VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Rujan, 2021, 13:17:29

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.193 Postova u 362 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Problemi s vrenjem mošta
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 ... 62 Dolje Ispis
Autor Tema: Problemi s vrenjem mošta  (Posjeta: 297348 puta)
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #15 na: 20 Rujan, 2007, 06:40:37 »

:)
dio ponajboljih Hr vina je provrio sa njim, iz godine u godinu :)
a to je tak, uvijek mora biti nešto...
Evidentirano
INGI
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 157


Email
« Odgovor #16 na: 20 Rujan, 2007, 07:09:30 »

ja sam stavljal  CEG prošle i ove godine i sve ide vrhunski ke se tiće vrenja. u nedjelju oko 18 sam stavil kvasce, u ponedjeljak oko 12 je kipilo.

ali imam drugu situaciju. 500 l kacu sam prvu napunio i ona se odlično istaložila. ostatak sam stavio u 175 l kacu i ona se nije za 24 sata skoro ništa istaložila, pa sam ostavio još jedan dan. ali kad sam došel, već je počelo kipiti. onda sam sve stavio u bačve, stavio CEG kao da je istaloženo, sve kipi vrhunski, ali me zanima kaj da radim kad prestane kipiti?
Evidentirano
toplichanec
Novak
**
Offline Offline

Postova: 320

Krapinske Toplice


Email
« Odgovor #17 na: 20 Rujan, 2007, 07:28:38 »

Haha, lokomotiva... dobra  ;D

Upravo zbog tih karakteristika zelim koristiti CEG, ali 2g za redom imam problem, a vidim da se i drugi javljaju. Cak mi je i susjed prosle godine imao problema.
Pretpostavljam da se radi o ovomo sto si napisao, da ga je potrebno malo potaknuti na vrenje povremenim mijesanjem tijekom dana. To je nesto sto nisam radio. Stavio bih ga, promijesao, dosao za 24h u vinograd, promijesao, dosao za novih 24h, dobro se ispsovao jer ne vrije ;) i stavio CM.
Interesantno je da mi je prosle godine krenulo "spontano vrenje" u manjem dijelu iste grasevine koju nisam uopce talozio.
U svakom slucaju, pokusatio cu slijedece godine opet ali i uzeti godisnji tih par dana.  :)

CEG je inače sporiji i "teži" kvasac, nije lokomotiva kao CM kojeg malo što može zaustaviti.
No zato ima karakteristike koje CM nema i s te strane ga cijene.
CM se ponaša gotovo kao mnogi bayanudi, radi i kod puno nižih temperatura, kod viših alkohola, ali i kod nepovoljnijih kemijskih uvijeta mošta.
Preporučujem ga promiješati par puta dnevno, podići sa dna i na taj način isprovocirati kretanje.
Da je nešto u moštu kaže vam i podatak da nakon toliko vremena bi i ona mala količina divljih kvasaca započela vrenje.
Godina je bila vruća, kemijski sastav mošta je drugačiji i sve to kvascima otežava rad.

Evo došli smo do najbitnije stvari : dosao za novih 24h, dobro se ispsovao
Tak se potiče vrenje.  :) ;D
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #18 na: 20 Rujan, 2007, 07:39:28 »

Gotovo pod obavezno bi preporučio u drugom pretoku korištenje želatine za bistrenje, a u prvom pretoku čim prije nakon fermentacije skinuti sa taloga.
Evidentirano
INGI
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 157


Email
« Odgovor #19 na: 20 Rujan, 2007, 11:50:49 »

Gotovo pod obavezno bi preporučio u drugom pretoku korištenje želatine za bistrenje, a u prvom pretoku čim prije nakon fermentacije skinuti sa taloga.

znači, kad prestane kipiti, 10g vinobrana na 100 l i za deset dana pretok?
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #20 na: 20 Rujan, 2007, 12:33:41 »

Najmanje 3 dana...
Evidentirano
INGI
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 157


Email
« Odgovor #21 na: 20 Rujan, 2007, 12:35:57 »

Najmanje 3 dana...

dobro, a kolko maksimalno?

pa tak treba napraviti i sa ovim gde je uspelo taloženje?
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #22 na: 20 Rujan, 2007, 12:41:58 »

gle, da se ne radi o vrenju bez taloženja, rekao bi da nema ograničenja ako je talog ok
ovako ne znam
u mnogim stvarima vinarenja nema formule
Evidentirano
bego
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 61



