VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
16 Rujan, 2019, 18:09:56

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
68.332 Postova u 358 Tema od 1.634 Članova
Najnoviji Član: Bobobit
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Kultura pijenja vina
| |-+  Kultura pijenja vina
| | |-+  Kako i gdje naučiti ponešto o vinima, kušanje i kušači vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 Dolje Ispis
Autor Tema: Kako i gdje naučiti ponešto o vinima, kušanje i kušači vina  (Posjeta: 55752 puta)
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #75 na: 17 Studeni, 2012, 16:26:55 »

Imaš pravo,oprosti...ipak ti jedini sve znaš.Nadam se da ćeš uspjet u svojoj filozofiji proizvodnje.Samo hrabrno naprijed!

naravno da ne znam sve, to ne zna nitko ali sta, realno govoreci, nije malo smjesno i neozbiljno konstatirati da je vino oksidirano a nisi ga niti vidio, niti pomirisao a bogme niti probao..!?

to si napisao tek toliko da nesto napises i da popljujes.. Roll Eyes

ali nema veze, sve ja to kuzim, bez brige, nisi jedini koji tako (usko) razmislja.. Cool

i ja se isto nadam da cu uspjeti jer alternativa jednostavno ne postoji.

zivio! Wink
Evidentirano

dock
Novak
**
Offline Offline

Postova: 563



« Odgovor #76 na: 17 Studeni, 2012, 21:51:22 »

naravno da ne znam sve, to ne zna nitko ali sta, realno govoreci, nije malo smjesno i neozbiljno konstatirati da je vino oksidirano a nisi ga niti vidio, niti pomirisao a bogme niti probao..!?

to si napisao tek toliko da nesto napises i da popljujes.. Roll Eyes

ali nema veze, sve ja to kuzim, bez brige, nisi jedini koji tako (usko) razmislja.. Cool

i ja se isto nadam da cu uspjeti jer alternativa jednostavno ne postoji.

zivio! Wink
ivo držim ti fige Wink
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Mc Ozy
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.409


Marija Bistrica


« Odgovor #77 na: 18 Studeni, 2012, 01:44:45 »

IVAN@
Ja sam mislil da se radi o kombinaciji neke vrste izborne berbe, da možda nekaj eksperimentiraš s malim količinama. Rezana berba,prstenovani  lucnjevi, probrano grožđe i bobice i sl. !
Evidentirano

46.086344, 16.117566
bistrica
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 87


« Odgovor #78 na: 18 Studeni, 2012, 12:38:26 »

pa to sam stavio tolko iz fore, da razbijemo malo dosadu i letargiju na forumu.. Wink
Citat:
nisi jedini koji tako (usko) razmislja.. i ja se isto nadam da cu uspjeti jer alternativa jednostavno ne postoji
Svaka čast za fotku. Po meni je to kruna tvog pisanja o drugačijoj filozofiji i pristupu pravljenju vina. Sa njom si definitivno kod nekih razbio ono što je važno, poneki preostali žestoki otpor prema bilo kojem koraku ili ideji drugačijoj od konvencionalne. Upravo i samo toliko, jer ima i ona druga strana priče koju je nadasve pametno i korisno razbiti. Izvini ako sam stekao pogrešan dojam iz navedenog citata. 
Tvoja isključivost i otpor prema bilo kojoj konvencionalnoj metodi čak i kada je nužna i strogo ograničena.
Ove dvije stvari nisu ni blizu u tolikoj suprotnosti kao što izgleda ili što ponekad hoćeš da izgleda. U pitanju je dijalektički krug  koji nikada ne prestaje da se vrti. To je ono Hegelovo, teza–antiteza=sinteza, pa kada se ova zadnja ustoliči postaje teza u novom krugu. Upravo takvu sudbinu su doživljavale i doživljavaju mnoge stvari u vinarstvu. Autohtoni-selekcionirani kvasci, oksidativni-reduktivni procesi, pretjerano sumporenje-uopšte bez sumpora, vino se stvara u vinogradu a ne u podrumu-isforsirani intervencionizam u podrumu, brza prerada-maceracija bijelih vina, silne agrotehničke mjere-njihov totalni izostanak i sl. Jedno bez drugog u bilo kom obliku u masovnim tokovima ne ide, jer onda prestaje razvoj ideje i sve stagnira i tavori. Ništa od ovog nije apsolutno dorečeno niti će to ikada biti u smislu cjelokupnog koncepta pravljenja vina. Vrhunac je biti korak ili jedan krug ispred aktualnog trenutka, a to se onda naziva iskorak ili originalnost. Uostalom zbog njega i imaš ovo sa selekcijom Škrleta, samo ne bi trebalo stati ili odlutati na pogrešnu stranu. Unaprijed se radujem trenutku u kojem ću ga otvoriti.
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #79 na: 18 Studeni, 2012, 16:55:40 »

