VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Rujan, 2021, 12:32:12

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.193 Postova u 362 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Proces prerade crnog grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 ... 41 Dolje Ispis
Autor Tema: Proces prerade crnog grožđa  (Posjeta: 225026 puta)
GIANCARLO
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 78


Email
« Odgovor #15 na: 20 Studeni, 2006, 20:15:00 »

Ajd dobro pusti sad Ribara, svi znamo kakva je to tekućina, već bolje reci kak pretočit crno vino? Kak vratiti nazad boju? Naravno ako si ikad radio crno vino.

Sa gubitkom boje prije odnosno nakon pretoka nećeš imati problema, ako si odmah sumporio, koristio selekcionirane kvasce, Lallzym OE, Optired i macerirao cca 4-5 dana. Masulj (klobuk) ti je trebao biti potopljen, a odozgora si morao hladiti sa zaleđenim  bocama. Tako radim zadnjih 4 godine (plavac mali Ivan Dolac-Hvar i Podšpilje-Vis) i nikad nisam imao problema. Vino mi je do sada uvijek ispalo vrhunsko. Za sumporenje koristim vinobran kod masulja, a sumpovin kod pretoka.
Evidentirano
bićerin
Guest


Email
« Odgovor #16 na: 20 Studeni, 2006, 20:30:47 »

Ajd dobro pusti sad Ribara, svi znamo kakva je to tekućina, već bolje reci kak pretočit crno vino? Kak vratiti nazad boju? Naravno ako si ikad radio crno vino.
Sa gubitkom boje prije odnosno nakon pretoka nećeš imati problema ako si odmah sumporio, koristio selekcionirane kvasce, Lallzym OE, Optired i macerirao cca 4-5 dana. Masulj (klobuk) ti je trebao biti potopljen, a odozgora si morao hladiti sa zaleđenim  bocama. Tako radim zadnjih 4 godine (plavac mali Ivan Dolac-Hvar i Podšpilje-Vis) i nikad nisam imao problema. Vino mi je do sada uvijek ispalo vrhunsko. Za sumporenje koristim vinobran kod masulja, a sumpovin kod preto

Vino radiš iz gušta ili se komercijalno baviš vinarstvom?
Često san na Visu pa se konačno nadan provat dobar mali plavac za razliku od nekih provikanih viških plavaca kojima  aromu i buke nisan moga osjetit od raznih "mana i bolesti" koje su me bubale u nos. Čast iznimkama!
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 78


Email
« Odgovor #17 na: 20 Studeni, 2006, 22:51:12 »

Vino radim isključivo za gušt mene i mojih dobrih prijatelja. Kad mi bude viški plavac (ploški plovac) gotov poslati ću ti par butelja.
Evidentirano
Kauboj
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 103



Email
« Odgovor #18 na: 04 Prosinac, 2006, 13:25:06 »

evo samo da se javim povodom diskusije na ovoj temi. Boja "ošamućena" vinobranom vratila mi se u potpunosti nakon tri tjedna.
Evidentirano

Non progredi est regredi
GIANCARLO
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 78


Email
« Odgovor #19 na: 05 Prosinac, 2006, 19:52:44 »

Super. Kakav ti je okus, bistroća, kiseline...?
Evidentirano
Kauboj
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 103



Email
« Odgovor #20 na: 05 Prosinac, 2006, 19:58:42 »

Jako sam zadovoljan ovogodišnjom berbom. Ovo mi je tek četvrta berba, a mislim da je vino najbolje do sad. Nisam još radio analizu, no prema mojoj procjeni ima oko 12 % alkohola, najviše 6 g/l ukupnih kiselina, nema nikakvih mana niti stranih mirisa. Vrlo je pitko, jedna cisterna se sasvim solidno izbistrila bez upotrebe ikakvih bistrila, dok sam drugu profiltrirao sa k-900 pločastim filtrom i izgleda odlično. Kakvo je vaše mišljenje o prirodno izbistrenim vinima?
Evidentirano

Non progredi est regredi
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #21 na: 06 Prosinac, 2006, 12:38:29 »

Bez zamjerke, ali trebao bi malo pročitati potrebe i razloge bistrenja i šta ono znači.
Prividno bistro vino je oku ugodno, ali ne i proteinski stabilno, uz grube tanine, polifenole i ostale komponente koje ga čine nedefiniranim.
Svako tako "prirodno bistreno" vino je potencijalni pacijent za enologa kada se pojave mnogobrojni problemi, a svakako valja istaknuti povećane potrebe za sumporom (veća oksidabilnost zbog prisutnih bjelančevina)....
Evidentirano
Kauboj
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 103



Email
« Odgovor #22 na: 07 Prosinac, 2006, 17:57:34 »

Hvala na odgovoru, zato i služi ovaj forum. Koja bi bistrila onda bila optimalna za crna vina, i to aktualna bistrila, a ne neka arhaična? Na forumu se većinom govori o bijelim vinima (taloženje bentonitom i sl.). I kada bi se vino bistrilo tim bistrilom; naime, već je obavljen prvi pretok.
Evidentirano