Email
« Odgovor #23 na: 20 Rujan, 2007, 19:05:38 »

P. M. Evo i ja sam u petak i subotu prešao i stavio vinobran te u nedjelju pretocio i stavio kvasce i do danas nisam stigao otici pogledati. Dosao danas a ono mutno i mirno, ni buc. Dobro sam ga izmjesao, prokuhao za 200 lit 2 lit mosta u koji sam umješao 300 gr secera, rehidrirao 80 gr kvasca dvadesetak minuta i sve to pomjesao i ostavio do sutra. Hranu za kvasce nisam imao, ako sutra nađem naknadno cu ju ubaciti. Sutra bumo vidjeli kak bu ?
Zaboravih pitati, ako niti nakon sto sutra ubacim kvasce ne krene dali mogu jos nesta pokusati ?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #24 na: 20 Rujan, 2007, 19:48:47 »

Ako i dalje ne vrije ubaci CM, ako ni to, mada ne vjerujem, morat ćeš bayanuse ubaciti.
Ali miješaj svaki dan da se ne slegnu, moralo bi krenuti ako nije neki problem šta sam prije već pisao!
Evidentirano

bego
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 61



Email
« Odgovor #25 na: 20 Rujan, 2007, 20:16:22 »

Halo prijatelju Razor, prosle godine sam prvi puta radio vino po tvome receptu i sve je bilo ok, valjda ce i ovaj puta.
Zahvaljujem :D
Evidentirano
vitis
Novak
**
Offline Offline

Postova: 341

Popovača


Email
« Odgovor #26 na: 21 Rujan, 2007, 20:38:55 »

To je sve sto sam tada mogao uciniti.  :-\ Ili mozda imas neki prijedlog?

Evo došli smo do najbitnije stvari : dosao za novih 24h, dobro se ispsovao
Tak se potiče vrenje.  :) ;D

Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


Email
« Odgovor #27 na: 22 Rujan, 2007, 14:23:30 »

Mene iskreno iznenadjuje ovoliko prijava o preblemima sa pocetkom vrenja. Dobro, ja profesionalno koristim drugacije kvasce (za spremanje komina) i takvih problema nemam, ali sam i hobby vinar, i pravim vina od svega i svacega (samo ne od grozdja:)) pri cemu koristim vinske kvasce i svejedno skoro nikad (bar ja ne mogu da setim) da sam imao problema sa pocetkom vrenja.
Druga je stvar sa zavrsetkom. Tu jesam ne jednom stajao sa rukama u kosi jer mi se relativno cesto desavalo da vrenje prevremno stane.
Evo, ako mi se kao pukom amateru u ovoj tematici dozvoljava da iznesem i ja neki predlog i savet, preporucio bih da se napravi starter.
Starter nije nista drugo nego manju kolicinu mosta, sa nesto nizom koncetracijom sladora, potaknuti na burno vrenje i onda je usuti u ostalu kolicinu.
Problem sa kvascima moze biti (ali ne na pocetku, dakle ipak se udaljavam od pocetne teme, pa se necu ljutiti ako neko kaze da trolujem temu:)) da se zbog nedostatka kisika ne razmnozava vise. Ovo je narocito izrazeno u vrenju komina od zitarica ili piva, ali nije za zanemariti ni kod vocnih komina ili vocnih ili grozdjanih vina. Naime, da bi 100 litara vina provrelo treba mu dodati 10 litara kvasca! To, u pravilu, niko ne radi nego pocne sa malom kolicinom kvasca i ocekuje da se on sam do dovoljne kolicine razmnozi.
Medjutim, ako mu (kvascu) ponestane minerala, ili kiseonika, ili mu kiselost nije optimalna, ili je koncentracija sladora visoka, ili......ima puno toga, moze doci do usporenog razmnozavanja i kocenja u vrenju. Zato je mozda za male proizvodjace interesantna ideja da naprave starter i tako pod optimalnim uslovima sami prvo razmnoze dovoljno kvasca.
U praksi bi to ovako izgledalo: ako cete imatI 100-litara mosta dva-tri dana ranije oberete malo grozdja i iscedite 7-9 litara mosta. Ukoliko nema dovoljno sladora, jos bolje! Ovde ga ni ne dodajete jer ce kvasac u manjoj koncentraciji secera bolje da se razmnozava.
Ovaj most stavite u stakleni balon od, recimo, 15 litara, dodate kvasac i kvascevu hranu, i stavite na toplo mesto.
Nakon 2 dana je most u punom vrenju pa mozete obrati i ostalo grozdje, iscediti ga i uradi sve ostalo sto nameravate (talozenje, popravak sladora, kiseline...) i onda ovaj starter iz staklenog balona uspete u most.
Ja sam ovu metodu, malo modifikovanu, nekoliko puta primenio kad bi mi vrenje stalo i skoro uvek ga na ovaj nacin ponovo pokrenem.