IVAN@
Ja sam mislil da se radi o kombinaciji neke vrste izborne berbe, da možda nekaj eksperimentiraš s malim količinama. Rezana berba,prstenovani  lucnjevi, probrano grožđe i bobice i sl. !

ma ne, nista u tom pravcu, trenutno me takva vina ne zanimaju s proizvodne strane ali mozda nagodinu nesto probam sa chardonnayem..

ozbiljnije su me poceli vuci pjenusci, mozda i to nesto skemijam jer imam i ch i pinot crni pa nikad se ne zna..

al najozbiljnije se mislim posvetit maceracijama bijelih sorti, ponajprije skrleta jer nisam ocekivao ovako dobar rezultat!
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #80 na: 18 Studeni, 2012, 16:56:02 »

ivo držim ti fige Wink

hehe, ajd fala! Cool
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #81 na: 18 Studeni, 2012, 17:14:35 »

Svaka čast za fotku. Po meni je to kruna tvog pisanja o drugačijoj filozofiji i pristupu pravljenju vina. Sa njom si definitivno kod nekih razbio ono što je važno, poneki preostali žestoki otpor prema bilo kojem koraku ili ideji drugačijoj od konvencionalne. Upravo i samo toliko, jer ima i ona druga strana priče koju je nadasve pametno i korisno razbiti. Izvini ako sam stekao pogrešan dojam iz navedenog citata. 
Tvoja isključivost i otpor prema bilo kojoj konvencionalnoj metodi čak i kada je nužna i strogo ograničena.
Ove dvije stvari nisu ni blizu u tolikoj suprotnosti kao što izgleda ili što ponekad hoćeš da izgleda. U pitanju je dijalektički krug  koji nikada ne prestaje da se vrti. To je ono Hegelovo, teza–antiteza=sinteza, pa kada se ova zadnja ustoliči postaje teza u novom krugu. Upravo takvu sudbinu su doživljavale i doživljavaju mnoge stvari u vinarstvu. Autohtoni-selekcionirani kvasci, oksidativni-reduktivni procesi, pretjerano sumporenje-uopšte bez sumpora, vino se stvara u vinogradu a ne u podrumu-isforsirani intervencionizam u podrumu, brza prerada-maceracija bijelih vina, silne agrotehničke mjere-njihov totalni izostanak i sl. Jedno bez drugog u bilo kom obliku u masovnim tokovima ne ide, jer onda prestaje razvoj ideje i sve stagnira i tavori. Ništa od ovog nije apsolutno dorečeno niti će to ikada biti u smislu cjelokupnog koncepta pravljenja vina. Vrhunac je biti korak ili jedan krug ispred aktualnog trenutka, a to se onda naziva iskorak ili originalnost. Uostalom zbog njega i imaš ovo sa selekcijom Škrleta, samo ne bi trebalo stati ili odlutati na pogrešnu stranu. Unaprijed se radujem trenutku u kojem ću ga otvoriti.

hm, zanmiljiv post i zanimljivo razmisljanje..

ne znam sta da ti pametno odgovorim na ovo posto je ovo vise kao neki "zakljucak" na temu.

iskreno se nadam da necu "odlutati na pogresnu stranu" iako niti ne znam sto bi tocno znacilo pogresna strana ali na onu konvencionalnu sigurno necu..

otvori ga sto prije i uzivaj u Skrletu Selekciji! Wink

ps. uzmi malo vecu i siru casu (ako imas takvo nesto), ohladi ga i promatraj razvoj vina kako se grije jer ipak mislim da najbolje pase na nesto visoj temperaturi (12-14°C).
Evidentirano

bistrica
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 87


« Odgovor #82 na: 18 Studeni, 2012, 20:17:10 »

