VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Rujan, 2021, 13:02:21

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.193 Postova u 362 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 104 Dolje Ispis
Autor Tema: Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke  (Posjeta: 592849 puta)
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #30 na: 29 Kolovoz, 2008, 12:07:45 »

Bakterije se mogu dodavati paralelno sa kvascima (koinokulacija) ili po završetku alkoholne.

sta nije bolje da se, ako se vec moraju dodavati, ml bakterije dodaju nakon alkoholnog vrenja kada je vino suho i kada sadrzi vrlo malo secera jer poznato je da ml bakterije prije krecu na secer nego na jabucnu kiselinu i u takvim slucajevima veca je opasnost od negativnih nusprodukata..?? Quercus molim pojasni.

inace, ja sam evo vec dvije godine zaredom pustao spontanu malolaktiku, 2006. za chardonnay u bariku koji je bio na finom talogu, ml je krenula negdje u 3. mjesecu, trajala oko 3 tjedna i fino zavrsila, s vinom sve ok. tako imam i ove godine crni pinot u bariku (istom tom, dakle jednom rabljeni LT barik) ali bez taloga, cisto suho vino i ml je takoder krenula sama, 2. mjesec, trajala oko mjesec dana i fino zavrsila, vino je ko med sada.. 8)
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #31 na: 01 Rujan, 2008, 06:31:20 »

Ne, to su bila prijašnja saznanja i mišljenja ali sadašnja istraživanja, pokusi i rad pokazuju da nema razloga ne spovoditi paralelno, dapače u mnogočemu su prednosti takovog načina.
Evidentirano
Blagoj
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 44


Prirodno si e prirodno


Email
« Odgovor #32 na: 01 Rujan, 2008, 22:16:04 »

 ;) Nemojte me pogresno shvatiti, ali dosasda ja nikad nisam koristio vinski kvasci,niti mislim da imam potrebe od to, Ne koristim niti vinobran niti sulfurisanje , a ne dodajem ni seser .cela fermentacija se uspesno zavrsi bez ikakav pomos od hemije.     Pozdrav svima.                        MKD
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #33 na: 02 Rujan, 2008, 07:39:43 »

Kvasci i ostali dodaci NISU KEMIJA!!!
I to što je kod tebe tako prošlo je igra prirode. Nisam nikada reako da se na taj način ne mogu dobiti dobri rezultati, ali je sve to lutrija.
Evidentirano
modrozanec
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 2



Email
« Odgovor #34 na: 09 Rujan, 2008, 18:46:21 »

pozdrav svima. imel bi jedno pitanje. mladi sam vinogradar imam tek 22 god. vec dvije godine radim dostadobro vino(srebrno) al jos uvijek neznam koje kvasce izabrati. imam sovignon i graševinu. kolko bi trebala trajati maceracija sovignona da preuzme kompletno okus ii sve nad graševinom i koje kvasce koristiti?????
unaprijed vam hvala
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #35 na: 09 Rujan, 2008, 22:02:25 »

@modrozanec - ako uopce ne zelis da ti vino ima ikakve karakteristike grasevine i zelis da je sauvignon u potpunosti preuzme, zasto jednostavnije ne radis odvojene vinifikacije, posebno za grasevinu a posebno za sauvignon..?? ::)
Evidentirano

modrozanec
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 2



Email
« Odgovor #36 na: 16 Rujan, 2008, 17:53:45 »

stvar je u tome da nemam puno sovignona. pa nemogu raditi odvojeno. pred dvije godine sam dobio kaj sam htel. a poslije nisam uspio. imam 100 cokota sovignona i 300 graševine. koje da kvasce koristim za sovignon?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #37 na: 16 Rujan, 2008, 18:26:15 »

Uvaferm CS2
Evidentirano

vinoljubac
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 81



Email
« Odgovor #38 na: 22 Rujan, 2008, 08:21:04 »

Pozdrav, evo ja sam završio s taloženjem mošta i stavio ga u drvenu bačvu, pa da velim kakko sam sve napravio i da mi netko ako ih uvidi, sugerira na moguće pogreške u rađenom postupku!!!

1. Grožđe chardonnaya pobrao u srijedu (17.09.), imalo 19% šećera, samljeo, stavio u kacu da se taloži

2. Na svakih cca 100 l masulja, stavio sam paketić od 10 g pyrovina (ukupno 50 g na 500 l masulja)

3. Kad sam sve isprešao i pretočio u kacu, stavio sam još 1 dcl sumpovina na 100 l mošta (ukupno 5 dcl)

4. Na sve sam stavio zamrznute kanistere vode od 5 l (5 kom)

U petak (19.09.) sam sve pretočio, osim taloga koji se istaložio na dnu kace u bačvu.

5. U nedjelju sam izmjerio temperaturu mošta u bačvi i ona je iznosila oko 13 stupnjeva C.

6. Rehidrirao sam kvasce Lalvin CY 3079 (100g) u 1 l tople vode oko 37 stupnjeva C. Pustio ih 20 minuta, i lijepo kvasci se rehidrirali.

