VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Rujan, 2021, 12:18:35

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.193 Postova u 362 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Otkiseljavanje/dokiseljavanje mošta/vina
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 16 Dolje Ispis
Autor Tema: Otkiseljavanje/dokiseljavanje mošta/vina  (Posjeta: 107619 puta)
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #30 na: 09 Veljača, 2007, 00:22:06 »

A, prati se samo ne javno. Većinom se ti podaci ne objavljuju. Mogao bi nešto naći ako se dočepaš kojeg diplomskog rada ili dizertacije, ima toga za pročitati u knjižnici agronomskog faksa.
Problem je šta se ne izdaju knjige na osnovi takvih prikupljenih podataka, ali to je malo veći problem
Trebaš imati i širi nasad, neku kolekciju da se mogu vršiti ispitivanja. Imaju gore na Jazbini u sklopu faksa, ali opet je to za kontinentalne uvjete, šta je s dalmatinskim sortama pojma nemam.
Opet ti je problem godine,berbe i vina, ako gledaš na netu možeš naći podatak da ti kiseline na chardonnayu variraju od 5,8 -7,5 g/l a, sve su butelje s imenom i vjerojatno vrhunska vina. A, kod nas može graševina biti od 7-12, kako gdje i kod koga, rajnski rizling do 11. Sve bi to trebalo biti za bijela vina negdje otprilike od 5,5-8 g/l kiselina, ali opet to je prosjek i ovisi o godini.
Evidentirano

shogun
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 29


Email
« Odgovor #31 na: 09 Veljača, 2007, 08:49:06 »

ako se mogu uključiti ekipo, podatke možete dobiti od Pavina, tražeći gosp. Bižić-a, te dr. Schuberta s Faksa, znam jer sam ih već pitao po sličnim pitanjima.
lp
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #32 na: 09 Veljača, 2007, 13:46:54 »

Bilo bi dobro da se to objavi, jer služi i kao orjentacija vremenu berbe,i kao pokazatelj kakva je godina bila.
A, puno ljudi interesira koliko za koju sortu se trebaju kretati kiseline da bi bilo dobro vino.
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.648


Email
« Odgovor #33 na: 09 Veljača, 2007, 19:44:00 »

ako se mogu uključiti ekipo, podatke možete dobiti od Pavina, tražeći gosp. Bižić-a, te dr. Schuberta s Faksa, znam jer sam ih već pitao po sličnim pitanjima.
lp

Pozdrav, jel stigne dr.Schubert kaj predavati na faksu pošto je često na izložbama vina po Zagorju? ;D ;D
Evidentirano

shogun
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 29


Email
« Odgovor #34 na: 13 Veljača, 2007, 14:50:15 »

haha, zagorac dobar si,
neznam jel stigne al to mu je struka, mi možemo samo reći da je izabrao najbolju struku. On vjerojatno više radi on field!
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član
*****
Offline Offline

Postova: 1.028


Vrgorac


Email
« Odgovor #35 na: 13 Veljača, 2007, 21:50:26 »

Da, najlakše je vodu koristiti za smanjenje kiselosti. Smanjiš kiselost, povećaš količinu vina i svi zadovoljni.
Možemo i u mošt odmah, skupa sa šećerom. I nešto malo grožđa, onako ko začin, ko vegeta.
Još na tropu ponovimo ciklus, jedanput, dvaput...
Eto, vina ko u priči, par tisuća litara... kaj, pa nema toliko, imam samo 100 trseva......
Nažalost, ovo je gotovo svakodnevna pojava. Još mi je jasno da patvore oni koji nemaju, ali oni koji imaju ???
A, kak se samo za trop trgaju...
Onda još to i prodaju. I tako, selo moje malo.
Nije to ništa prema Dalmošima. Oni od Plavca malog 4 puta rade vino. Prvo (čista lit i preševina) samo za sebe, drugo (naravno dodaj šećera na trop) za prodaju kao prvoklasno vino, treće (vidi prethodno) za prodaju fureštima, žabarima, strancima..., a četvrti put od ostataka ili pokušavaju skemijati ponovo vino ili najčešće rade lozu. To se zove iskoristivost, kakvi randmani, kakvi postotci i bakrači, živio dalmatinum mobille. Imaju sreće kaj kod nas nema kontrole, zamislite samo koliko vina bi tom tehnologijom mogli raditi francuzi, španjolci, talijani... Zagorci im nisu ni do koljena.