Non progredi est regredi
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #23 na: 07 Prosinac, 2006, 18:05:07 »

Hvala na odgovoru, zato i služi ovaj forum. Koja bi bistrila onda bila optimalna za crna vina, i to aktualna bistrila, a ne neka arhaična? Na forumu se većinom govori o bijelim vinima (taloženje bentonitom i sl.). I kada bi se vino bistrilo tim bistrilom; naime, već je obavljen prvi pretok.

bistrenje vina se obicno provodi poslije zime, prije drugog pretoka, obicno 2. mjesec. za crna vina se takoder mogu upotrebljavati bistrila kao i za bijela, ali u nesto manjim kolicinama.
Evidentirano

Dioniz
Administrator
Mlađi novak
*****
Offline Offline

Postova: 26



WWW Email
« Odgovor #24 na: 04 Rujan, 2007, 21:01:53 »

Evo mala pomoć:

Proces prerade crnog grožđa i maceracija

Proces prerade bijelog grožđa i taloženje mošta

Pozdrav
Evidentirano

Nobus potatoribus non facile est.

In vino veritas.
mate
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 23


Email
« Odgovor #25 na: 14 Rujan, 2007, 11:54:50 »

Pitanje za iskusnije vinare,
upotrjebio bi ove godine enzime u procesu prerade crnog grožđa i zanima me, da li je poslije vrenja potrebno izvrsiti neke dodatne radnje na vinu (u odnosu na klasicne radnje, skidanje vina sa dropa i nastavak vrenja samog vina, prvog pretoka za cca. 30 dana)
Hvala....
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #26 na: 14 Rujan, 2007, 13:30:41 »

Postupak je isti kao i bez enzima, s time da je vrijeme maceriranja, držanja radi boje.
Evidentirano
kos
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 186


Email
« Odgovor #27 na: 22 Rujan, 2008, 12:50:12 »

Ok, ovo ne spada bas u "proces prerade" grozdja, ali ne znam kamo bih s pitanjem...
Kako rjesavate problem "uglavljivanja" poklopca kod maceracije? Naime, stari je napravio drveni poklopac koji nije los, ali sto god stavimo na njega digne se na povrsinu. Maceracija je u plasticnom bednju, onom "standardnom" sto se lagano siri prema vrhu, i jednostavno ne znam kako natjerati poklopac da ostane ispod povrsine. Kako ga zaglaviti, pritisnuti?
Kakve domace patente sve koristite?

Pozdrav,

Kos
Evidentirano
seljakbj
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 14



Email
« Odgovor #28 na: 05 Listopad, 2008, 10:40:39 »

Evo i ja vec godinama radim crno vino, nije neko vrhunsko, ali ga ima. Svake godine pokusavam napravit sve bolje. Kad ga izmuljam, stavim kvasac, te sam naucio iz ranijih godina da je vazna temperatura prostorije, pa grijem prostoriju bar na 20 stupnjeva. Most tada pocne vrijeti drugi dan burno, pa mjerim temperaturu mosta koja je oko 26 stupnjeva. Tada svaki dan bar 3 puta potapam klobuk koji se dize gore, i obavezno na  kacu stavim najlon sa steznikom da nema prisustva zraku i da mi se klobuk ne susi. A klobuk ce uvjek ici gore, a najgolje ga je stalno potapati da se sto vise izvuce boja iz  bobi. I tako ga potapam izmedu 2 i 5 dana. Dan prije otakanja, a to je oko 6 dana, ne potapam i ne mjesam, da mi se klobuk digne gore, tako da pretacem skoro cisto vino. 
Evidentirano
kos
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 186


Email
« Odgovor #29 na: 08 Listopad, 2008, 14:36:14 »

U crnom vinu (frankovka) razvio se lagani miris po sumporu (sumporovodik, disulfid, ili nesto sto daje neugodan miris na sumpor). Nije jos prejak, ali osjeti se. Vino je u inoxici, nakon 5 dana maceracije i sad vec 2 tjedna kako je otoceno i presano. Vrenje je proslo, ostalo je nesto secera (to mi cak i ne smeta).
E, sad... Ne bih vinno odmah pretakao uz zracenje, jer bih ga tako morao zesce sumporiti. A htio bih da jos uhvati malolakticko vrenje, jer ima dosta kiseline (u berbi je most bio oko 8 g/l). Citam da mijesanje pomaze, isto kao i dodavanje OptiReda, askorbinske kiseline i bakra. Kako askorbinsku radije ne bih dodavao (radi vec jace kiselosti), pokusao bih prvo s OptiRedom. Tu nastaje problem...
Zadnji puta kad sam bio u PaVinu, rekli su da ga vise nemaju. I da ga nece prodavati u manjim pakiranjima, jer ga se malo kupuje.

Zna li netko gdje jos eventualno ima za kupiti OptiRed, ili jos bolje, ima li netko jos ostatka OptiReda od ovogodisnje berbe? Trebalo bi mi oko 60 g. Ja sam u zg, ali i bliza okolica mi odgovara.

Drugi savjeti?

kos
Evidentirano
 Str: 1 [2] 3 4 ... 41 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!