VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Rujan, 2021, 13:28:43

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.193 Postova u 362 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Pretok vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 51 Dolje Ispis
Autor Tema: Pretok vina  (Posjeta: 247872 puta)
Zmaku
Guest


Email
« na: 20 Travanj, 2006, 22:38:36 »

Pozdrav grupi!

Budući da sam jako nov u svemu tome,a li eto stjecajem okolnosti i smrću djeda koji je se godinama većinom sam bavio vinogradarstvom i svij vezanim uz tu tematiku, došlo je i vrijeme da sam preuzmem to na sebe!
Naučio me rezati pa sam to obavio i pošpricao, no ostala mu je puna bačva vina koju je samo jednom pretočio (još u 11 mjesecu mi se čini) i sad sam ja (poučen od susjeda) koji je rekao da trebam pretočiti, prošlu subotu (15.04.) stavio vinobran u vino (3g/100L) te pustoio da odstoji 7 dana i sutra 21.04. bi išao to pretočiti!
Pitanje: Kako je najbolje?
Ja mislio iz bačve sve u kacu, oprati tu bačvu- pročitao kako se pere samo neznam jel da dok ju operem, hladom pa zatim vrelom vodom pa zatim ponovno hladnom- da li da stavim vinsku kiselinu kod zadnjeg ispiranja (50g na 30L vode)!?
S Križevačkog sam područja (Carevdar) pa je sorta grožđa Tudum, Direktor, znači vino je domaće!-

Pozdrav!!! Kuzma
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #1 na: 21 Travanj, 2006, 23:05:06 »

Pozdrav grupi!

Budući da sam jako nov u svemu tome,a li eto stjecajem okolnosti i smrću djeda koji je se godinama većinom sam bavio vinogradarstvom i svij vezanim uz tu tematiku, došlo je i vrijeme da sam preuzmem to na sebe!
Naučio me rezati pa sam to obavio i pošpricao, no ostala mu je puna bačva vina koju je samo jednom pretočio (još u 11 mjesecu mi se čini) i sad sam ja (poučen od susjeda) koji je rekao da trebam pretočiti, prošlu subotu (15.04.) stavio vinobran u vino (3g/100L) te pustoio da odstoji 7 dana i sutra 21.04. bi išao to pretočiti!
Pitanje: Kako je najbolje?
Ja mislio iz bačve sve u kacu, oprati tu bačvu- pročitao kako se pere samo neznam jel da dok ju operem, hladom pa zatim vrelom vodom pa zatim ponovno hladnom- da li da stavim vinsku kiselinu kod zadnjeg ispiranja (50g na 30L vode)!?
S Križevačkog sam područja (Carevdar) pa je sorta grožđa Tudum, Direktor, znači vino je domaće!-

Pozdrav!!! Kuzma


najbolje i najjednostavnije ti je pretociti to direktno odozgo preko crijeva u drugu bacvu. sad ne znam jel imas inox ili drvene bacve jer pitanje je ako je drvena bacva stajala prazna u kakvu je ona sad stanju.. zato te molim da mi kazes kakvu imas bacvu, koliko l ima i koliko ti imas vina u njo? 3g/100 l vinobrana ti je premalo, trebao si staviti min. 5 g, ali sta je tu je, ne bi ti smjelo oksidirati, nemoj samo vino naljevati iz velike visine da se ne zraci previse. isperi bacvu mlakom vodom i ako imas tartarata (soli vinske kiseline, vinskog kamena) na unutarnjoj stijenci bacve ocisti sve to (ako je rijec o inox bacvi, ako nije, tesko ces drvenu oribat ako je starija...) i isperi bacvu otopinom vinobrana (10 g na 10 l) i limunske kiseline (5 g na 10 l) i ponovno isperi hladnom vodom i malo pricekaj da se osusi i vrati vino nazad u bacvu. vinsku kiselinu nemoj stavljati jer sumnjam da ti treba kad je rijec o tudumu koji je inace kiseliji i grublji.. ako imas jos pitanja, pitaj, pozdrav i uspjesan pretok! ;)
Evidentirano

Zmaku
Guest


Email
« Odgovor #2 na: 21 Travanj, 2006, 23:40:51 »