Ovo je još i dobro ako bi to bio plavac mali.. većinom se to vino pravi od makedonskog grožđa sa tek malo primjesa domaćeg.
Od plavca malog je napravljen takav brend da sve što je crno prolazi kao vino od te sorte, tak da domaće iz kućne radinosti  ne probam ni za živu glavu,s amo ono što je u boci u boljim vinotekama i od uglednijih vinara(ija).
Ne radujem se EU-u, al bar kad bi pokupili njihove zakone i upotrijebili ih u HR.. ili bar provodili sadašnje..
Evidentirano
Kauboj
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 103



Email
« Odgovor #36 na: 09 Rujan, 2007, 19:58:01 »

Pozdrav svima. Kod nas u Kutjevu su berbe u punom zamahu, šećeri su odlični, a iskusni vinari kažu da će bit problema sa kiselinama. Konkretno, obrao sam rizvanac, 90 Oechsla, otaložio, i već lagano vrije. Izmjerio sam ukupne kiseline 6.5 g/l. Sad me zanima s obzirom na sortu, (prvi put radim rizvanac) treba li dokiseljavati i koliko. I ako netko može malo detaljnije objasniti proces dokiseljavanja. Hvala
Evidentirano

Non progredi est regredi
bićerin
Guest


Email
« Odgovor #37 na: 13 Rujan, 2007, 15:12:34 »

maraština,ukupne kiseline 4,9,šećer po kl-ba 18,3  .
treba li dokiseljavati i može li se dokiseljavati nakon vrenja? ???
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #38 na: 14 Rujan, 2007, 06:29:26 »

kiselina od 4,9, koja će još pasti tijekom vinifikacije, neće biti dostatna.
Dokiseljavati se naravno može i kasnije.
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


Email
« Odgovor #39 na: 23 Rujan, 2007, 14:32:52 »

Ja ne znam koja je to sorta rizvanac pa ne mogu ništa reći o tome da li je 6,5 g/l malo (puno nije sigurno).
Što neko u prijašnjim postovima na ovoj temi reče: najbolje je degustirati. Ako imate i 12 grama po litri, ali kažete nakon degustacije sami sebi da je vino dobro, neka ostane tako kiselo.
Ja sam se u to puno puta uverio praveći razna voćna i biljna (cvetna) vina. Za crvenu ribizlu, recimo, od koje pravim suvo stono vino od 11%-11.5% vol. alc, najbolja kiselost mi je 8,5 grama dok je isti tip vina od crvenog ogrozda sa tom istom kiselinom prekiselo! Tu snižavam bar na 7 grama.
S druge strane (a i to neko reče na ovoj temi) graševina, koja ima kiselinu preko 8, i koju proizvodi nekoliko naših renomiranih velikih podruma, meni je uvek bila prekisela i nikad je iz tog razloga nisam rado pio. Kad bih je ja pravio smanjio bih joj kiselost bar za 1 gram, ako ne i više.
Zato mi daleko više prija rajnski rizlig (recimo onaj erdutski) koji ima 7-7,5 grama.
I da, kad sam već pomenuo erdutski podrum, spomenem i cvajgelt koji je dosta kiseo (ne znam koliko, ali jeste kiseo) ali ta mi kiselina u tom vinu odgovara.
Dakle, sve je stvar harmonije a ne brojeva.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #40 na: 24 Rujan, 2007, 15:36:34 »

Eto, dodao bi samo da se rizvanac bijeli u europskim okvirima još zove Mueller-Thurgau.
Evidentirano

Kauboj
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 103



Email
« Odgovor #41 na: 24 Listopad, 2007, 18:49:44 »

Malolaktičnoj fermentaciji se kod nas ne pridaje velika pažnja kao u nekim drugim zemljama. Zanima me kako provesti malolaktiku, tj. ne čekati spontanu MLF. Postoje li kod nas za kupit bakterije za MLF? Koji uvjeti moraju biti zadovoljeni? Radi li to tko na ovom forumu?
Evidentirano

Non progredi est regredi
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #42 na: 24 Listopad, 2007, 23:45:23 »