Citat:
ps. uzmi malo vecu i siru casu (ako imas takvo nesto)...
Kod nas su u Merkatoru uz stalne kupovine malte ne džaba dijelili neke velike Riedel čaše.
Bolje da ih upotrijebim za vino nego da djeca piju vodu iz njih.  Grin

P.S. Ako ih i ti negdje dobiješ, pa budeš pio vino iz njih sjeti se dijalektike, ma šta to značilo.
Evidentirano
Čvarkeš
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 15



« Odgovor #83 na: 01 Veljača, 2013, 11:03:52 »

Da li netko može preporučiti gdje nabaviti (povoljno) čaše za degustaciju bijelog vina (tulipan-"za mali nos")? Trebam oko 1000 kom za izložbu vina
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.409


Marija Bistrica


« Odgovor #84 na: 01 Veljača, 2013, 18:05:15 »

Probaj ovdje http://www.bumbar.hr/home.php?page=2&node=5
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Ruki
Novak
**
Offline Offline

Postova: 261



« Odgovor #85 na: 01 Veljača, 2013, 21:04:32 »

nema jedne bobice druge sorte a kamoli crne!

sve 100% cisti skrlet maceriran 7 dana u inox bacvi bez kontrole temperature i naravno, bez dodavanja icega osim par grama vinobrana odmah nakon muljanja.

ne bi vjerovao koji miris ima, mirisi na narance, crveni grejp.. uglavnom na agrume i tropsko voce, nevjerojatan nos! Cool
Ivane ajd molim ete reci ako nije problem u kakvom je sad stanju ovo vino?
Evidentirano
Agroteka
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 217


http://www.facebook.com/AgroArt


« Odgovor #86 na: 02 Veljača, 2013, 08:25:42 »

Da li netko može preporučiti gdje nabaviti (povoljno) čaše za degustaciju bijelog vina (tulipan-"za mali nos")? Trebam oko 1000 kom za izložbu vina
Provjeri metro i pevec tam sam bil jucer pa sam ih vidio... Nisam gledao cijenu...
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 4.280


Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I


WWW
« Odgovor #87 na: 18 Kolovoz, 2013, 15:07:14 »

Skrlet, jednogodisnje vino - mit ili istina?