Ovak Ivane. Najprije Thnx na odgovoru.  ;)

Bačva je drvena - 320 litara! Dosta je nova. Djeda je dao raditi prije cca. 5 godina. Bačva je puna skroz. Mislio sam staviti više, al me bilo frka da nekaj ne zaj...
Vidiš, baš su mi lokalni ljudi pričali da bi trebalo nalijevati iz visine.
Oribat ću- Samo s čime?- slobodno sa nekom tvrđom četkom (kefom)?
Kak isperem otopinom vinobrana?- u 10 litara vode razmutim 10 g vinobrana i 5 g limunske (sve u istu vodu ili odvojeno)? i onda kak operem bačvu, krpom ili samo začepim i kotrljam i da li otapam u hladnoj ili toploj vodi?

Jesu možda glupa i skroz početnička pitanja al full me zanima a fakat nemam pojima  :-[
Zato pomagaj!

Fala, Kuzma!
Evidentirano
Dioniz
Administrator
Mlađi novak
*****
Offline Offline

Postova: 26



WWW Email
« Odgovor #3 na: 22 Travanj, 2006, 07:25:01 »

Kuzma,

Da li si pročitao sve članke o podrumarstvu i vinarstu na www.vvvforum.eu, ako nisi to obavezno učini, jer će ti ipak olakšati i pojasnilo dosta stvari. A onda pitaj što nije jasno.

Pozdrav Josip
Evidentirano

Nobus potatoribus non facile est.

In vino veritas.
miroslavk
Guest


Email
« Odgovor #4 na: 24 Travanj, 2006, 07:54:59 »

Pozdrav !   Pretok  vina   obavlja  se  u mjesecima  koji počinju  sa slovom S  (1. pretok u Studenom;  2. U  Siječnju; 3. u Svibnju; 4. u Srpnju, ako  se još  ima  što za pretakati.... )
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #5 na: 27 Travanj, 2006, 11:29:55 »

Ovak Ivane. Najprije Thnx na odgovoru.  ;)

Bačva je drvena- 320 litara! Dosta je nova. Djeda je dao raditi prije cca~5 godina. Bačva je puna skroz. Mislio sam staviti više al me bilo frka da nekaj ne zaj...
Vidiš, baš su mi lokalni ljudi pričali da bi trebalo nalijevati iz visine.
Oribat ću- Samo s čime?- slobodno sa nekom tvrđom četkom (kefom)?
Kak isperem otopinom vinobrana?- u 10 litara vode razmutim 10g vinobrana i 5g limunske (sve u istu vodu ili odvojeno)? i onda kak operem bačvu, krpom ili samo začepim i kotrljam i da li otapam u hladnoj ili toploj vodi?

Jesu možda glupa i skroz početnička pitanja al full me zanima a fakat nemam pojima  :-[
ZAto pomagaj!

Fala, Kuzma!


s drvenim bacvama je malo teze baratati i skidati vinski kamen, probaj oribati s nekom cetkom i vrucom vodom, jer ako je bacva stara 5 godina nebi smjelo biti puno vinskog kamena.. nakon prvog pretoka moras ju nadopuniti koliko god mozes, da ima u njoj sto manje zraka. nalijevanje s visine se obicno radi kod prvog pretoka kad vinu zelimo dati malo zraka i provjetriti ga i rjesiti se eventualnog CO2 nastalog u fermentaciji i mirisa po hrani i kvascima, dok se ostali pretoci obicno rade zatvoreno, tj. zelimo da nam se vino sto manje provjetrava kako nebi izgubilo eventualne pozeljne arome koje vrlo lako hlape. da, sve to otopis u 10 l vode i isperes bacvu. mozes staviti i malo kamene sode u vodu u bacvi i kotrljaj ju par puta i dobro isperi.
Evidentirano

Diabolic
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 151


Email
« Odgovor #6 na: 02 Lipanj, 2006, 11:37:07 »

