VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Rujan, 2021, 12:21:09

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.193 Postova u 362 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Bistrenje vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 47 Dolje Ispis
Autor Tema: Bistrenje vina  (Posjeta: 268422 puta)
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #30 na: 25 Rujan, 2006, 14:08:31 »

jesu, to su i bayanusi između ostalog. To su sojevi koji su pogodni za fermentaciju u takvim uvijetima, a mogu biti i običe cerevisiae, uvarumi, bayanusi.....
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #31 na: 25 Rujan, 2006, 14:12:23 »

jesu, to su i bayanusi između ostalog. To su sojevi koji su pogodni za fermentaciju u takvim uvijetima, a mogu biti i običe cerevisiae, uvarumi, bayanusi.....

a ok, mogu biti, oni su za sve neprikladne uvjete uglavnom. ali ovi s kojim sam ja radio mislim da nisu bili, moze biti da su bili uvarum..
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #32 na: 25 Rujan, 2006, 14:28:31 »

Da, postoje ako misliš na Saccharomyces bayanus vrste. Nisu bitni  toliko ti sojevi, budući da imaju specijalazaciju (specialization is much easier to type). Napiši nešto ako imaš drukčije izvore!

evo ga, naso sam ga. i bio sam u pravu, uvarum je soj.

Lalvin S6U : This strain was selected for its unique ecological characteristics, such as the ability to ferment at low temperatures in musts with low levels of suspended solids. The most unique properties of this strain are its high glycerol production (1-2 g/l higher than other strains) and high titratable acidity (1.5 g/l higher) at the end of fermentation, adding to increased mouthfeel. Repeat fermentations with this strain have shown lower alcohol conversion compared to other Saccharomyces uvarum strains when fermented under cool conditions
Evidentirano

alenp
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 21


Email
« Odgovor #33 na: 28 Rujan, 2006, 08:11:40 »

Pozdrav kolegama sa foruma,

vezano za talozenje mosta Malvazije bentonitom,
u literaturi i deklaraciji proizvoda svugdje pise da se talozi u vremenu od 12 - 24 sata.

Prijatelji koji isto rade vino pustaju most na talozenju i do 48 sati.

Moze li netko tko ima vise znanja/iskustva prokomentirati koje su posljedice talozenja mosta ako se predje granica od 24 sata,
odnosno ima li to pozitivnih ili negativnih konzekvenci.

Hvala
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #34 na: 28 Rujan, 2006, 10:13:46 »

malvazija slovi za sortu koja se najtože taloži, bistri....
No, vrijeme taloženja, odnosno razmak između prešanja i početka fermentacije bolje da je što kraći da ne dođe do negativnih procesa u moštu, odnosno, da bi vrijeme taloženja bilo 48 sati moramo mošt dobrano nafilati sa sumporom, što nikako nije poželjno i može izazvati mnogovrojne probleme.
Za bistrenje, da bi bilo što kraće, i što efikasnije se preporučuje koristiti enzime, jake pektolitičke, i nakon njihovog djelovanja koristiti bentonit u optimalnim dozama da se već u startu reduciraju bjelančevine, ali i drugi spojevi koje bentonit veže na sebe i na taj način dobijemo mošt sa punjo manje potencijalnih problema.
Evidentirano
alenp
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 21


Email
« Odgovor #35 na: 28 Rujan, 2006, 11:05:26 »

Quercus,

hvala na informacijama imao bih jos neka pitanja ako mi imas vremena pomoci/odgovoriti.

Mi radimo vino za vlastite potrebe (za gust, prvi puta :) ) u relativno skromnim uvjetima jucer smo presali 200 L mosta.
Mjereno refraktometrom po Oe skali presani most ima 86 stupnjeva. Da li je potrebno raditi korekciju secera s obzirom da bi tu bili na granici oko 11,5 % ?

Za kiseline i pH nemam podataka jer na zalost nemam kit za mjerenje.

Masulj smo sumporili, stavili Lallzym HC enzim, pustili kratko da odstoji, presali most stavili u inox posudu, te stavili Hydroclar H-30 oko 30 ml/100 L, te bentonit oko 65 g/100 L.
Sljedeci upute proizvodjaca sa boce supmovina stavili smo 2dcl / 100 L, odnosno ukupno 4 dcl sumpovina na 200 L mosta, te pokusavamo malo smanjiti temperaturu sa bocama leda. Jucer je iznosila cca 20 stupnjeva celzijusa prije stavljanja leda.

