VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Rujan, 2021, 13:22:01

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.193 Postova u 362 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Pretok vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 49 50 [51] Dolje Ispis
Autor Tema: Pretok vina  (Posjeta: 247871 puta)
Branee
Novak
**
Offline Offline

Postova: 503


Email
« Odgovor #750 na: 01 Lipanj, 2017, 11:59:10 »

Mda, puuno je prakticnije, a na kraju i brze istocit 3-4-5 kanti sa dna bacve na donji ispust nego sve pokusat ispumpat...jbga, skola kosta
Evidentirano

Lokacija; Haloze - Zagorje
Umjereno uzivanje u vinu ne moze skoditi niti u najvecim kolicinama
Mc Ozy
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.514


Marija Bistrica


Email
« Odgovor #751 na: 21 Listopad, 2019, 18:25:10 »

Ja čuvam u podrumu na polici, 5-12 °C. U prodavaonicama je uz čavle,šarafe i sl.

Nego ne radi tema "pretok vina". Zna li netko to pokrenuti? Pretočio sam jer želim sačuvati kiseline. Pretok sa zrakom, inox-kaca-inox, stara pumpa od veš mašine još radi besprijekorno,tiho ... za dvadesetak min. cca 500 l. Bistrila još ne stavljam, tek za slijedeći pretok, a zima će pokazati kad će on biti.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Koshpa
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 4.329


Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I


WWW Email
« Odgovor #752 na: 25 Listopad, 2019, 17:43:21 »

Radi  ;)
Evidentirano

Mate Šumpreš
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 5


Email
« Odgovor #753 na: 22 Listopad, 2020, 17:45:00 »

Želim znati kada je najbolje napraviti prvi pretok bijelog vina. Moji roditelji proizvode vino već godinama od sorte iz vrgorskog kraja, ali ne bilježe postupke kako bi ih ponavljali kada oni rezultiraju dobrim vinom. Ove godine smo preradili grožđe i mošt ulili u inoks bačvu 19. rujna. Bačva je zapremnine 300 L a mošta je bilo oko 250 L. Sve smo dobro zatvorili i stavili vrenjaču kako bi pratili vrenje. U prvim danima listopada prestalo je burno vrenje i počelo je tiho vrenje. Prije otprilike tjedan dana moji roditelji su otvorili bačvu, obrisali kondenziranu vlagu na poklopcu i opet sve zatvorili. S vremena na vrijeme pojavi se poneki mjehur od tihog vrenja.

Kada obaviti prvi pretok kako bi se odvojilo mlado vino od taloga? Treba li već sada uliti enološko ulje kako bi se mlado vino zaštitilo od oksidacije? Zanimaju me rješenja od oka jer moji roditelji nisu vični mjerenjima eno-vin kompletima. Time ću se ja baviti jednom kada budem samostalno radio vino. Dobio sam savjet od sumještanina, istog onog koji je savjetovao brisanje kondenzirane vodene pare na poklopcu bačve, da par dana prije prvog pretoka dodam 0,5 dcl/100 L sumpora kako bi se mlado vino još istaložilo i da pri pretoku pumpu postavim 10 cm iznad dna kako ne bih povlačio mulj.
Evidentirano
Bobobit
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 78


Email
« Odgovor #754 na: 22 Listopad, 2020, 18:52:13 »

Moj prijedlog ti je 10 g/100 lit Pyrovina ili nekog slicnog sredstva. Rastopiti ga u 3 litre vina i lagano ga umijesati u tank. Nakon 4 dana pretok. Sa pumpom, ja inace idem od vrha prema dolje kod pretoka i u slucaju da primjetim da se talog nesto krene odvajati onda stanem i ostatk istocim na kantu. Ali, to nam se dogodilo jednom u zadnjih deset godina. Tako da, samo polako i sve ce biti ok. Nadam se samo da nemas neku jaku pumpu (npr. 80 lit/min) koja ce progutati sve zivo.
Nakon toga ja stavljam poklopac i ulje odmah. Ako imas mogucnosti da si prebacis vino u drugi inox direktno bez dvostrukog prepumpavanja super, a ako nisi u mogucnosti onda ga prvo u kacu pa natrag u inox. U slucaju stranog mirisa vino prilikom pretoka dobro odzraci, a u slucaju da je sve ok onda ga nemoj previse izlagati zraku.
P.S. prodji malo sve teme na forumu, punooooo ces nauciti, ali stvarno.
Evidentirano
Mate Šumpreš
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 5


Email
« Odgovor #755 na: 22 Listopad, 2020, 19:54:27 »

Hvala na odgovoru. Vidio sam da ima dosta zanimljivih i praktičnih napisa tako da ću ih rado proći.

