate slobodnog sumpora u moštu prije pretoka?
10, 20, 30, 40, 50, 60, 70  ili više mg/l
Prema zakonu max 36 mg/l. Što ako je više od 40 50, 60 i više. Sigurno ste to jednom imali.
Da vas čujem, kako to riješiti.
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #1 na: 03 Listopad, 2007, 21:30:03 »

Koliko imate slobodnog sumpora u moštu prije pretoka?
10, 20, 30, 40, 50, 60, 70  ili više mg/l
Prema zakonu max 36 mg/l. Što ako je više od 40 50, 60 i više. Sigurno ste to jednom imali.
Da vas čujem, kako to riješiti.


prije pretoka, 1., bilo bi opcenito dobro imati nesto vise slobodnog so2, 25-30 mg/l jer prilikom pretoka, pogotovo ako je otvoreni, izgubi se veci dio. ne razumijem po kojem to zakonu mora imati 36 mg/l?? nesto si pobrkao.. Huh gotovo bijelo vino za promet mora imati max. 40 mg/l slobodnog so2,a ukupnog max. 210 mg/l, koliko se sjecam.. al za slobodni sam prilicno siguran.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.828


Kloštar Podravski


« Odgovor #2 na: 04 Listopad, 2007, 14:51:09 »

Koliko imate slobodnog sumpora u moštu prije pretoka?
10, 20, 30, 40, 50, 60, 70  ili više mg/l
Prema zakonu max 36 mg/l. Što ako je više od 40 50, 60 i više. Sigurno ste to jednom imali.
Da vas čujem, kako to riješiti.


Slobodni SO2 se zračnim pretakanjem gubi iz vina, to nije problem.
Veći problem je održavati tu razinu optimalno, ni previše ni premalo, posebno u drvenim bačvama koje se trošenjem vina otpražnjavaju.
Evidentirano

GIANCARLO
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 78


« Odgovor #3 na: 04 Studeni, 2007, 19:16:20 »

Ako dodaš 10g/hl prije pretoka i pretočiš za 5 dana imaćeš nakon pretoka između 40-50mg slobodnog SO2. To uopće nema veze jer tek sad vino odležava. Daleko je to još od vina i puštanja vina u promet.
Evidentirano
toplichanec
Novak
**
Offline Offline

Postova: 311

Krapinske Toplice


« Odgovor #4 na: 05 Studeni, 2007, 21:06:14 »


U otvorenom pretoku slobodni sumpor pada za 20 mg/l. Barem je tak bilo kod mene.
Inače, prošli tjedan sam moral dosumporavati mlado vino, tj. još uvijek mošt, iako je bilo jedno vrijeme prije pretoka, po meni presumporeno - 50 mg/l.
Sad mi je na 25. Tak ga i čuvam cijelo vrijeme. Dal je to dobra koncentracija prema enolozima?
ps  za slobnike govorim od sumporu u mladom vinu, a ne o nekim drugim veličinama Wink
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #5 na: 05 Studeni, 2007, 23:23:22 »


U otvorenom pretoku slobodni sumpor pada za 20 mg/l. Barem je tak bilo kod mene.
Inače, prošli tjedan sam moral dosumporavati mlado vino, tj. još uvijek mošt, iako je bilo jedno vrijeme prije pretoka, po meni presumporeno - 50 mg/l.
Sad mi je na 25. Tak ga i čuvam cijelo vrijeme. Dal je to dobra koncentracija prema enolozima?
ps  za slobnike govorim od sumporu u mladom vinu, a ne o nekim drugim veličinama Wink

trebalo bi biti dovoljno, pogoto u ove hladne mjesece..
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


« Odgovor #6 na: 20 Studeni, 2007, 08:36:03 »


U otvorenom pretoku slobodni sumpor pada za 20 mg/l. Barem je tak bilo kod mene.

To si dobro rekao. Jako je individualno "gubljenje" sumpora. Kod strukturnijih, punijih vina, bogatih manoproteinima, polisaharidima je manje, kod drugih pak veće...
Dosta individualno.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član
*****
Offline Offline

Postova: 1.028


Vrgorac


« Odgovor #7 na: 20 Studeni, 2007, 14:44:33 »

Pozdrav.
Ne znam di ću s ovim pitanjem, valjda nisam falija..
Imam još 200-tinjak litara prošlogodišnjeg bijelog vina sorte zlatarica, vino je korektno, nema vizualnih mana.. e sad kad to vino odstoji na zraku (boca, bokal, čaša) cca dva il više dana dođe do promjene okusa, postane gorko, nepitko.
Da li je potrebna intervencija u vidu dodavanja vinobrana u inoxicu? Također jel potreban pretok?
Zadnji pretok je izvršen u siječnju.
Il da se što brže popije Grin
Evidentirano
Biczu
Gost
« Odgovor #8 na: 22 Studeni, 2007, 08:59:46 »

Pozdrav svima.

Prije dva dana sam pretakao vino, bio je otvoreni pretok. Kad sam vino vratio u inoxice, izmjerio sam sumpor i bio je oko 10ke. Dosumporio sam sa žveplastom kiselinom za +15 (na 500 l bačvu sam stavil 1,5 dl). Jučer sam išel mjerit i opet je sumpor na 12  Huh
Sad, pitanje je kad se može mjeriti sumpor nakon dodavanja, kolko teba vremena proci?