Malolaktičnoj fermentaciji se kod nas ne pridaje velika pažnja kao u nekim drugim zemljama. Zanima me kako provesti malolaktiku, tj. ne čekati spontanu MLF. Postoje li kod nas za kupit bakterije za MLF? Koji uvjeti moraju biti zadovoljeni? Radi li to tko na ovom forumu?

ti to samo mislis da se ne radi.. 8) radi se, pogotovo kod kvalitetnijih vina boljih vinara, posebice crnih vina iz dalmacije, tj. najboljih plavaca. spontane MLF se gotovo uvijek desavaju drzanjem vina na talogu, s time da moraju biti zadovoljeni odredenoi uvjeti a to su da vino ne smije biti presumporeno jer su mlijecne bakterije vrlo osjetljive na so2, dakle, vrlo niski so2, takoder mora biti povisena temperatura, iznad 18°C obavezno i mora naravno biti odreden sadrzaj jabucne kiseline u vinu, sto nije rijetko jer ona je poslije vinske najzastupljenija kiselina u vinu ali njezin sadrzaj i njeno stvaranje ovise o uvjetima uzgoja loze i vremena, tj. temperature. naravno da postoje bakterije, ima ih u svakom boljem ducanu sa vinarskom opremom. meni je ove godine krenula spontana MLF u 3. mjesecu tek i to na chadonnayu u bariku na finom talogu, naravno nije krenulo slucajno, to sam i htio. trajala je nekih mjesec dana, s time da nije bilo bas pretoplo u podrumu, ispod 15°C. kiselina je dosta pala, vino je dobilo dosta na kompleksnosti i na mirisu, tj. dobilo je druge arome i tek sada kada otvorim bocu tog vina vidim napredak s obzirom na vrijeme provedeno u boci. takva vina imaju dulji potencijal dozrijevanja i optimum kvalitete postizu tek nakon par godina i trebala bi relativno duze trajati od "obicnih".. no, sve je relativno i sve ima svoje cake i fore.
Evidentirano

Kauboj
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 103



Email
« Odgovor #43 na: 25 Listopad, 2007, 08:34:56 »

Ma znam da rade, ali ne priča se puno o tome na forumu. Vidiš da je tek sad otvorena tema o tome, a zaslužila je i puno prije. Čitao sam da je najbolje izazvati malolaktičnu fermentaciju pred sam kraj alkoholne fermentacije. Tada su često i ovi uvjeti o kojima ti pričaš zadovoljeni (temperatura, niska količina SO2). U bariku možeš održati vino zdravim i sa niskim količinama SO2, a kakva je situacija u inoxu? Pitam zato ako se odlučim na malolaktiku na proljeće (vino je već zasumporeno i pretočeno).
Evidentirano

Non progredi est regredi
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #44 na: 25 Listopad, 2007, 11:59:01 »

Ma znam da rade, ali ne priča se puno o tome na forumu. Vidiš da je tek sad otvorena tema o tome, a zaslužila je i puno prije. Čitao sam da je najbolje izazvati malolaktičnu fermentaciju pred sam kraj alkoholne fermentacije. Tada su često i ovi uvjeti o kojima ti pričaš zadovoljeni (temperatura, niska količina SO2). U bariku možeš održati vino zdravim i sa niskim količinama SO2, a kakva je situacija u inoxu? Pitam zato ako se odlučim na malolaktiku na proljeće (vino je već zasumporeno i pretočeno).

pa puno toga ljudi rade a da nije na ovom forumu, pa nije forum mjesto rada. 8) tesko da ce malolaktika krenuti onda kada bas ti zelis, da krene pred kraj alk.fer. trebao bi dodati selekcionirani bakterije jer ovako ces se nacekati.. sada su temperature jako niske, meni je osobno u podrumu ispod 10°C, sto je dobro za vino i stabilizaciju ali nije recimo za provodenje malolaktike.. mislim da nista do proljeca osim ako nemas mogucnost grijanja bacve. pa recimo da mozes odrzati i vino u inoxu sa nizim so2, pogotovo sada preko zime kada su temperature jako niske, i jos ova godina nam je dala vise alkohole (istina, i nize kiseline) pa ce vino malo teze oksidirati ali opet se ne treba igrati. ako si zasumporio i pretocio gotovo je nemoguce da ce ti malolaktika krenuti, cekaj proljece. ali prije toga izmjeri uk. kiseline i ako imas mogucnost jabucnu?
Evidentirano

 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 16 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!