Cesto od vinara, ali i kupaca cujem opaske kako je skrlet vino koje treba popiti do berbe, a najbolje do 5og mjeseca jer nakon toga rapidno opada kvalitetom u smislu organoleptickih svojstava. Osobno nisam pobornik takvih hipoteza bez obzira na cinjenicu da sve sorte grozdja nemaju isti potencijal dozrijevanja. Pod slicnom pretpostavkom, prije 15ak godina tretiralo se i malvaziju dok su danas stvari poprilicno drugacije te na trzistu imamo maceriranih, odlezanih malvazija koja su odlicno prihvacene od domacih i stranih vinskih kriticara i vinske publike. Istarska malvazija je cisti dokaz da svaka sorta ima potencijal za nekoliko stilova vina, od mladenackih, svjezih, idealnih za ljetne vrucine do ozbiljnijih, odlezanih, maceriranih idealnih za samostalno konzumiranje. U kojem smjeru se moze ocekivati razvoj skrleta kao jedne od nasih autohtonih sorti? Ima li potencijal za siru stilistiku ili ga se treba raditi na jedan, moderan nacin te ga pustati na trziste vrlo rano kako bi se potrosilo do sljedece berbe? Djelomican odgovor na to pokusao sam naci uz pomoc predsjednika Moslavacih vinskih cesta vertikalnim kusanjem nasih skrleta od berbe 2012-2008.
Prvi je na redu bio skrlet 2012. iz inoxa. Blijedo zuta boja, svjez nos i lagano tijelo, idealno ljetno vino, pogodno za poznat hrvatski koktel - gemist. Drugi na redu je bio skrlet 2012. iz drveta koji je odlezavao na finim kvascima u periodu od 4mj. Sire i kompleksnije, arome punije i zaokruzenije tijelo s duzim finisom i laganim taninskim zavrsetkom. Ostavlja puno ozbiljniji dojam od inox varijante. Nakon kusanja 2 skrleta posljednje berbe krecemo s otvaranjem butelja. 2011. je obiljezena velikom susom samim time visokim alkoholima i niskim kiselinama, gdje su i arome bile problematicne. Ovaj skrlet je maceriran 3h pod suhim ledom, djelomicno fermentiran u inoxu, djelomicno u drvetu. Nazalost butelja je bila zatvorena losim cepom koji se osjetio u vinu, iako ako se i to zanemari, vrlo je ocit pad u vitalnosti te je ocito da je ovaj skrlet prosao svoj peak.
Nakon toga slijede 2 skrleta iz katastrofalne berbe 2010., jedan u polusuhoj varijanti drugi u suhoj varijanti. Oba skrleta imaju zlatno zutu boju sto upucuje na starije godiste, ali nosom, osim cvijetnih, dominiraju petrolejne note toliko karakteristicne za rizling?! Ostajemo zacudjeni. Zajednicka poveznica ova 2 skrleta su kvasci sa ß-glukozidaznim djelovanjem te grozdje koje je bilo zahvaceno botritisom. Zakljucak je bio da navedena kombinacija u skrletu daje petrolejne note slicne rajnskom rizlingu, ali i rusi mit o tome da su petrolejne note iskljucivo rezervirane za rizlinge. Kombinacija botritisa i odredjene vrste kvasaca tijekom odlezavanja moze stvoriti note i u nekim drugim bijelim kultivarima, poput skrleta. Iako sam osobno uvjerenja da kvasci ne igraju ulogu u stvaranju petrolejnih tercijarnih aroma koliko cinjenica da su oba skrleta nastala od botritiziranog grozdja.
Slijede 2 skrleta iz fenomenalne berbe 2009. Nazalost suha verzija je prosla mnoge torture tijekom svog zivotnog vijeka, dijametralno suprotne od enoloskih postupaka koji se preporucaju za proizvodnju kvalitetnih/vrhunskih vina pa sam bio malo skeptican prije kusanja. No na svu srecu bio sam u krivu. Radi se o 4 godine starom skrletu koji nas naprosto zapanjuje svojim mladenackim, tipicno skrletskim aromama, ali i punim, zaokruzenim tijelom. Polusuha, nefiltrirana verzija je slicne aromatike, ali nesto slabijeg tijela s vecim ostatkom secera te bi svakako bolje odgovarala njeznijem spolu. Za kraj kusamo berbu 2008. za koju je odmah zakljucujemo da je evidentno u padu. Spoj loseg cepa, te neadekvatnog skladistenja (to se odnosi na sve butelje) uz evidentan umor daju slabasno vino, neprepoznatljivo za skrlet kako na nosu tako i na nepcu. Da se razumijemo vino nema neku izrazenu manu, ali je jednostavno proslo svoj vrhunac.
Zakljucak na kraju dana je bio da skrlet ima potencijal dozrijevanja ukoliko se ispune odredjeni preduvjeti u vinogradu i podrumu. Kvasci koji izrazavaju aromatiku pri niskim temperaturama te daju fenomenalne arome u prvoj godini, kasnije naglo padaju i vina brze gube sortne karakteristike. Vise kiseline u berbi, pracene boljom zastitom masulja od oksidacije te uvjetno receno visi alkoholi, duze zadrzavaju sortne karakteristike vina prilikom odlezavanja. U same tehnike proizvodnje poput duzih maceracija, odlezavanja na talogu, fermentacija prirodnim kvascima tj. neintervenisticko vinarenje, nismo ulazili iako iste nebi smjeli zanemareti prilikom rasprave o dugovjecnosti jednog bijelog vina.





Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 4.280


Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I


WWW
« Odgovor #88 na: 09 Studeni, 2013, 19:50:52 »

Nasa udruga organizira dvodnevnu radionicu/trening za sommeliere. To je u principu presjek 1. i 2. stupnja sommelierskog obrazovanja. Zanimljivih stvari se moglo nauciti od gosp. Franje Francema. Smiley
Evidentirano

ozren007
Novak
**
Offline Offline

Postova: 321


« Odgovor #89 na: 10 Studeni, 2013, 10:36:49 »

Nasa udruga organizira dvodnevnu radionicu/trening za sommeliere. To je u principu presjek 1. i 2. stupnja sommelierskog obrazovanja. Zanimljivih stvari se moglo nauciti od gosp. Franje Francema. Smiley
kada i gdje?!! Da li postoji mogucnost prisutstva ukoliko midi clan udruge ili je zatvorenog tipa
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!