VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Rujan, 2021, 11:28:06

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.193 Postova u 362 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Proces prerade bijelog grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 102 Dolje Ispis
Autor Tema: Proces prerade bijelog grožđa  (Posjeta: 438029 puta)
klopotec
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 18


Email
« Odgovor #30 na: 18 Kolovoz, 2007, 11:15:03 »

Jos jedno pitanje,
nabavio sam novu bacvu od 500l cime je premazati izvani??

tradicionalno se drvene bačve premazuju lanenim uljem i to je savijet koji daju i stari bačvari. e sad, nisam siguran na koji način laneno ulje djeluje na začepljenje pora i sprječavanje "disanja" bačve.
U svakom slučaju lakiranje ne dolazi u obzir.
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #31 na: 18 Kolovoz, 2007, 16:27:17 »

moze se drvena bacva premazat i obicnim vazelinskim uljem koje ne zacepljuje pore.
Evidentirano

mate
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 23


Email
« Odgovor #32 na: 20 Kolovoz, 2007, 19:16:30 »

Jos jedno pitanje,
nabavio sam novu bacvu od 500l cime je premazati izvani??

vjerojatno je bacva drvena kad to pitas.. odgovor je s nicime! drvene bacve se ne bi smjele premazivati ni lakirati jer se na taj nacin zacepe pore drveta (duzica) i onda ti badava drvena bacva, postaje nepropusna za zrak, ovako je dobro. samo reci, di si je kupio i koliko suske? 8)

Bacvu sam kupio u bacvariji Stjepan Pozvek, dodje 7,5 kn/l.
Meni je bacva odlicna, hrast mirize ko najbolji parfem.
Ivane, jedno pitanje, kad talozimo most s bentonitom i zelatinom, dali u 24 h sav taj bentonit padne na dno bacve, sta ako ga ostane u mostu, da li to kvari vrenje?
Pozdrav.
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #33 na: 23 Kolovoz, 2007, 16:01:25 »

Jos jedno pitanje,
nabavio sam novu bacvu od 500l cime je premazati izvani??
vjerojatno je bacva drvena kad to pitas.. odgovor je s nicime! drvene bacve se ne bi smjele premazivati ni lakirati jer se na taj nacin zacepe pore drveta (duzica) i onda ti badava drvena bacva, postaje nepropusna za zrak, ovako je dobro. samo reci, di si je kupio i koliko suske? 8)
Bacvu sam kupio u bacvariji Stjepan Pozvek, dodje 7,5 kn/l.
Meni je bacva odlicna, hrast mirize ko najbolji parfem.
Ivane, jedno pitanje, kad talozimo most s bentonitom i zelatinom, dali u 24 h sav taj bentonit padne na dno bacve, sta ako ga ostane u mostu, da li to kvari vrenje?
Pozdrav.

da li je to obicna drvena bacva ili barrique bacva? kvaliteta talozenja najvise ovise o temperaturi i kolicini sumpora, sto je temp. niza i ima vise sumpora talozenje ce biti kvalitetnije i brze i obrnuto. most je ionako mutniji od vina a bistrenje se provodi zbog vise puta recenih razloga i ukratko, ne bi smjelo biti problema oko vrenja.
Evidentirano

mate
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 23


Email
« Odgovor #34 na: 23 Kolovoz, 2007, 22:26:44 »

da li je to obicna drvena bacva ili barrique bacva? kvaliteta talozenja najvise ovise o temperaturi i kolicini sumpora, sto je temp. niza i ima vise sumpora talozenje ce biti kvalitetnije i brze i obrnuto. most je ionako mutniji od vina a bistrenje se provodi zbog vise puta recenih razloga i ukratko, ne bi smjelo biti problema oko vrenja.

Bacva je obicna ali, izvrseno je na njoj srednje paljenje i moze posluzit za barik ako je ne ovinimo.
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #35 na: 24 Kolovoz, 2007, 11:11:06 »

da li je to obicna drvena bacva ili barrique bacva? kvaliteta talozenja najvise ovise o temperaturi i kolicini sumpora, sto je temp. niza i ima vise sumpora talozenje ce biti kvalitetnije i brze i obrnuto. most je ionako mutniji od vina a bistrenje se provodi zbog vise puta recenih razloga i ukratko, ne bi smjelo biti problema oko vrenja.