Ima li jos kakva preporuka, da li da pretocimo most sa taloga veceras kada istice period od 24 H ili da pricekamo do sutra popodne ?

Koristilli bi od Lalvina UVAFERM CS2 kvasac i UVAFERM E hranu za kvasce.  Koliko je realno ocekivati da ce porasti temperatura prilikom vrenja i koliko bi bilo pozeljno da bude temperatura kad vrenje pocne ?

Unaprijed zahvaljujem.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #36 na: 02 Listopad, 2006, 06:38:07 »

Osobno, po meni, ali i mnogim stručnjacima, količina od 2 dcl Sumpovina, odnosno 20 g vinobrana je maksimalna gornja granica sumporenja. Polovična doza od toga je najčešće dovoljna za sumporenje mošta.
Mislim da će ti 24 sata biti dovoljno. Kontroliraj stanje da ti ne dođe do "probijanja" divljih kvasaca i kretanja vrenja prije pretoka, tek onda nisi napravio ništa. rađe da imaš do 5% taloga više nego da ti se sve uzburka.
Evidentirano
alenp
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 21


Email
« Odgovor #37 na: 02 Listopad, 2006, 07:34:50 »

Quercus,

mislim da je 2 dcl sumpovina previse, ali meni je ovo prakticno prvi put da prolazim kroz proces vinifikacije pa nastojim vezati teorijska znanja sa praksom, iskreno i pretpostavljao sam da cu negdje pogrijesiti, ali svaka skola kosta :)

Trazio sam na webu i po literaturi podatak koji me zanima kolika kolicina (mg/L) SO2 generalno moze osamutiti/umrtviti i selekcionirane kvasce tako da vrenje ne moze nastupiti. Pretpostavljam da je to negdje oko 30 mg/L ? Dosao sam do podatka da vise od 15 mg/L So2 inhibira malolakticke bakterije.

Koliko most izgubi na kvaliteti stajanjem npr. ako fermentacija ne krene u roku od 24 sata nego kasnije npr. za 3 - 4 dana ?
Koliko bi trebalo odrzavati slobodnog SO2 u kasnijim fazama npr. nakon zavrsetka fermentacije manje od 20 mg/L ili negdje izmedju 20 - 30 mg/ L ?
Evidentirano
vinoljubac
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 81



Email
« Odgovor #38 na: 02 Listopad, 2006, 08:38:23 »

Pozdravljam sve forumaše, te ujedno molim za dosta hitan savjet ili pomoć.
Naime, u subotu sam vršio berbu, a budući da mi je to doslovno prva samostalna berba (kupio sam vinograd), nemam previše iskustva iz prakse, samo nešto teoretskokg znanja što sam pokupio od pričanja sa drugim ljudima i sa ovog foruma. Vršio sam taloženje i na kraju su ispala dva puna škafa, jedan od 500 l i drugi od 700 l. Stavio sam oko 1,5 dcl sumpovina na 100 l mošta (sve sam hladio sa ledom) i imam namjeru to danas popodne pretočiti u dvije inoxice. Mjerenjem sa moštnom vagom mi je pokazalo da ima 15,5 % šećera u moštu, a sorte su chardonnay, rajnski rizling, rizvanac, štajerska belina, muškat i nešto plemenke bijele te muškata. Također sam stavio pektolitički emzim u masulj prije prešanja. Sada me zanima, a tiče se kvasca koje  ću staviti, hrane za kvasac. Što stavljam prije i u kojoj količini, te cijeli postupak istog. Znam, i vjerojatno je to već negdje na ovo furumu napisano, ali bih molio ako nije problem da mi netko točno pomogne odgovorom na ovaj post, jer nebih htio nikako pogriješiti. Unaprijed se zahvaljujem.
Evidentirano
alenp
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 21


Email
« Odgovor #39 na: 02 Listopad, 2006, 12:02:51 »

Mozda za prve korake mogu pomoci sljedeci tekstovi vezano za izbor kvasaca i okvirni postupak

http://www.cedar-agro.hr/talozenje.htm
i
http://www.pavin.hr/vinarstvo2.htm



Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #40 na: 02 Listopad, 2006, 12:07:09 »