7. Netom prije nego sam kvasce stavio u bačvu, u nju sam stavio i hranu za kvasce Fermaid E (100 g) koje sam rastopio u 1 l mošta uzetog iz bačve.

Prije nego sam kvasce stavio u bačvu, u posudu u kojoj su se rehidrirali nalio sam i malu količinu (1 l) mošta iz bačve, da smanjim veliku temperaturnu razliku.

U podrumu mi je sad stalna temperatura oko 13 stupnjeca C.

Nadam se da sam sve napravio OK budući da to prvi put samostalno radim i da će vrenje započeti!!!

Pitanja:

1. Mogu li kvasci odumrijeti ili da im nekako prestane funkcije, ako temperatura mošta u bačvi bude preniska ili ako vrenje ne započne?

2. Koja temperatura mošta bi bila optimalna (da ga zagrijem ako vrenje ne započne) da započne vrenje?

3. Nakon koliko vremena od kada su kvasci stavljeni bi vrenje trebalo započeti?

Evo, ovako sam sve uradio, pa bih molio one koji imaju iskustva u tome ioni koji znaju više da prokomentiraju malo!

Pozdrav.
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #39 na: 22 Rujan, 2008, 11:13:47 »

@vinoljubac - za sada si sve napravio ok makar mozda nisi trebao stavljati toliko sumpora jer ionako je bilo hladno i jos si sam hladio ledom kod talozenja tako da mislim da ti je mozda ova druga faza sa sumpovinom bila nepotrebna. dosta je hladno i temperature su svuda ispod 15, a vecinom cak i ispod 10 °C tako da bi ove godine moglo biti problema sa kretanjem vrenja jer tesko da ce kvasci krenuti ispod 15 °C, trebalo bi mozda grijati most.. kvasci ne mogu odumrijeti ali ne mogu niti krenuti jer im je prehladno i blokirani su, u ovakvim situacijama moze se slobodno staviti malo vise kvasaca, za npr. otezanje uvjete vrenja, umjesto standardnih 20-25 g/hl moze se staviti 10-15 g vise, ne moze skoditi. bilo bi dobro da je most iznad 15 °C, tada ce ti sigurno krenuti, vrenje bi trebalo zapoceti u iducih 24 sata od inokulacije, ako ne, odmah pristupi rjesavanju problema.
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #40 na: 23 Rujan, 2008, 07:52:00 »

Svakako da mogu kvasci odumrijeti zbog nepovoljnih uvijeta.
Kada je takva situacija, dobro je povremeno promiješati mošt, dići kvasce koji su pali na dno i na taj način ih potaknuti na rad.
Podići temperaturu...
Fermentacija bi trebala nakon dodavanja kvasaca krenuti 24 a najviše 48 sati nakon dodavanja.
Evidentirano
Saccharomyces
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 10


Email
« Odgovor #41 na: 24 Rujan, 2008, 10:11:45 »

Pozdrav,
dali je netko sa foruma probao inaukulirati dva kvasca istovremeno?dali netko ima iskustva sa tim? i kakvi su rezultati?  koliko čujem u kuluarima se priča o tome, ali nitko se nije "pohvalio" sa nekim efektom... ??? 
potaknuo me i ovaj članak o tome  http://www.newworldwinemaker.com/articles/view?id=276
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #42 na: 24 Rujan, 2008, 10:29:03 »

pa danas i postoje mjesavine 3-4 soja kvasaca. problem je u tome ako stavljas 2 sacharomycesa ne znas koji ti je tocno doveo vrenje do kraja i koji vodi glavnu rijec jer u ovim mjesavinama se nalazi kvasci candida, apiculata, itd. koji zapocinju vrenje i vriju do 4-5 vol.% alkohola i onda dalje nastavljaju sacharomycesi do kraja.
Evidentirano

Saccharomyces
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 10


Email
« Odgovor #43 na: 24 Rujan, 2008, 12:16:56 »

neznam baš da je tako, nisam to tako shvatio, mislim da se cijela priča bazira na kombniaciji cervisae i bayannusa...to sam ja tako barem shvatio???
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #44 na: 25 Rujan, 2008, 07:16:50 »

Rade se kombinacije, ne samo bayanusa i cerevisiae nego i unutar rodova, ali samo oprezno, a bazira se na sinergističkom dijelovanju pojedinih sojeva, gdje se dobija bolji rezulatat nego kad je fermentacija rađena separativno i onda rađena kupaža.
Oprezno jer mnogi kvasci imaju killer efekt i ako se ne potrefi prava kombinacija može se dobiti i puno lošiji rezultat.
Drugi nečin kombiniranja je koji se često primjenjuje u Italiji, a to da se nakon 7-10 dana fermentacije u mošt dodaje bayanus da završi sigurno fermentaciju.
Evidentirano
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 104 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!