Bacva je obicna ali, izvrseno je na njoj srednje paljenje i moze posluzit za barik ako je ne ovinimo.

ako je srednje paljena onda znaci da je barik, sigurno ima jaki miris po dimu, vaniliji i przenome kada pomirisis iznutra.. a jel ima vrata ili samo otvor na vrhu? bez obzira da li je ovinio ili ne, ona nece izgubiti svojstva paljenja, i barik bacve se takoder moraju oviniti i dobro isprati prije upotrebe.
Evidentirano

GIANCARLO
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 78


Email
« Odgovor #36 na: 30 Kolovoz, 2007, 20:03:01 »

MOLIM savjet za kvasce: Sivi pinot (a da nije EC 1118), graševinu (a da nije CEG ili CM), rajnski rizling (a da nije CEG ili CS2) ??? Tražim naglašene voćne-citrusne arome.
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #37 na: 30 Kolovoz, 2007, 20:56:03 »

MOLIM savjet za kvasce: Sivi pinot (a da nije EC 1118), graševinu (a da nije CEG ili CM), rajnski rizling (a da nije CEG ili CS2) ??? Tražim naglašene voćne-citrusne arome.

savjet: spontana fermentacija.. ;)
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #38 na: 31 Kolovoz, 2007, 14:55:02 »

MOLIM savjet za kvasce: Sivi pinot (a da nije EC 1118), graševinu (a da nije CEG ili CM), rajnski rizling (a da nije CEG ili CS2) ??? Tražim naglašene voćne-citrusne arome.

ne znam zašto bježati od ovih kvasaca, no solucija ima:
Sivi pinot - Cross evolution, QA 23 ili možda još bolje CY-3079
Graševina - QA 23 čak i 228, vrlo zanimljivo, tipična graševina, bez težine
Rajnski rizling - R2, D-47, QA -23

ima toga još....

hmm, spontana fermentacija sa željom u te arome.....i ja uplatio loto i očekujem dobitak, eto toliko ;)
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #39 na: 31 Kolovoz, 2007, 20:30:43 »

mislim da je najbolje dobiti tipicnu sortnu grasevinu, danas svi traze te neke imaginarne cvijetno-vocne arome..? bitno je da ako se vino vec radi od samo jedne sorte ili s vecim udjelom jedne sorte da bude organolepticno tipicno po toj sorti a ne da sivi pinot, chardonnay, grasevina, traminac imaju jednake arome, to je pogresan nacin i pristup. da vino ima lijepi miris najbitnije ga je ocuvati od oksidacije, cak i minimalne, dakle uvijek trebaju biti pune bacve (inox ili drvene, svejedno, uvijek pune), optimalan slobodni SO2, temperatura sto niza (12-15 celzija) i jako bitno odrzavanje higijene u podrumu, dakle ciste bacve, podovi, pipe, poklopci.. i takvo vino, bez obzira na izbor kvasaca, ce imati svjezinu, bit ce lagano, pitko, a samim time ce do izrazaja doci i vocne arome (pogotovo ako je grozde bilo zrelo i kvalitetno preradeno) tipicne za odredenu sortu, i to je to. a sad tko zeli dobiti nesto posebno, napredno vino sa odredenim izrazenim aromama treba imati i iskustva sa sortom, preradom i kvascima, ne moze se prvi puta napraviti cudo, ovdje je iskustvo najbitnije.. CY3079 je po meni jako dobar kvasac, eto toliko.. 8)
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #40 na: 03 Rujan, 2007, 09:34:49 »

Imaginarne note u sortnim vinima se dobijaju neadekvatnim kombiniranjem sorata. Nažalost, prečesto sam bio na komisijama i degustacijama svjedok nesortnih mirisa, odnosno chardonaya koji mirišu na sauvignon, ili graševina ili rajnskih sa muškatnim mirisima i sl.
Bitno je i koji se kvasci koriste. Nažalost, u ponudi u EU se mogu naći i aromatizirani kvasci koji već samo po sebi mirišu na određene note.
No serije navedene gore, Lalvin i Uvaferm samo mogu izlučiti iz mošta note koje taj mošt, odnosno grožđe je tijekom godine skupio.
Svakako to znači, da kvasac neće stvoriti cvjetne, voćne ili bilo koje druge arome ako ta sorta nema to mogućnost.
Jednako kao i upotreba nekih enzima kod sorata, gdje ne mogu napraviti ništa ili jako jako malo.
Evidentirano
toplichanec
Novak
**
Offline Offline

Postova: 320

Krapinske Toplice


Email
« Odgovor #41 na: 04 Rujan, 2007, 13:14:16 »

Ajmo jedno pitanjce za Quercusa i comp. Mislim da bi ovo pitanje u ovu temu najbolje spadalo.