Kaže mi otac da je mlado vino još mutno iz čega zaključujem da tiha fermentacija još traje. Na stranicama Prvog hrvatskog vinogradarskog portala piše da se rani prvi pretok napravi 7-14 dana po završetku fermentacije. Piše dalje i da je vino s manje kiselina te ono gdje nije provedeno bistrenje mošta bolje pretakati ranije. Naša sorta medna je takva, s vrlo malim kiselinama, a bistrenje ne radimo. Ali tamo nigdje ne piše da se bačva otvara i briše vlaga na njenim stijenkama pa ne znam kako postupiti s obzirom na to. Znači preporučate navedeni postupak započeti već sada?   
Evidentirano
Bobobit
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 78


Email
« Odgovor #756 na: 22 Listopad, 2020, 21:03:59 »

Da zato sto sa cekanjem neces dobiti nista. Cak ti sa odlaganjem pretoka dolazi do pada kiselina.
Sto se tice brisanja poklopca, ja ga obrisem kada otvaram inox, ali da bi posebno otvarao inox radi brisanja poklopca to nikada.
Vino je mutno zato sto je u fazi stvaranja, mnoge cestice lebde u njemu i to je normalno.
Ako primjetis da ti se polagano pocinje bistriti sa vrha tanka prema dolje to ti je vec solidan znal da je fermentacija gotova.
Jel imas mozda refraktometar da provjeris kako ti se krece preostali secer?
Bilo kako bilo, s obzirom na datume koje si spominjao, sumpor trebas staviti jučer. Da ti stvarno nesto ne bi poslo po zlu. Jako je malo detalja pa je tesko zakljuciti. Ali, mislim da ti je u mjesec dana sve vec otkuhalo do kraja!
Evidentirano
tonini
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 144



Email
« Odgovor #757 na: 22 Listopad, 2020, 21:17:50 »

@mate pyrovin se stavlja u pretoku. Vidi da se ovdje vino uglavnom drži u inoxu. Ja imam samo drvene bačve i radim taloženje mošta, pa taloga i nemam. Pretok ću najranije u studenom.

jes stavljao kvasce
Evidentirano

Quale vinum, tale Latinum
http://www.sshc.hr/
Mate Šumpreš
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 5


Email
« Odgovor #758 na: 23 Listopad, 2020, 08:21:57 »

Sto se tice brisanja poklopca, ja ga obrisem kada otvaram inox, ali da bi posebno otvarao inox radi brisanja poklopca to nikada.

Jel imas mozda refraktometar da provjeris kako ti se krece preostali secer?

I meni to micanje poklopca radi brisanja nema logike. Laički gledano, zrak koji je istisnut tijekom fermentacije kroz vrenjaču opet puštati unutra vodi samo oksidaciji. Šećer mjerimo moštomjerom po Babou, nemamo refraktometar. Ako predlažeš mjerenje moštomjerom kolika razina šećera je uvjet za pretok?
Evidentirano
Mate Šumpreš
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 5


Email
« Odgovor #759 na: 23 Listopad, 2020, 08:38:08 »

@mate pyrovin se stavlja u pretoku. Vidi da se ovdje vino uglavnom drži u inoxu. Ja imam samo drvene bačve i radim taloženje mošta, pa taloga i nemam. Pretok ću najranije u studenom.

jes stavljao kvasce

Imali smo i mi drvenu bačvu prošle godine, ali je nakon pranja ostavljena voda u njoj pa se usmrdila. Tako da sada koristimo samo inoks.

Kvasce ne stavljamo. Nakon muljanja ostavimo bobice u moštu 12-24 sata (peteljkovina izdvojena) kako bi oni prirodni kvasci započeli fermentaciju koja se poslije nastavlja u bačvi. Tako radimo već godinama i vino je vrlo dobrog okusa. Jedne godine smo radili i taloženje, ali moji roditelji to smatraju nepotrebnim. :) Moje pak iskustvo vina te godine je bilo prilično bolje, imalo je izraženiji okus i veću bistrinu.   
Evidentirano
Zdravko
Novak
**
Offline Offline

Postova: 320


"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."


Email
« Odgovor #760 na: 23 Listopad, 2020, 09:07:12 »

Mate,Mate ostavljaš na masulju da počne spontana fermentacija,ne taložiš, nemaš izmjerene osnovne patametre,ne znaš ništa o enološkim postupcima(sumporenje,pretok,zaštita od oksidacije...) a tražišsavjete kojih se najvjerojatnije ne misliš držati.
Moj savjet ti je da odlučiš dal češ raditi po pravilima struke uz primjenu saznanja struke ili po savjetima samozvanih lokalnih stručnjaka.
Ako hočeš vidjeti gdje ti je vino rangirano po kvaliteti daj ga ocjeniti nekome iz savjetodavne i sl.jer ono što ti smatraš da je dobro možda i nije tako.
Dobronamjerna sugestija ti je da proučiš teme na forumu i tek onda pitaš za detalje.
Evidentirano
Mate Šumpreš
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 5


Email
« Odgovor #761 na: 23 Listopad, 2020, 09:59:13 »

@Zdravko, hvala Ti na komentaru i sugestijama. Da me ne zanimaju savjeti, ne bih ih ni tražio. Svaki uvažavam i zahvalan sam na njemu, ali koliko pojedini savjet mogu primijeniti ovisi i okolnostima. Svakako ću pročitati teme na forumu. Ovaj savjet koji sada tražim je vatrogasna mjera. :)
Evidentirano
 Str: 1 ... 49 50 [51] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!