Svejedno ostajem zacudjen sto se problemi sa pocetkom vrenja tako cesto dogadjaju.
Mi smo uvek imali jutro, do dva, vinograda i nikad nismo dodavali kvasac (to jest moj deda i otac, ja sam bio mali, ali pamtim), nego je pustano na spontano vrenje. I uvek je provrelo.
Istina, tad se vinograd prskao iskljucivo plavim kamenom i most se nije bistrio a bogme ni slador popravljao (secer bio skup!)
Evidentirano
bego
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 61



Email
« Odgovor #28 na: 22 Rujan, 2007, 19:00:58 »

CITAT                                                                                                                                Priprema selekcioniranog vinskog kvasca za naknadno vrenja 1.000 l mošta - vina
        U emajliranoj posudi (nikako u bakrenoj – može izazvati manu vina bakreni lom) prokuhati 10 l mošta. Mošt - vino treba kuhati 15 minuta dok ne ispari oko 10 % tekućine, a kroz to vrijeme ispari se i sav alkohol, koji je nepoželjan, jer koči razmnožavanje kvasaca.  S 1,5 kg šećera zasladimo prokuhanu tekućinu (15 %-tna otopina). Prokuhan, zaslađen mošt - vino, ulije se u veću čistu posudu te se ohladi na 20-25 °C. i doda mu se oko 300 g selekcioniranog vinskog kvasaca (koji podnosi veću količinu alkohola i šećera - "alkoholizirani" kvasci).

        Selekcionirani vinski kvasac prije dodavanja u prokuhani, zaslađeni mošt – vino obavezno treba rehidrirati (dodati im vodu). Kvasac otopimo u deseterostrukoj količini (3 litre) mlake vode (35-37°C) i ostavimo ga tako od 15 do 30 minuta (ne dulje). Rehidrirani kvasac zajedno s hranom za kvasce (Femaid „E“ 200-400 g), umiješamo u pripremljenoj posudi s prokuhanim, zaslađenim i ohlađenim moštom – vino, te ga tako ostavimo 6 - 24 sata da se razmnoži.  Tako pripremljenu smjesu zatim rasporedimo po bačvama. Treba napomenuti da se bačve s moštom pune do 80 - 90 % volumena bačve, kako ne bi došlo uslijed vrenja do prelijevanja mošta – vina iz bačve.

        Optimalna temperatura vrionice – podruma je 18 – 20 °C. Nakon provedenog vrenja, vino pretočiti uz dodatak 60 – 100 ml sumporaste kiseline.


Eto ja sam mošt pokrenuo na ovaj način. Znači u mošt dodao šečer i "obične kvasce" i pustio da se razmnože iako sam za svaki slučaj kupio i bayanus kako mi je Razor savjetovao. E sad u čemu sam ili nisam u startu pogrešio..... još razmišljam ?
Evidentirano
kos
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 186


Email
« Odgovor #29 na: 22 Rujan, 2007, 20:56:53 »

Evo da se i ja javim "na kraju"...
Jucer je, 5 dana nakon stavljanja CEG kvasaca u talozeni i bistreni most, konacno krenulo vrenje.
Nije bilo pomoglo niti mijesanje ni nista! Tek kad smo jos jednu kolicinu CEG kvasca stavili u odvojenu posudu s puno manje mosta (i malo zagrijanog), taj odvojeni manji dio je zavrio. To smo dodali u cijelu kolicinu, i nakon jednog dana konacno sve fino krcka.
Nisam znao da ce se vrenje s CEG kvascima tako tesko pokrenuti, no sad imam iskustvo vise.
Iduci puta cu opet probati odmah dodati kvasce u cijelu kolicinu mosta i mijesati cesce, pa ako ne krene za 48h izazvati vrenje u manjoj kolicini, pa pomijesati...
Hvala svima na savjetima!
Evidentirano
 Str: 1 [2] 3 4 ... 62 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!