Još jedna stvar me interesira... naime dogodila mi se jedna p***rija.. imam u posebnoj inoxici kojih 100l izabele. nju sam vec prije pretocil, htel sam samo provjeriti sumpor i dosumporiti eventualno. Na poklopcu (unutarnjem) od inoxice imal mali plastični poklopac i na njemu zasipano cca 15g pyrovina (tak su mi preporucili). Dogodilo mi se da kad sam išel dodavati sumpor (isto ga je bilo 10) da mi je sadržaj tog poklopca pal u vino. Dal to kaj smeta vinu (ne bi smjelo), jer je taj pyrovin vec bio dugo gore i bil je skamenjen, nije više bil tak intenzivan miris kod otvaranja. Nisam dodaval sumpor, zmjeril sam drugi dan i bil je oko 22.

Isprike na dugom postu, hvala na mišljenjima.
Evidentirano
jura4
Novak
**
Offline Offline

Postova: 282


« Odgovor #9 na: 25 Studeni, 2007, 10:00:28 »

Pozdrav,
Nemam problema sa sumporom u vinu, već sa SUMPOROVODIKOM Smiley, a nisam htio otvarati novi topic, pa se nadam da će mi neto dati riješenje i odgovor na moje pitanje i problem. Radi se o crnom vinu, prekinuo sam vrenje sumporenjem jer sam bio zadovoljan kiselinama i šećerom, no nisam odmah pretočio nego tek nakon 10 dana jer sam imao kojekakvih drugih problema.... I sad vino mi smrdi po đubrenici (jebački). kad sam pretakao prozračio sam ga koliko sam god mogao, ali to i dalje smrdi i neznam kako ukloniti taj vražji smrad. Boja mi nije uopće bitna jer se od frankofke ni ne može dobiti neka strašna crnina, al me muči taj prokleti smrad koji se definitivno osjeti i u bambusu Smiley

pomogajte ljudi

pozz

p.s. A Šta da radim? Huh
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.828


Kloštar Podravski


« Odgovor #10 na: 25 Studeni, 2007, 14:45:48 »

Prvo pročitaj malo teme pod vinarstvom. Posebno mane i bolesti vina, analize vina, vrenje.
Sve je već napisano o načinima nastajanja i rješavanju toga problema.
Smrad je posljedica lošeg postupka vinifikacije. Problem se riješava zračnim pretokom, upotrebom bentonita, taloženjem s bakarnim citratom ( "kupzitom " ). Ako to ne pomogne najbolje ti je onda odnesti vino na analizu da se utrvdi šta i kako dalje ( refermentacija ili taloženje s bakarnim sulfatom ).

Citat:
Boja mi nije uopće bitna jer se od frankovke ni ne može dobiti neka strašna crnina

Od frankovke se dobije lijepa boja crnog vina, otkud ti sad to?
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


« Odgovor #11 na: 26 Studeni, 2007, 08:09:10 »

kako je navedeno, sumporovodik se rješava uspješno sa nekoliko preparata (Antibekser, Kupzt...)
No, zanima me kako si to kod crnog vina zaustavio vrenje sumporom?
Koliko si to sumpora stavio?
Jer ako si stavio dovoljno da zaustaviš kvasce kako uopće možeš očekivati boju, odnosno kakva je to boja kod crnog uz toliku količinu sumpora?
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #12 na: 26 Studeni, 2007, 14:28:40 »

kao prvo, nije mi bas jasno zasto bi isao prekidati vrenje jer to uglavnom ne zavrsava dobro, pogotovo kod crnih vina gdje se povecanim SO2 moze izgubiti boja, koja ce se ipak nakon nekog vremena vratiti. e sada, trebao si pretociti vino tako da odvojis sto vise taloga sa dna bacve jer ako se sumporovodik javi pred sam kraj fermentacije to je rezultat raspadanja kvasaca i sintetiziranja aminokiselina. malo ga se teze rjesiti nego ako se javi na pocetku fermentacije jer vise se ne stvara veca kolicina CO2 sa kojom obicno i H2S ispari iz bacve, tj. iz vina. dakle, vino treba pretociti uz zracenje, ali ne preveliko zbog povecanje mogucnosti stvaranja merkaptana, dovoljno je da udara u stijenku bacve i rasprsuje je se, ako se radi o manjoj kolicini H2S-a, ovo zracenje ce biti dovoljno jer je on jako lako hlapivi plin. apsolutno zadnji pokusaj je koristenje preparata na bazi bakrenog sulfata jer je bakar izrazito otrovan i nerazgradiv jer je teski metal i ako se zbilja vrlo strucno i detaljno njime ne barata, moze doci do trovanja ili cak i do smrti!

ps. uskoro cu zavrsiti clanak o H2S-u gdje ce biti detaljnije objasnjeno o pojavama, uzrocima i tretiranju.. Cool pozdrav.
Evidentirano

mh
Gost
« Odgovor #13 na: 13 Siječanj, 2008, 18:43:13 »

Imam višak sumprora u vinu. Malo se omaklo?? Kako sto skinuti?
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #14 na: 13 Siječanj, 2008, 18:47:03 »

Imam višak sumprora u vinu. Malo se omaklo?? Kako sto skinuti?

a koliko je to tocno? ako je zbilja visok vrlo jednostavno otvorenim pretokom.
Evidentirano

 Str: [1] 2 3 ... 47 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!