VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Rujan, 2021, 12:17:44

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.193 Postova u 362 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Stvaranje dodatnih kursora buke-a i čuvanje istih, kod bijelih vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 ... 11 Dolje Ispis
Autor Tema: Stvaranje dodatnih kursora buke-a i čuvanje istih, kod bijelih vina  (Posjeta: 67598 puta)
shogun
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 29


Email
« Odgovor #15 na: 26 Siječanj, 2007, 13:39:19 »

bok,
pospremanje je islo ovako:
  • muljanje (s odvajanjem peteljki)
  • prešanje
  • sumporenje mošta i taloženje 24h (bez dodatka bistrila)
  • odtakanje u bačve
tek tada dodan je bentonit, hrana za kvasce, kvasci... ne pitaj me razlog zašto. To je "tehnologija" koju sam preuzeo od djeda.
Prije prvog pretoka dodao sam želatinu i SILFLOCK. Sad čitam na forumu da želatini treba 20-ak dana da odradi svoj posao. Ja nisam toliko dugo čekao pa može biti da je zbog toga vino ostalo magličasto i pre-gorko.
što sad?
thnx

evo ovako moje mišljenje:
kod taloženja mošta stavi mošt želatinu da ti odmah skine udio tanina pri tome vezajući svoje naboje. Pri tome u startu već taložiš vezajuću gorčinu iz mošta jer ti gorčina dolazi iz pektina ostataka peteljki koje prođu muljanje.Tako da kasnije ne puštaš fermentaciju s prisutnošću te gorčine.
Isto tako zašto stavljaš zajedno kvasce s bentolitom.......pusti fermentaciju da radi na miru, znaš i sam da kada je vino mrtvo, nema fermentacije, da se tek tada počinje bistriti i taložiti. Bentolit stavi nakon fermentacije i to u trenutku kada si vino odvojio od kvasaca koji padnu na dno (ne zaboravi prije zasumporiti).

pitao si što sad:
pa ja bih na tvome mjestu s obzirom da plivajuću mutnoću skida želatina, pod obavezno stavio nju i ponovio postupak. (čak razmišljam da staviš ponovno s tom želatinom i bentolit, al onda drži max. 3 tjedna)
Nakon toga cca. 2-3 tjedna, pretoći, al preporučam da k tome ak imaš mogučnost, da vino profiltriraš kroz filter slojnice nakon nekog vremena.....preporuka negdje sredinom proljeća kada mirisi i srž vina sazrije.
Preporuka dodatna je da kod dodavanja bentolita ponovno staviš zajedno s njim želatinu..........rezultat je puno bolji i daje veću garanciju kvalitete.

...nadam se da sam pomogao, pitaj samo dalje
Evidentirano
klopotec
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 18


Email
« Odgovor #16 na: 26 Siječanj, 2007, 13:59:51 »

hvala Shogun na brzom odgovoru i preporukama.
Na žalost savijete vezane uz taloženje i bistrenbje mošta ću moći primjeniti tek kod nove berbe :-)
Objašnjenje (nije moje originalno) za dodavanje bentonita u vrenju je "da se izbjegne ponovo miješanje taloga nakon vrenja"...
Najesen ću definitvno odustati od ove metode jer koliko vidim svi najprije predbistre mošt, puste da vrenje odradi svoje, pa tek onda ide dodatni tretman.

hvala još jednom
Evidentirano
shogun
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 29


Email
« Odgovor #17 na: 26 Siječanj, 2007, 14:04:54 »

tako je
probaj to sljedeće godine tako napraviti a do tada probaj ono što sam ti rekao jer češ imati bolje rezultate sigurno!


lp
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #18 na: 30 Siječanj, 2007, 15:48:18 »

Nijedan beta enzim ne može kod grašđevina napraviti čudo, zapravo, može malo, jako malo, bez obzira o kojem se radi.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #19 na: 30 Siječanj, 2007, 18:49:05 »

Quote
Nijedan beta enzim ne može kod grašđevina napraviti čudo, zapravo, može malo, jako malo, bez obzira o kojem se radi.

Mislim i na više sorata od toga (šipon, kraljevina, rizvanac, bijeli pinot, chardonnay obični klon). Ovo je moje mišljenje, a sad ako neko ima drukčija iskustva nek se javi. 
Evidentirano

shogun
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 29


Email
« Odgovor #20 na: 31 Siječanj, 2007, 08:51:20 »

da budemo činjenićni, mirisne sorte tak i tak ne trebaju pomoć enzima ako se proces izrade vina provodi kvalitetno i provjereno, no da je istina da beta ne može neke iznimne rezultate napraviti kod graševine i ostalih navedenih sorata to je istina jer nema što izvući tako da radi minimalne pomake u kursoru.
...nadalje koristit betu nije na odmet, dapače daje ipak neki rezultat.
....dali postoji neko dodatno rješenje ili tehonologija-proces koji bi dao bolje rezultate kod takovih sorata, (kao što sam i otvorio temu), zamolio bih sve da se ukljuće pa da share-amo infose. Možda tko imam kakve ideje ili saznanja po tom pitanju same TEME.