Kuzma,

Moj djeda je valjao bačve sa lancima unutra kako bi fizički odstranio vinski kamenac, te ispirao sa vodom. Daljnji postupak ispiranja pročitao sam u odgovorima forumaša.
Drvenu bačvu izvana oprao sam sa žičanom četkom za domačinstvo, pitaj ženu ili majku da ti posudi iz kuhinje i onda zadrži kao alat  u podrumu.
Meni su savjetovali bačvu sa vanjske strane (ako je vino unutra) obrisati sa vlažnom krpom, a poslije prebrisati sa krpom namočenom u vinobran.
Evidentirano
vitis
Novak
**
Offline Offline

Postova: 341

Popovača


Email
« Odgovor #7 na: 03 Srpanj, 2006, 16:31:12 »

Diabolic, istu stvar je radio i moj deda... vrlo uspjesno odrzavao i prao bacve (~600l) lancima...

Te bacve su sada vec jako stare (i prevelike za trenutne kolicine vina koje ja dobijam) i vrlo mi ih je tesko odrzavati tako da sam se odlucio za nabavku novih, manjih. No, vrlo ih je tesko naci... odnosno, jos nisam dobio kvalitetnu preporuku od nekoga ko je kupio bacve i zadovoljan je.

U poljoapoteci gdje sam kupio Inox bacvu za cuvanje vina me uporno nagovaraju da u njima obavljam i vrenje, no nekako sam skeptican. Da li netko od vas zaista obavlja sve samo u Inox bacvama?
Evidentirano
Diabolic
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 151


Email
« Odgovor #8 na: 03 Srpanj, 2006, 16:53:30 »

Moj tast drži vino u drvenim bačvama sve do zadnjeg pretoka i onda ide u inox.
Trenutačno je prošlogodišnje vino još uvijek u drvenoj bačvi.
Inače, bačva je od 1400 litara, i kad sam postavio pitanje za ove nesnosne vrućine i temperaturu koja se popela na 19°C, kako to utječe na vino, dobio sam odgovor da kod kvalitetnih vina i tako velikih količina, temperaturna razlika od jedan tjedan-dva, nema utjecaja.
Podrum je ukopan i po zimi je 10°C, a sad do prije 15 dana bilo je 15°C. Danas je pala na 18°C
Evidentirano
vitis
Novak
**
Offline Offline

Postova: 341

Popovača


Email
« Odgovor #9 na: 03 Srpanj, 2006, 17:00:28 »

Pretpostavljam da to vrijedi ako je bacva puna? Ako je bacva puna do pola recimo, zar nije preostali zrak stetan i zar ne bi vino trebalo pretociti u manju bacvu (ili eventualno dopuniti)?

Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #10 na: 03 Srpanj, 2006, 21:23:10 »

Diabolic, istu stvar je radio i moj deda... vrlo uspjesno odrzavao i prao bacve (~600l) lancima...

Te bacve su sada vec jako stare (i prevelike za trenutne kolicine vina koje ja dobijam) i vrlo mi ih je tesko odrzavati tako da sam se odlucio za nabavku novih, manjih. No, vrlo ih je tesko naci... odnosno, jos nisam dobio kvalitetnu preporuku od nekoga ko je kupio bacve i zadovoljan je.

U poljoapoteci gdje sam kupio Inox bacvu za cuvanje vina me uporno nagovaraju da u njima obavljam i vrenje, no nekako sam skeptican. Da li netko od vas zaista obavlja sve samo u Inox bacvama?

vitis, ja cu se ovih tjedana raspitati za bacve jer planiram uzeti 1 ili 2 barriquea i mozda 1 ili 2 obicne drvene bacve pa cu ti javiti jos za cijenu, proizvodaca i ostale stvari.. a ako si zainteresiran, mozemo se dogovoriti pa zajedno otici kupiti bacve pa mozda dobijemo i neki veci rabat. pretpostavljam da ti ne trebaju odmah vec do jeseni do berbe, kad i meni? danasnja proizvodnja vina, pogotovo vani u Novom Svijetu, se odvija 99% svih vrenja u inox bacvama i tu nema nikakvih problema i komplikacija kao u drvu. ja sam do prosle godine obavljao vrenje u drvenoj bacvi, ali zbog raznih sada vec negativnih utjecaja drvene bacve (koja je stara 35 god..) sam 250 l stavio u inox na vrenje i problema nikakvih nije bilo. vino je cak i bolje od drugoga (imao sam i 200 l skrleta na vrenju u drvenoj bacvi), potpuno je suho dok skrlet ima 6 ostatka secera, ima bolje razvijene arome, cisce je na mirisu i okusu, bolje su mi se istalozili tartarati.. ima svoje prednosti. takoder je kasnije otezano odrzavanje drvene bacve u kojoj fali 30-ak i vise l vina pa ima vise zraka, pa treba vise sumpora, pa dolazi proljece i ljeto sa visim temperaturama i nisi nikad siguran sta ce se desit, dok sa ovim zbilja nema problema. svakako preporucam, za domacu proizvodnju.. ;D
Evidentirano

