VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Rujan, 2021, 13:42:09

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.193 Postova u 362 Tema od 1.655 Članova
Najnoviji Član: Mmarko
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Otkiseljavanje/dokiseljavanje mošta/vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 16 Dolje Ispis
Autor Tema: Otkiseljavanje/dokiseljavanje mošta/vina  (Posjeta: 107623 puta)
Dioniz
Administrator
Mlađi novak
*****
Offline Offline

Postova: 26



WWW Email
« na: 20 Kolovoz, 2006, 09:37:37 »

Na mail Portala dobili smo slijedeće pitanje:

Quote
Poštovani,
Postupak oduzimanja kiselina-otkiseljavanje u moštu ili vinu s dodatkom CaCO3 u potpunosti mi je jasan. Molim Vas za dodatno pojašnjenje: da li je proces taloženja mošta (hlađenje + vinobran) u slučaju otkiseljavanja mošta nepotreban ili ako je potreban kakav je postupak do pokretanja vrenja plemenitim kvascima.
Unaprijed hvala. S poštovanjem

Molimo pomoć poštovanih forumaša

Admin
Evidentirano

Nobus potatoribus non facile est.

In vino veritas.
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #1 na: 20 Kolovoz, 2006, 23:28:29 »

Nije mi bas najjasnije pitanje, ali pretpostavljam da je pitanje: da li je potrebno taložiti most prije vrenja, ako ga je već prije toga otkiseljavamo?

Postupak je slijedeći.
Odmah nakon prerade (muljanje, runjanje, prešanje) pristupite sumporenju mosta (5-10g/100l) i onda potom taloženja u roku trajanja 24-36 sata (ako je moguće provesti taloženje mosta na nižoj temperaturi, oko 10°C je dovoljno 24 sata). Prilikom taloženja može i dodati neko bistrilo tipa bentonit. Taloženje mosta se najviše provodi zbog odstranjivanja raznih štetnih i nepoželjnih mikroorganizama (štetnih enzima, bakterija i divljih kvasaca) te služi za odstranjivanje čestica nečistoća (blata, rezidua pesticida, viška bjelančevina), ali tim postupkom se NE SKIDAJU kiseline, tj. nema istu svrhu kao i klasično otkiseljavanje kalcij karbonatom koji u vinu otklanja visak kiselina, a u biti ne čisti most. Stabilizacija vina na niskim temperaturama (ispod -5°C, ovisno o sadržaju alkohola), može (i u 99% slučajeva bude tako) otkiseliti vino, tj. doći ce do procesa koagulacije i taloženja soli vinske kiseline, tj. tartarata koji padaju na dno ili ostaju na stjenkama bačve u obliku vinskog kamena ili strijesi. To se obično događa i provodi u zimskim mjesecima kada su i vremenski uvjeti najpovoljniji za taj proces. Taloženjem 2,5 g/l vinskog kamena ukupna kiselost u vinu ce se smanjiti za 1 g/l.

pozdrav.
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #2 na: 21 Kolovoz, 2006, 11:05:12 »

Otkiseljavanje mošta i taloženje mošta nemaju veze jedan sa drugim i svaki postupak ima svoju svrhu i namjenu.
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #3 na: 21 Kolovoz, 2006, 11:58:18 »

Podpitanje?!
Quote
Poštovani,
Puno hvala na Vašem odgovoru. Isprićavam se što nisam postavio jasno pitanje, naime htio sam doznati koji je redosljed tretiranja mošta u slučaju klasičnog otkiseljavanja. Iz Vašeg odgovora zaključujem da prvo treba taložiti mošt a zatim napraviti postupak otkiseljavanja s CaCO3. Molim Vas za odgovor.
Unaprijed hvala.
S poštovanjem

da, najbolje je tim redoslijedom. talozenje pa dodavanje kvasaca i vrenje i uz to se moze provesti otkiseljavanje bez stete po fermentaciju.
Evidentirano

bićerin
Guest


Email
« Odgovor #4 na: 14 Studeni, 2006, 12:13:05 »

Kiselina u crnom vinu (okatica, trnak, plavac, vranac) nakon vrenja iznosi 8,5 g/l  a alkohol 12,0 %

Treba li otkiseljavati?
Ako treba kad je najbolje vrime za to, pred drugi pretok?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #5 na: 16 Studeni, 2006, 18:41:52 »

Kiselina u crnom vinu (okatica, trnak, plavac, vranac) nakon vrenja iznosi 8,5 g/l  a alkohol 12,0 %

Treba li otkiseljavati?
Ako treba kad je najbolje vrime za to, pred drugi pretok?