Da li je bolje staviti bentonit i želatinu kad se taloži, ili kad završni burni kip. Naime, ja taoložim (već sam negdje lani napisal) sa sumporom, a nakon toga još talog sprešam. Kad završi burni kip ili pred kraj, stavljal sam bentonit. Vino mi je bilo ok, ali ne znam kaj je bolje.

Kaj preporučate.  ???

llp
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #42 na: 04 Rujan, 2007, 14:10:21 »

Sa sumporom (vinobran, sumpovin) se ne radi taloženje! Sumpor samo služi za onemogućavanje rada divljih kvasaca i bakterija, mošt je miran, te teže čestice padaju na dno posude, dolazi do rasluzivanja ili samotaloženja mošta.
Upotrebom enoloških preparata, kao što su želatina i bentonit, mi dodatno uklanjamo nepotrebne čestice iz mošta, te smanjujemo mnogostruke probleme koje one mogu izazvati, i puno manje problema sa vinom, odnosno lakšu manipulaciju.
Npr. upotrebom bentonita (ciljanog i primjerenog) mi uklanjamo bjelančevine, a u njih spadaju i enzimi koji su nastali djelovanje divljih kvasaca i bakterija, a mnogi od njih su velika smetnja i problematika mošta, vrenja i vina. Sa želatinom podpomognutom npr. kazeinom mi uklanjamo fenole, oksidativne fenole, tvari na koje se kisik vrlo lako veže, uklanjamo i ostale čestice koje su nam samo smetnja.
Svakako da se sa dozama ne smije pretjerivati, da se moraju koristiti ciljeni preparati, ali vrlo često je učinak puno bolji nego kao kod samoraszluzivanja mošta.
Istina, postoje mnoga vina koja su dala izvrsne rezultate samosluzivanjem, ali globalno gledajući, upotreba enoloških preparata ima više prednosti i pozitivnih efekata.
Evidentirano
Dean
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 35



Email
« Odgovor #43 na: 04 Rujan, 2007, 20:10:54 »

Poštovani vinogradari ove godine odlučio sam pokušati napraviti malo vina po novijim tehnologijama (Ja i stari radimo vino po starinskom sistemu - stari uporno nece sumporiti vino (da mu smrdi) a kad sam mu rekao za kvasce umro je od smjeha  ::) tako da cu ja pokusati ove godine odvojeno u jednoj bacvi pravilno  ;D

samo čitao sam i googlao i nisam baš na čisto kako bi to trebalo iči  :-[  pokušati ču staviti natuknice molim vas da pogledate i ispravite me ...  radi se o Istarskon malvaziji

1. nakon berbe odmah  ide muljanje (odvajanje od peteljki)

2. e sad mi nismo prešali nemamo ni prešu (ali mislim da bi za cca 150 litara nešto smislio) ranije smo puštali da zakuha skupa sa bobicama - ja bi bobice odvojio i nakon što to isprešam ubacim kalijev bisulfit...

3. Dali mi je neophodno staviti vinske kvasce neki mi govore da ih nedodaju i da vino svejedno zakuha uredno, ja bi radije dodao ali...

budite njezni sa kritikama nije mi ni terminologija baš prava ali do sada sam bio strogo samo manovalac u podrumu  :-\ :-\
zahvaljujem na bilokakvim eventualnim odgovorima
pozdrav
Evidentirano
Dioniz
Administrator
Mlađi novak
*****
Offline Offline

Postova: 26



WWW Email
« Odgovor #44 na: 04 Rujan, 2007, 20:22:49 »

Evo ovo bi mogao biti dobar početak:

Proces prerade bijelog grožđa i taloženje mošta

Proces prerade crnog grožđa i maceracija

Pozdrav
Evidentirano

Nobus potatoribus non facile est.

In vino veritas.
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 102 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!