Vinko
Guest


Email
« Odgovor #11 na: 25 Rujan, 2006, 08:45:38 »

Poštovani forumaši,

U drvenu bačvu 300 l stavio sam nakon taloženja 150 l mošta. Za nekih mjesec dana trebala bi se osloboditi drvena bačva od 200 l i jedna od 100 l.
Što bih trebao učiniti sa vinom nakon završenog vrenja, jer bi mlado vino ostalo u polupraznoj bačvi?
Nisam siguran da bih tako trebao čekati mjesec studeni kada je potrebno izvršiti prvi pretok.
Također, nadopunjavanje mladog vina sa 50 l starog vina da bih popunio bačvu od 200 l  mi nema smisla.
Da li pretok izvršiti ranije u manje posude ili na neki način zaštiti mlado vino u bačvi od 300 l (možda u drvenu bačvu dodati vazelinsko ulje)?

Hvala...
Evidentirano
INGI
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 157


Email
« Odgovor #12 na: 20 Studeni, 2006, 09:06:47 »

 u subotu sam pretočio vino. prošlu nedjelju sam stavio pirovin. sada nisam stavljao tekući sumpor. zanima me dali je potrebno staviti. imam taloženo vino i netaloženo. molim vas savjet.
Evidentirano
doktor.who001
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 66


WWW Email
« Odgovor #13 na: 20 Studeni, 2006, 11:46:28 »

Pozdrav!

Količinu sumpora trebaš prekontrolirati sa «VINI» kompletom.
Vino bi trebalo sadržavati oko 35 mg/l slobodnog SO2, odnosno:
  • suho bijelo vino, rose i crno vino oko 25 mg/l SO2
  • bijelo vino sa ostatkom šećera oko 30 –35 mg/l SO2
  • vina posebnih berbi do 50 mg/l SO2.

Vino koje se prije konzumira manje se sumpori.
Ako želiš količinu sumpora povećati za 5 mg/l, trebaš na 100 litara staviti 1 gram (pirovin), za 10 mg/l stavljaš 2 grama, itd.

Komplet za određivanje slobodnog SO2 i ukupne kiseline u moštu i vinu sastoji se od dva reagensa i epruvete. SO2- REAGENS 100 ml

Uputa za određivanje slobodnog SO2 u moštu, vinu i soku:
Uzmemo uzorak 10ml vina ili mošta – točka 0 na skali epruvete; po kapljicama
dodajemo SO2 – reagens (prije upotrebe protresemo). U toku dodavanja reagensa,
epruvetu više puta protresemo da se tekućine pomiješaju.
Pri promjeni boje u plavo (30 sek) očitamo količinu dodanog SO2- REAGENSA
1 ml = 10 mg/l slobodnog sumpora
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #14 na: 20 Studeni, 2006, 17:15:19 »

u subotu sam pretočio vino. prošlu nedjelju sam stavio pirovin. sada nisam stavljao tekući sumpor. zanima me dali je potrebno staviti. imam taloženo vino i netaloženo. molim vas savjet.

ako si stavio pirovin ne moras stavljati tekuci sumpor jer i jedno i drugo oslobada sumpor dioksid u vinu i stiti ga. osobno mislim da su dolje navedene kolicine SO2 ipak previsoke jer to su vise literaturni podaci. u suhom bijelom vinu za vrijeme zimskih mjeseci je cisto dovoljno 20-25 mg/l slobodnog SO2.
Evidentirano

 Str: [1] 2 3 ... 51 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!