Pa jel to tebi osobno prekiselo?
Evidentirano

bićerin
Guest


Email
« Odgovor #6 na: 18 Studeni, 2006, 17:13:56 »

Kiselina u crnom vinu (okatica, trnak, plavac, vranac) nakon vrenja iznosi 8,5 g/l  a alkohol 12,0 %

Treba li otkiseljavati?
Ako treba kad je najbolje vrime za to, pred drugi pretok?

Pa jel to tebi osobno prekiselo?

Možda malo, doduše nisan to baš previše osjeća dok nisan dobio rezultate analize, tek tada san poćeo obraćat pažnju na to. Možda se postupno dozrijevanjem stanje i promijeni jer razgradnja kiseline je pretpostavljam još u toku. ???
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #7 na: 19 Studeni, 2006, 13:03:09 »

Da, još će ti pasti kiseline samom stabilizacijom vina, ML fermentacijom, taloženjem tartarata tj. vinskog kamena kad malo zahladi.
Ne puno, ali možda taman koliko treba.
Meni 8,5 g/l nije puno kiselina. Ali, dok ne probaš teško je reći.
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #8 na: 19 Studeni, 2006, 13:20:32 »

Da, još će ti pasti kiseline samom stabilizacijom vina, ML fermentacijom, taloženjem tartarata tj. vinskog kamena kad malo zahladi.
Ne puno, ali možda taman koliko treba.
Meni 8,5 g/l nije puno kiselina. Ali, dok ne probaš teško je reći.

ML fermentacija 99% se nece provesti ako se ne dodaju bakterije i ako je vino vec pretoceno sa taloga i sumporeno. kad zahladi vinska kiselina ce se istaloziti pa s obzirom da je dosta visoka kiselost, moglo bi to sve pasti i za 1 g/l.. ma daj, 8,5 g/l je previse kiselina, pogotovo ako je vino suho.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #9 na: 19 Studeni, 2006, 22:10:16 »

Možemo mi ovako govoriti jel previše ili ne, ali bez probe teško ti je ovako napamet reći.
Za graševinu je normalno od 8-12 g/l.
Koliko Teran ima?
Ovisi i o godini.
Tu su ipak 4 sorte unutra i mislim da treba pričekati da se to stabilizira do kraja 2.mj pa onda izmjeriti i probati.

Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #10 na: 19 Studeni, 2006, 23:25:41 »

Možemo mi ovako govoriti jel previše ili ne, ali bez probe teško ti je ovako napamet reći.
Za graševinu je normalno od 8-12 g/l.
Koliko Teran ima?
Ovisi i o godini.
Tu su ipak 4 sorte unutra i mislim da treba pričekati da se to stabilizira do kraja 2.mj pa onda izmjeriti i probati.

pa dobro ajde, to je istina, nista bez probe. ali uzevsi u obzir cijelo vino, svejedno mislim da je 8,5 g/l previse, ali ovo je jos uvijek mlado vino i nije jos gotovo. a, teran obavezno ima i preko 10 g/l kiselina.. pa uzeo sam u obzir godinu, koja je zbilja bila odlicna, pogotovo sto se tice jeseni i dozrijevanja grozda i nije mi bas jasno kako sad nakon vrenja i prvog pretoka bijelo vino moze imati iznad 8 kiselina..?
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #11 na: 20 Studeni, 2006, 01:39:53 »

Moje nema, ali neki imaju.
Mjerio sam bijele mošteve koji su imali 10g/l (Ch 23.9. i Zel. Sil 1.10.)
Ne znam, kako, zašto, ali su imali taj iznos, a i osjetilo se.
Ako smanjiš za 1g/l nakon vrenja i stabilizacije, to je još uvijek previše za te sorte ove godine.

E, sad da znaš kak ljudi najjednostavnije tam kod mene rješavaju preveliku kiselost...........
Bolje da ne velim! Ne služi ovaj forum tomu!
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #12 na: 20 Studeni, 2006, 01:43:34 »

Moje nema, ali neki imaju.
Mjerio sam bijele mošteve koji su imali 10g/l (Ch 23.9. i Zel. Sil 1.10.)
Ne znam, kako, zašto, ali su imali taj iznos, a i osjetilo se.
Ako smanjiš za 1g/l nakon vrenja i stabilizacije, to je još uvijek previše za te sorte ove godine.

E, sad da znaš kak ljudi najjednostavnije tam kod mene rješavaju preveliku kiselost...........
Bolje da ne velim! Ne služi ovaj forum tomu!

hehe, ajd reci, bas me zanima..
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #13 na: 20 Studeni, 2006, 01:45:57 »

Voda!!!
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #14 na: 20 Studeni, 2006, 17:10:48 »

Voda!!!

ah to, ja sam sad mislio da ces mi otkriti neku drevnu mudrost.. ;D pa voda je gotovo uobicajeni sastojak u proizvodnji vina u svim krajevima, nazalost..
Evidentirano

 Str: [1] 2 3 ... 16 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.17 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!