lp svima u forumu te u ime vinogradarske udruge Brenta!
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #21 na: 31 Siječanj, 2007, 15:28:58 »

Ideja je zanimljiva, imaš jedan drukčiji put koji traži puno rada i vremena, a bazira se na  introduciranju novih klonova u vinogradarstvu. Evo ti jedan primjer, postoji tzv. klon mirisnog chardonnaya. Nisam nikad probao takvo vino, ne znam kakvo je u odnosu na običan ch, ali postoji. U biti većina ovih sorata koje kupujemo u rasadnicima su većinom poboljšani klonovi matičnih sorata. Većinom se baziraju na boljoj rodnosti, ali  ima i onih kojima je pojačana i aroma,boja i još neke stvari. Tu su mogućnosti dosta velike, a razvijaju se svakim danom sve više. Također križanjem određenih sorata možeš isto dobiti poboljšane odlike. Jedan od najpoznatijih križanaca i po meni vrlo fino vino je incroce manzoni bijeli. Možda se i kakav naš aromatičniji klon pojavi što i ne bi bilo čudno s obzirom na broj autohtonih sorata koje imamo, posebno dalmatinskih. S upotrebom moderne vinarske tehnologije ko zna šta bi se dalo izvući.
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #22 na: 01 Veljača, 2007, 01:13:20 »

shogun, ti si clan udruge Brenta iz Ivanic Grada?
Evidentirano

shogun
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 29


Email
« Odgovor #23 na: 01 Veljača, 2007, 08:06:04 »

da već niz godina, zakaj pitaš?
Evidentirano
shogun
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 29


Email
« Odgovor #24 na: 01 Veljača, 2007, 08:12:11 »

Ideja je zanimljiva, imaš jedan drukčiji put koji traži puno rada i vremena, a bazira se na  introduciranju novih klonova u vinogradarstvu. Evo ti jedan primjer, postoji tzv. klon mirisnog chardonnaya. Nisam nikad probao takvo vino, ne znam kakvo je u odnosu na običan ch, ali postoji. U biti većina ovih sorata koje kupujemo u rasadnicima su većinom poboljšani klonovi matičnih sorata. Većinom se baziraju na boljoj rodnosti, ali  ima i onih kojima je pojačana i aroma,boja i još neke stvari. Tu su mogućnosti dosta velike, a razvijaju se svakim danom sve više. Također križanjem određenih sorata možeš isto dobiti poboljšane odlike. Jedan od najpoznatijih križanaca i po meni vrlo fino vino je incroce manzoni bijeli. Možda se i kakav naš aromatičniji klon pojavi što i ne bi bilo čudno s obzirom na broj autohtonih sorata koje imamo, posebno dalmatinskih. S upotrebom moderne vinarske tehnologije ko zna šta bi se dalo izvući.

sjećam se jednog predavanja kod mene u Brenti gdje je predavanje vodio Bižić iz Pavina. Naime rekao je jednu interesatnu stvar a to je da su pred dvije godine francuzi napravili selektivne kvasce divlje sorte nešto poput našeg Tuduma možda čak i isto (ne držite me za riječ), gdje je pri tom rekao da su dobili vrhunske rezultate primjenivši te kvasce na neke sorte. interesantna stvar no kada i gdje će to ući u provjerenu upotrebu neznam. No činjenićno je da ima ideja, saznanja, novih procesa i tehnologija, pitanje je samo kada će takve informacije biti dostupne kao nečiji know how.?!
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #25 na: 01 Veljača, 2007, 08:27:23 »

pa iskreno načelno je ista vrsta.
no ovaj je po mojem mišljenju puno kvalitetniji i jači.

ne, nije nikako isti i ne utječe ne iste stvari.
Lallzym beta je betaglukozidazni enzim, i kao takav utječe na aromatke kompnente beta glukozidaza, dok je drugi navedeni enzim pektolitički i kao takav utječe na druge spojeve i na drugi način.
O tome koji je kvalitetniji, a posebice kad se zna ovo što sam naveo, je bepredmetno pričati. To što je jedan od njih dijelovao u jednom slučaju a nije u drugom je samo stvar toga na što je imao dijelovati ili ne.
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 78


Email
« Odgovor #26 na: 02 Veljača, 2007, 00:11:11 »

Halo Shogun!

Kako postati član udruge Brenta i što se dobiva tim članstvom? BTW imam par ha u Šušnjarima.
Evidentirano
shogun
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 29


Email
« Odgovor #27 na: 02 Veljača, 2007, 11:51:39 »

jednostavno,
javiš se Predsjedniku Udruge "Brenta" i platiš članarinu cca. 120 kn
njegov broj moba:

098452971
Škrinjar
Evidentirano
shogun
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 29


Email
« Odgovor #28 na: 02 Veljača, 2007, 11:52:17 »

e a od kud si gancarlo?
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 78


Email
« Odgovor #29 na: 04 Veljača, 2007, 19:52:32 »

e a od kud si gancarlo?

Zagreb
Evidentirano
 Str: 1 [2] 3 4 ... 11 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!