Ovako, na Sumpovinu ako se ne varam, a već sam se bunio kod proizvođaća, piše da 200 ml  sumpovina daje 50 mg/L SO2.
Oni su se ravnali teorijom da se dio sumopra veže (što i je istina), dio se oslobodi (i to je istina) ali nitko ne može znati koliko.
jako su različita mjerenja od mošta do mošta, od vina do vina, tako da takav podatak objaviti je po meni neozbiljno.
I sada, realno gledajući, sa 200 ml Sumpovina ti si zapravo dodao 100 mg/L SO2, i onda moraš očekivati da će se vezati - ishlapiti 70 mg (barem) da bi fermentacija mogla krenuti, a kod nekih sojeva i puno više.
S te strane ja sam za tako velike doze samo kod jako bolesnog trulog grožđa, velikih vrućina, problema u berbi....
Evidentirano
INGI
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 157


Email
« Odgovor #41 na: 02 Listopad, 2006, 13:27:10 »

pozdrav!

ja kao friški vinogradar, ove sam godine prvi puta taložio. radi sam to pirovinom 20 g na 175 l masulja. bistrio sam bentonitom i hidroclarom. nakon skidanja sa taloga pretočio sam u drvenu bačvu i dodao hranu za kvasce i kvasce UVAFERM. ali , sumporio sam bačvu 150 l sa 1 trakom sumpora.  dali je to greška? danas sam pročitao da se sumpori samo jednom?

inače, bio sam zakleti  protivnik taloženja, ali sad sam sretan što sam to pokušao, jer je to zakon. naravno, ako mi počne kipiti zbog sumporenja bačve.
Evidentirano
alenp
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 21


Email
« Odgovor #42 na: 02 Listopad, 2006, 14:07:58 »

Koliko stete nanese takvo prekomjerno dodavanje SO2 samom mostu, odnosno buducem vinu ako se mora cekati da se SO2 oksidira (pretokom mosta), odnosno veze pa zbog toga fermentacija pocinje nakon 3 - 4 dana ?
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.648


Email
« Odgovor #43 na: 02 Listopad, 2006, 18:52:09 »

Ovako, na Sumpovinu ako se ne varam, a već sam se bunio kod proizvođaća, pi±e da 200 ml  sumpovina daje 50 mg/L SO2.
Oni su se ravnali teorijom da se dio sumopra veµe (±to i je istina), dio se oslobodi (i to je istina) ali nitko ne moµe znati koliko.
jako su različita mjerenja od mo±ta do mo±ta, od vina do vina, tako da takav podatak objaviti je po meni neozbiljno.
I sada, realno gledajući, sa 200 ml Sumpovina ti si zapravo dodao 100 mg/L SO2, i onda mora± očekivati da će se vezati - ishlapiti 70 mg (barem) da bi fermentacija mogla krenuti, a kod nekih sojeva i puno vi±e.
S te strane ja sam za tako velike doze samo kod jako bolesnog trulog groµđa, velikih vrućina, problema u berbi....

Pozdrav ;), evo jedno pitanje ak mi možete sutra odgovoriti, nemam fala bogu problema sa vrenjem mošta, nego skupio sam sav talog oko 100 l u jednu plastičnu bačvu i još sam ga dodatno sumporio oko 20 g metabisulfata s ciljem da još za dan-dva navučem sa tankim šlafićem nešto mošta, a ostatak bacim.
Neplanirano mi se ukazala mogućnost da sav talog isfiltriram sa Bentoliteom u preši na vodu pa sam još izvukao pa preko 90 l mošta  ;D  pa sam pripremio još jednu 100 l bačvu. E sad, sigurno je jače sumporen, nisam mjerio sumpor budem sutra probao sa onom plavom tekućinom, ako vrijedi za mošt. Stavio sam sinoć kvasac i hranu, isti postupak kao i prije, vidio sam odmah da kvasac nije pokazao neku aktivnost nakon pol sata, svejedno sam stavio u bačvu pa da vidim. Evo sad 24 h kasnije nije još reagirao, vidjet ću sutra ujutro, zanima me kolko da još pričekam ili da sutra navečer ponovim postupak sa kvascem? Napominjem da mi je isti kvasac i hrana bez problema pokrenuo vrenje nakon 24 h.

Puno,hvala ;)
Evidentirano

krešo
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 235


karlovac


Email
« Odgovor #44 na: 23 Listopad, 2006, 20:24:10 »

Pomoć gospodo
Radio sam sve po PS-u od branja do vrenja, a vino mi je mutno tj jako mutno.
Planiram ga slijedećih dana pretočiti ali me zanima da li ponovo koristiti preparate za bistrenje i ako da, koliko sumporiti.
Hvala
Evidentirano

pij malo, pij dobro, pij uvijek
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 47 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!